Koulun oppilaitten vanhemmille järjestettiin äänestys aiheesta jatketaanko uskonnollisten ja ei-uskonnollisten tilaisuuksien järjestämistä koulussa seuraavana lukuvuonna. 59 prosenttia äänesti järjestämisen puolesta.
Kaukana ei siis olla enää siitä, että enemmistö huomaisi, että koulutyössä ei tarvittaisi uskontoa. Melko varmasti tuossa äänestivät uskonnollisesti aktiiviset ihmiset enemmän kuin uskonnottomat, joten todellisuudessa enemmistö voi hyvinkin olla jo sitä mieltä, että uskonnollisia tilaisuuksia ei tarvittaisi.
Pitkä matka on tultu eteenpäin siitä, kun uskonnottomat vanhemmat joutuivat suurin ponnisteluin taistelemaan, että saivat edes joissakin kouluissa ET-opetuksen järjestymään. Oppilaille tuli koulunkäyntiin suuria hankaluuksia, kun piti siirtyä toiseen kouluun ET-opetuksen saamiseksi. Nyt alkaa sentään olla itsestäänselvyys, että ainakin suuremmissa kouluissa ET-opetusryhmät ovat olemassa, ja lopulta on ymmärretty sekin, että uskonnollisille tilaisuuksille on oltava uskonnoton vaihtoehto.
Mutta vielä on pitkä matka siihen, että ymmärrettäisiin, että uskontoa ei tarvittaisi koulussa mihinkään. Koulun tehtävä on opettaa maailmasta paikkansa pitäviä tietoja, ei uskomuksia. Täällä Etelä-Suomen kaupungeissa ilmapiiri alkaa lähestyä sitä, että se tuntuisi jopa realistiselta olotilalta. Mikä sitten on tilanne syrjäseuduilla uskonnollisten herätysliikkeitten hallitsemissa yhteisöissä, siihen minulla ei ole juurikaan kosketusta.
Me vapaa-ajattelijat voimme omasta puolestamme pyrkiä ainakin pitämään jäsenistömme tietoisena siitä, että tuollaisia äänestyksiä ainakin joskus jossain järjestetään. Sitä kautta ehkä pääsemme vähitellen kohti sitä, että uskonto vielä joskus poistuu kouluista.
Mikko Mäkitalo, 29.9.2023