Yhdistyksessä aiemmin tapahtunutta

Lukupiirissä käsiteltyjä kirjoja

2.2.2023 Gustav Björkstrand: Maria Åkerblom. Elämän ja kuoleman lähettiläs.
3.4.2023 Yann Andréa: Duras – Rakastettuni
27.1.2022 Francis Wheen: Marxin pääoma
24.2.2022 Chuck Palahniuk: Fight Club
31.3.2022 Jonas Bonnier: Lahkomurhat
28.4.2022 Alasdair MacIntyre: Hyveiden jäljillä
28.1.2021 Arundhati Roy: Äärimmäisen onnen ministeriö
25.2.2021 Timo Airaksinen: Jäähyväiset uskonnolle
25.3.2021 Eric Hobsbawn: Kuinka muuttaa maailmaa. Kriittisiä esseitä Marxista ja marxilaisuudesta
29.4.2021 Mona Mannevuo: Ihmiskone töissä. Sotienjälkeinen Suomi tehokkuutta tavoittelemassa
27.5.2021 Louise Erdrich: Pyöreä talo
24.9.2020 Mariana Mazzucato: Arvo, globaalin talouden luojat ja välistävetäjät
29.10.2020 Toni Morrison: Sinisimmät silmät
26.11.2020 Andrew Solomon: Keskipäivän demoni. Masennuksen atlas
17.12.2020 Masha Gessen: Venäjä vailla tulevaisuutta
17.12.2019 Juha Itkonen: Myöhempien aikojen pyhiä
21.5.2019 Kaari Utrio: Bella Donna – Kaunis nainen kautta aikojen 
24.4.2019 Frantz Fanon: Sorron yöstä
28.3.2019 Heta Gylling: Kehityksen etiikka ja filosofia
28.2.2019 Tiina Arppe: Uskonto ja väkivalta: Durkheimin perilliset 
7.8.2018 Gloria Naylor: Kotipaikka Linden Hills 

Kevään ET-stipendit jaettu (4 kesäkuuta, 2022)

Turun vapaa-ajattelijoiden myöntämät et-stipendit on jaettu tänä keväänä Luostarivuoren ja Vasaramäen yläkouluihin sekä Kerttulin ja Puolalanmäen lukioihin. Luostarivuoren ja Vasaramäen yläkouluihin kumpaankin jaettiin yksi 70 euron stipendi 9-luokan oppilaalle erinomaisesta menestyksestä ja aktiivisuudesta elämänkatsomustiedon opiskelussa. Kerttulin ja Puolalanmäen lukioihin kumpaankin jaettiin yksi 100 euron stipendi uudelle ylioppilaalle samoin erinomaisesta menestyksestä ja aktiivisuudesta elämänkatsomustiedon opiskelussa. Onnittelut stipendien saajille ja menestystä myös tulevaisuudessa!

Kansalaisaloite

Joukko kansalaisia teki aloitteen syksyllä 2022 ET-opetuksen avaamiseksi myös kirkon jäsenille. Aloite keräsi hieman yli 30 000 allekirjoitusta paljolti Turun ja muutaman muun aktiivisen VA-yhdistyksen sekä liiton toimesta.  Määrä on komea. Valitettavasti se kuitenkin jäi vaadittavasta 50 000 määrästä, jolla se olisi siirtynyt eduskunnan käsittelyyn. Aloite keräsi kuitenkin hyvin näkyvyyttä lehdistössä. Kiitämme tuesta !

Vaparit mukana joulutorin avajaisissa 27.11.2022

Turun ja Tampereen vapaa-ajattelijat ovat mukana lauantaina klo 10-15 omalla teltalla. Teltta löytyy kävelykadulla (Yliopistonkadulla).  Glögi- ja piparitarjoilu. Tule mukaan keskustelemaan elämänkatsomustiedon avaamisesta ja muista uskonnottomille ajankohtaisista asioista. Teltassa aloitetta voi myös allekirjoittaa.  Ellet ehdi paikan päälle allekirjoittamisen voi tehdä myös verkossa alla olevan linkin kautta.

Turun vapaa-ajattelijoiden koulustipendit jaettu (5.6.2021)

Turun vapaa-ajattelijat jakavat vuosittain koulustipendejä menestyksellisistä elämänkatsomustiedon opinnoista.
Tämän vuoden stipendit on jaettu yhteensä neljälle oppilaalle Turussa. Lukiostipendin (100 €) sai Turun suomalaisen yhteiskoulun opiskelija. Yläkoulustipendin (70 €) sai kolme 9-luokan oppilasta Nummenpakan, Puropellon ja Rieskalähteen kouluista.
Lämpimät onnittelut stipendin saajille!

Saina Junttila 1915 – 2021

Monien järjestöjen luottamustehtävissä toimineen Saina Junttilan (o.s. Lehto) tapahtumarikas elämä päättyi 105 vuoden iässä 19.1.2021. Vapaa-ajattelijoihin hän liittyi 1975, ja oli jäsen kuolemaansa saakka. Lehdon perhe erosi kirkosta jo vuonna 1924. Turun vapaa-ajattelijat kunnioittaa pitkäaikaisen jäsenensä elämäntyötä ja ottaa osaa läheisten suruun.
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4430448-saina-junttila-sodanvastustaja-ja-toisinajattelija-1915-2021

Turun Vapareiden baari-ilta pe 4.10.2019

Tuopit heilumaan! Tervetuloa tulevana perjantaina 4.10 klo 19.00 Bar Edisoniin kuuntelemaan Terra Cognita kustantamon Kimmo Pietiläisen ajatuksia tietokirjallisuudesta ja sen kustantamisesta. Terra Cognita on kustantanut monia nykyateismin merkkiteoksia, kuten Richard Dawkinsin Jumalharhan ja Daniel Dennettin Lumous murtuu.

Millaisessa tilanteessa suomalainen tietokirjallisuus on tällä hetkellä? Mitä tietokirjan kustantaminen vaatii? Mitä erilaisia seikkoja liittyy tietokirjan kääntämiseen?

Tilaisuuden juontaa Turun vapaa-ajattelijoiden Eero K.V. Suorsa

Syyspäiväntasauslounas la 28.9.2019

Hyvä Turun vapaa-ajattelijoiden jäsen! Tervetuloa syyspäiväntasauslounaalle lauantaina 28.9. klo 14-17. Tilaisuus on maksuton ja alkoholiton.

Kehitysvastaavamme Eero Suorsa kertoo USA:n matkastaan ja ateistien tilanteesta mormonien hallitsemassa Utahin osavaltiossa  American Atheist-järjestön Salt Lake Cityn jaoston puheenjohtajan Dan Ellisin haastattelun valossa.

Turun vapaa-ajattelijoiden ET-stipendit 2019 jaettu

Turun vapaa-ajattelijat jakavat vuosittain stipendejä menestyksellisestä elämänkatsomustiedon opinnoista. Tänä vuonna stipendit menivät Turun normaalikouluun. Kaksi niistä jaettiin yläasteelle ja yksi IB-lukioon. Onnittelemme stipendiaatteja!

Turun Vaparit osallistuvat TurkuPride-viikkoon 19-25.8.2019

1/ Baari-ilta ja keskustelutilaisuus torstaina 22.8 alkaen klo 17.30. Tilaisuus järjestetään Ravintola Fontissa, Kauppiaskatu 5, ravintolan takaosassa.

Tervetuloa Turun vapaa-ajattelijoiden baari-iltaan ja keskustelutilaisuuteen ”Intohimoa heteronormia vastaan antiikista nykypäivään”.

Tilaisuudessa kirjailija Gerry Birgit Ilvesheimon ja VTM Eero Suorsan
keskustelulla filosofian historiassa ja kaunokirjallisuudessa esiin nousevista intohimon ja rakkauden muodoista jotka eivät ole sopineet ahtaisiin muotteihin.

Ilvesheimo on taustaltaan filosofian historian tutkija, joka toimii nykyään
vapaana kirjailijana. Hän on julkaissut neljä kirjaa, joista uusin,
Ilmestyskirja, julkaistiin viime vuonna. Hänen teoksensa käsittelevät
filosofisella ja yhteiskuntakriittisellä otteella normien ulkopuolisen elämän kirjoa liikkuen niin historiassa kuin nykypäivässä aina sotaa edeltävästä Berliinistä Helsingin queer-piireihin.

Aktiivinen yleisö kysymyksineen on myös osa keskustelua. Turun vapaaajattelijoiden Eero Suorsa johdattelee ja juontaa keskustelua.

2/ Pride-kulkue lauantaina 24.8 klo 12
Vaparit osallistuvat oman banderollin ”Yhdenvertaisuuden puolesta – vapaaajattelijat” alla kulkueeseen. Olet tervetullut mukaan! Ilmoittaudu hyvissä ajoin Ritva Ahoselle tai allekirjoittaneelle.
Kulkue järjestäytyy klo 12 Vähätorilla, lähtee liikkeelle klo 13 ja päättyy
Puolalan puistoon.

3/ Puistojuhla lauantaina 24.8 klo 14-16
Vapareilla on puistossa oma pöytä, jossa jaamme ajankohtaista tietoa.

4/ Iltabileet pidetään Saaristobaarissa Aurakadulla lauantaina 24.8 klo 19-04

Turun vapaa-ajattelijoiden eduskuntavaalitentti 2019

Kuvassa vasemmalta Tauno Lehtonen (puheenjohtaja) sekä eduskuntavaaliehdokkaat  Janne Aso (Kok), Ilkka Kantola (SDP), Åsa Gustafsson (SFP), Kaija Kiessling (SKP), Tuomo Liljenbäck (Vihr) ja Amro El-Khatib (Vas).
Järjestäjän esille nostamien kysymysten lisäksi yleisö esitti kysymyksiä. Tilaisuuden puheenjohtajina toimivat Turun vapareiden aikaisemmat puheenjohtajat Tauno Lehtonen ja Ritva Ahonen. Tilaisuus pidettiin pääasiassa suomeksi ruotsinkielisin lisäyksin.


 

Maallista joulua ke 12.12.2018!

 

 

USKONTO JA TERVEYS -paneeli 29.11.2018

Klo 17,  PharmaCity, Itäinen Pitkäkatu 4B  1. kerros, Turku

terveyssosiologian professori emeritus Markku Myllykangas
psykoterapeutti, UUT:n puheenjohtaja Pia Puolakka
oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti Jaana Haapasalo

Juontajana VTM Eero Suorsa

Järjestäjänä Turun vapaa-ajattelijat ry

 

Epäpyhäinpäivän tapaaminen 3.11.

Vapaa-ajattelijayhdistysten Epäpyhäinpäivän tapaaminen toteutui viiden yhdistyksen voimin 3.11 Tuurintuvalla Turussa. Mukana Raision, Satakunnan, Tampereen, Helsingin seudun ja Turun
vapaa-ajattelijoita. Tarkoituksena oli kuulla yhdistysten tärkeistä projekteista, ja saada näin ideoita omaan toimintaan.

Jukka Kim Satakunnan vapaa-ajattelijoista kokosi omassa esityksessään yhdistystoiminnan haasteita ja onnistumisia. Vaikka henkilöresurssit tuntuvat aina rajallisilta samoin kuin rahavarat liian pieniltä, on yhdistyksen toiminnassa paljolti kysymys myös järjestöllisestä itsetunnosta. Yhdistysten keskinäinen toiminta luo suuria mahdollisuuksia yksittäisen yhdistyksen kehittämiseen.

Jori Mäntysalo Tampereen vapaa-ajattelijoista kertoi eroakirkosta.fi -palvelun kehittämisestä palvelun olemassaolon 15-vuotistaipaleelta. Aluksi oli vastustus nettieroamiseen murrettava, vaikka nykyisin nettieroaminen on normi. Omien lastensa erottamiseen valtionkirkoista tarvitaan kuitenkin yhä paperinen ilmoitus, jonka molemmat huoltajat ovat käsin allekirjoittaneet. Eroakirkosta.fi -palvelun sivut ovat myös ruotsiksi.

Jape Loven Helsingin seudun vapaa-ajattelijoista valotti maahanmuuttajien ongelmia katsomuskentässä. Monet Lähi-Idästä Suomeen paenneet ovat lähteneet uskonnon hirmuvaltaa pakoon. Suomi näyttäytyy heille kuitenkin hyvin fundamentalistisena jo vastaanottokeskuksissa. Uskonnotonta tukea tarvitaan ja siksi vapaa-ajattelijat esittelevät toimintaansa mm. Maailma kylässä -festivaaleilla.

Ritva Ahonen Turun vapaa-ajattelijoista esitteli yhdistyksen kokoamaa Uskonnottomat hautajaiset -tietosivustoa. Hänen mielestään paikallista tietoa uskonnottomista juhlista ja tapakulttuurista tarvitaan ja sitä kannattaa esitellä yhdistysten kotisivuilla.

Päivi Kovanen Keski-Suomen vapaa-ajattelijoista ilmoitti, että ensi vuoden Epäpyhäinpäivän tapaaminen järjestetään Keski-Suomessa.

Runsaan kahdenkymmenen yhdistystoimijan leppoisaa yhdessä oloa värittivät Neiti Ellen Salminen (laulu) Ja Mikko Kiio (sahan soitto). Maukkaasta ja terveellisestä kasvisruoasta vastasi Iida Iloniitty.

Ritva Ahonen

 

Syyspäivän tasauksen juhlalounas 15.9.

Hei vaparijäsen!

Syksyn toiminta on käynnistymässä kovalla tohinalla, ihan ensimmäisenä kutsumme sinut jäsentilaisuuteen juhlimaan syyspäivän tasausta:

Ohjelmassa on tutustumista ja hyvää kekriruokaa kasviksista sekä tietysti keskustelua ajankohtaisista aiheista, esim:

  • Turussakin on yritetty yhdistää et ja uskonnon opetus, mitä haittaa siitä on et:lle?
  • Uskonnottomien juhlien järjestäminen – helppoa vai vaikeaa?
  • Kristillinen ratkaisukeskeinen terapia -koulutus Turussa – puoskarointia tieteellisyyden kaavussa?
  • Syksyn toiminta: mikä kiinnostaa? Ideoita ja toiveita kehiin!

Tilaisuus pidetään Tyksin kupeessa lauantaina 15.9. klo 13-16 ja se on tietysti maksuton. Ilmoittaudu ensi tilassa yhdistyksen hallitukselle, mielellään viimeistään sunnuntaina 9. päivä, jotta voimme ottaa ruokailijamäärän huomioon!  Mailosoite:  turku (a) vapaa-ajattelijat.fi

 

Jäsenten kesätapaaminen Aurassa  La 11.8. Klo 17-20

Keskustelua, tutustumista ja hyvää ruokaa!
 

Aiheina mm.

  • Uskonnolliset liikkeet uhkana humanismille
  • Onko vapareissa potkua?

Paikalle pääsee bussilla nro 403, joka lähtee kauppatorilta klo 16.00, poisjäänti Auran apteekin pysäkillä noin 16.49, josta kuljetus perille. Myös autokyyti mahdollinen.

Ruokatarjoilun takia ilmoittautuminen osoitteeseen turku (a) vapaa-ajattelijat.fi  tai tekstiviestillä Ritva Ahoselle.

Tervetuloa!

Neljännet Jumalattomat kesäpäivät 21 heinäkuuta klo 14-19, Satavaparit, Pori

JAZZ-JUHLIEN AIKANA.    NORTAMONKATU 3, 28100 PORI

NEITI ELLEN SALMINEN: JUMALATONTA MUSIIKKIA

ANNIINA TAPIOHARJU, PUHUJA PRO-SEREMONIAT: USKONNOTTOMAT JUHLAT

EERO SUORSA, KEHITYSVASTAAVA TURUN VAPAA-AJATTELIJAT: ONKO VAPAREISSA POTKUA

JUKKA KIM, PUHEENJOHTAJA SATAVAPARIT: KATSAUS SATAKUNTAAN

PIENTÄ PURTAVAA JA ARPAJAISET, TERVETULOA!

Heli Astala in memoriam

Pitkäaikainen Turun Vapaa-ajattelijat ry:n jäsen ja entinen kansanedustaja Heli Astala menehtyi 7.5.2018 Turussa.  Yhdistyksemme jäsen hän oli kuolemaansa saakka, yli 50 vuotta.

Heli Astala tuli mukaan Turun vapaa-ajattelijoihin 60-luvulla ja toimi mm. hautapuhujana. Tärkein työsarka hänellä oli kuitenkin eduskunnassa, jossa hän toimi SKDL:n ja Vasemmistoliiton kansanedustajana vuosina 1979-1995 ja erityisesti sivistysvaliokunnan jäsenenä 1979-1994 ja sen puheenjohtajana 1983-1986. Tässä työssään hän edisti merkittävästi nykyisen elämänkatsomustieto-oppiaineen muotoutumista pohjaltaan humanistiseksi ja moderniksi, erityisesti uskonnottomien oppilaiden katsomusaineeksi.

Elämänkatsomustiedon edistämisestä ja vakiinnuttamisesta hän sai Vapaa-ajatteijain liiton kultaisen ansiomerkin vuonna 2008.

Heli Astala toimi kansanedustajan työn lisäksi myös monissa muissa luottamustoimissa, mm. Turun kaupunginvaltuutettuna vuosina 1969-1992 sekä Suomen Naisten Demokraattisen Liiton pääsihteerinä vuosina 1977-1980.

Turkulaiset vapaa-ajattelijat muistavat kiitollisuudella merkittävää jäsentään ja ottavat osaa läheisten suruun.

Ritva Ahonen

 

Turun vapaa-ajattelijoiden ET-stipendien saajat valittu (30.5.2018) !

ET-stipendit menivät tänä keväänä Lausteen kouluun ja Kerttulin lukioon.

Turun Vapaa-ajattelijat ry jakaa vuosittain elämänkatsomustiedon stipendejä peruskoulun ja lukion opiskelijoille.
Tänä vuonna stipendit menivät Lausteen kouluun (kaksi kappaletta) ja Kerttulin lukioon.

Onnittelemme saajia menestyksestä!

Ritva Ahonen

 

Vapaa-ajattelijain ehdotus elämänkatsomustiedon avaamisesta kaikille nyt eduskunnassa

Katso  liiton tiedote 12.4.2018

 

Elämänkatsomustieto – Hyvän elämän oppiaine

Ilmoittautuminen peruskoulun ensimmäiselle luokalle on alkanut. Jos perheesi on uskonnoton, lapsesi pitäisi päästä automaattisesti opiskelemaan elämänkatsomustietoa, joka on oppilaslähtöinen ja moderni katsomusaine antaen eväitä hyvän elämän etsintään.

Saamme silti vuosittain kuulla tapauksista, joissa oppiaineeseen ohjaaminen takertelee, mahdollisesti taustalla on koulun taloudelliset resurssit tai ajatus uskontojen opetuksen tärkeydestä. Tällöin oppilasryhmä saattaa jäädä perustamisen minimikokoa pienemmäksi. Nykyisin jo lähes mistä tahansa kunnasta löytyy riittävä määrä lapsia ryhmän perustamiseen, kyse on enemmän siitä kuinka koulu asiassa tiedottaa. Tässä odotammekin rehtoreilta aktiivista otetta, jotta uskonnottomien lapset voivat aloittaa heille tarkoitetun aineen opiskelun.

Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat Feto ry lainaa sivuillaan opetussuunnitelmaa

”Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä hyvää elämää. Elämänkatsomustieto on perustaltaan monitieteinen oppiaine. Sen tiedeperustaan kuuluu ihmis-, kulttuuri- ja yhteiskuntatieteitä sekä filosofia. Elämänkatsomustiedossa ihmiset ymmärretään kulttuuriaan uusintavina ja luovina toimijoina, jotka kokevat ja tuottavat merkityksiä keskinäisessä toiminnassaan ja kanssakäymisissä ympäröivän maailman kanssa. Katsomuksia, inhimillisiä käytäntöjä ja niitä koskevia merkityksiä pidetään yksilöiden, yhteisöjen ja kulttuuriperinnön vuorovaikutuksen tuloksina. Elämänkatsomustiedossa painotetaan ihmisten kykyä vaikuttaa aktiivisesti omaan ajatteluunsa ja toimintaansa. Tämä koskee myös oppilaiden opiskelua ja oppimista.” Katso tarkemmin www.feto.fi.

Katsomusainetta voi myös vaihtaa kesken peruskoulun, perheen tarpeiden mukaan. Elämänkatsomustieto on tällöinkin sisällöllisesti kestävä valinta. Pidä sitkeästi kiinni lapsesi oikeudesta parhaaseen mahdolliseen katsomusaineeseen!

Katso tarkemmin:

www.feto.fi              (Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat r.y.)

www.et-opetus.fi    (VATA r.y. ja vapaa-ajattelijoiden liitto r.y.)

 

Jumalattomat juhlamenot – uskonnottomat seremoniat nimiäisistä hautajaisiin 18.4.2018

Turun Vapaa-ajattelijat ry. järjesti kaikille avoimen tilaisuuden, jossa jaettiin tietoa erilaisten uskonnottomien perhejuhlien järjestämisestä. Illan aikana jaettiin kokemuksia ja ideoita esimerkiksi nimenantotilaisuuden, Prometheus-leirijuhlan (aikuistumisjuhlan), häiden ja hautajaisten järjestämisestä uskonnotonta vakaumusta noudattaen.

Luentotilaisuus järjestettiin keskiviikkona 18.4. klo 18.00 alkaen Tuurintuvassa (Tuureporinkatu 14). Tapahtumassa kahvitarjoilu.

Uskontokuntiin kuulumattomien osuus on vahvassa nousussa, mikä lisää tarvetta maallisten tilaisuuksien järjestämiselle perhepiirissä. Uskonnollisten yhteisöjen tarjoamat perinteiset tavat, kuten kaste, rippi tai kirkkovihkiminen, voivat tuntua vierailta eivätkä sovi omaan maailmankatsomukseen. Saattaa myös käydä niin, että sekulaaria hautausta toivonut läheinen kuolee, mutta yhdelläkään omaisella ei ole kokemusta hautajaisten järjestämisestä ilman pappia.

Uskonnottomien juhlien järjestämisessä niiden vapaamuotoisuus ja tuttujen kaavojen puute hämmentää monia, sillä sekulaarinen tapakulttuuri ei ole vielä vakiintunut yhteiskuntaan. Luentotilaisuudessa kerrotaan käytännön faktatietoja esimerkiksi nimenantoon ja hautaukseen liittyvästä lainsäädännöstä, mutta myös vinkkejä omanlaisen perhetapahtuman järjestämiseen ilman uskonnollisia perinteitä.

Sekulaaria tapakulttuuria esittelemässä oli mm. Pro-Seremoniat-palvelun edustaja Laura Mäntysalo. Prometeus -leirin tuki ry:n Venla Hannuksela kertoi aikuistumisjuhlista. Riitta Vehanen hautaustoimisto Pietetistä vastasi kysymyksiin siviilihautajaisista.

Turun ja Satakunnan Vapaa-ajattelijoiden yhteinen lauantai 24.2.2018

Turun ja Satakunnan vapaa-ajattelijat tapasivat 24.02 lauantaina  Turussa. Keskustelimme mm. Jumalattomien kesäpäivien ohjelmasta Porissa heinäkuun 21.päivä. Ohjelmassa on luvassa alustuksia ja musiikkia. Tapahtumaan on kutsuttu myös  Forssan ja Tampereen vapaa-ajattelijat. Tapahtuman tarkoitus on koota vapaa-ajattelijoita yhteen, mutta myös saada paikalle uusia yhdistystoiminnasta kiinnostuneita. Molemmilla yhdistyksillä oli keskiössä yleisötapahtumien järjestämisen lisäksi myös ET-opetuksen korostaminen, ja opetuksessa menestyvien opiskelijoiden palkitseminen stipendeillä.

Maallista joulua 13.12.2017

Tänä vuonna järjestetään toisen kerran Maallista joulua! -konsertti, jossa esitetään ainoastaan sekulaarisia joululauluja. Joulumieli ei ole pelkästään kristittyjen etuoikeus, joten tarjoamme mahdollisuuden virittyä keskitalven juhlaan maallisissa merkeissä. Konsertin musiikkipuolesta vastaavat Katariina Lappi (laulu) ja Iida Isotalus (säestys ja laulu).

Tilaisuus on Ravintola Koulun historianluokassa. Konsertti alkaa klo 18, historianluokka on varattu käyttöömme klo 17.30 lähtien. Konserttiin on ilmainen sisäänpääsy, käsiohjelmamaksu 5 euroa. Koulun ruoka- ja juomavalikoimasta löytyy konserttitarjoiluja omakustannehintaan.

Tervetuloa nauttimaan kiireettömästä konserttitunnelmasta vuoden pimeimmän ajan keskellä!

 

Turun kirjamessuilla 6.-8.10

– Turun vapaa-ajattelijat ry järjesti sunnuntaina 15.40-17.00 Sekulaari kirjallisuus-paneelin. Paneelissa ovat mukana seuraavat kirjailijat: Suomen tämän hetkin suurin kirjallinen lupaus Miki Liukkonen, Lapin yliopiston politologian yliopistonlehtori Aini Linjakumpu, psykoterapeutti ja kulttuuriantropologi Katriina Järvinen sekä pelialan moniosaaja Mike Pohjola. Paneelin juontaa Vapaa-ajattelija-lehden toimitussihteeri ja VTM Eero Suorsa.    – Turun ja Satakunnan yhdistykset ja Vapaa-ajattelijain liitto esitteli toimintaansa omalla messuosastolla.

 

 

Luentotilaisuus ”Uskomisen usvaa – tietämisen tuskaa” 19.9.2017

Turun Yliopiston Janus-salissa, Kaivokatu 12, tiistaina  klo 16-19.

Uusi käsite vaihtoehtoinen totuus on esitelty maailmalla, maahanmuuttajia demonisoidaan ja evoluutio-opin perusteet halutaan hylätä. Mikä on totuus? Onko totuuteen pyrkiminen vanhanaikaista?

Koulutuksen ja tieteen tekemisen tulevaisuudesta alustavat dosentti Eero Salmenkivi, professori emeritus Ilkka Niiniluoto Helsingin Yliopistosta ja filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja Jaakko Lindfors. Luentojen pohjalta keskustelua koulutuksen ja yliopistojen roolista tiedepohjaisen maailmankuvan puolustajana, uskonnoista ja uskomuksista vapautumisen tarpeellisuudesta sekä koulutuksen muuttumisesta kuluneen sadan vuoden aikana.

Luentojen otsikot:

-Eero Salmenkivi: ”Usvaa ja tuskaa elämänkatsomustiedossa”

-Ilkka Niiniluoto: ”Tiede, totuus ja elämä”

-Jaakko Lindfors: ”Filosofian opetus uskonnon kahleissa”

 

 

Kesäretken terveiset Raumalta

Turun Vapaa-ajattelijoiden kolmen hengen porukka kävi tapaamassa satakuntalaisia vapaa-ajattelijoita Raumalla. Aiheena oli vapaa-ajattelijatoiminta ja ideoiden vaihto. Lounastimme Vanhan Rauman sydämessä ja tutustuimme maailmanperintökohteen monivivahteisiin näkymiin.Molemmat yhdistykset jakavat kaksi elämänkatsomusstipendiä keväisin. Olimme tyytyväisiä siihen, että pystymme palkitsemaan oppiainetta harrastavia koululaisia.Tiedotuksessa todettiin olevan parantamisen varaa. Satakuntalaiset alkavat uusia kotisivujaan toimivammalle pohjalle tänä kesänä, vaikkakin jäsenlehti Vapaamielinen jakaakin tietoa toiminnasta. Turkulaisten kotisivut ovat vielä kehittelyvaiheessa. Ideoimme myös Turun kirjamessuille osallistumista näkyvyyden parantamiseksi.Keskustelimme lisäksi satakuntalaisten omistuksessa olevasta hautausmaasta Siikaisissa. Painopisteen siirtäminen uurnahautauksiin vastaisi nykyistä kysyntää hautauksissa ja helpottaisi hautausmaan huoltoa. Koska turkulaisilta puuttuu oma uskonnottomien hautausmaa, saattaa Turun suunnasta löytyä kiinnostuneita avustajia satakuntalaisten tueksi.Kesällä molemmat yhdistykset ovat järjestäneet kesätapaamisia, turkulaiset jäsentapaamisen elokuussa, ja satakuntalaiset Jumalattomat kesäpäivät heinäkuussa, tänä vuonna kolmannen kerran.

Kuvassa satakuntalaiset herrat puheenjohtaja Jukka Kimin johdolla ja turkulaiset rouvat valokuvaaja mukaanluettuna maailmaa parantamassa Raumalla.

Ritva Ahonen

 

Humaanisti maallinen – Turun vapaa-ajattelijoiden keskustelutilaisuus uskonnottomien elämänkatsomuksista.   Helmikuu 2017

Turun vapaa-ajattelijat järjestivät keskustelutilaisuuden elämänkatsomuksista uskontotieteilijä Janne Kontalan väitöskirjan pohjalta.  Kontala esitteli väitöskirjansa Emerging Non-religious Worldview Prototypes. A Faith Q-sort-study on Finnish Group-affiliates, jonka aihe on uskonnottomissa järjestöissä mukana olevien henkilöiden maailmankatsomukset. Kontala on tutkimuksessaan haastatellut Vapaa-ajattelijain liiton, Humanistiliiton, Skepsiksen sekä Prometheus-leirin tuki ja Pääkaupunkiseudun ateistit -yhdistysten jäseniä ja yhdistyksiin yhteydessä oleva henkilöitä .
Tutkimuksessa löydettiin kolme erilaista maailmankuvaprototyyppiä. Prototyypit eroavat toisistaan kolmella osa-alueella: uskontoa ja henkisyyttä koskevissa asenteissa, sosiaalisessa ja yhteiskunnallisessa suuntautumisessa, sekä tunteissa ja kokemuksellisuudessa:
1. ”Tyytyväisillä altruisteilla” on yhteiskunnallisia huolenaiheita, he hylkäävät uskonnon ja henkisyyden kohtalaisella voimakkuudella ja ovat tunne-elämältään vakaita ja tyytyväisiä.
2. ”Kokemuksellisesti henkiset” ovat yksilökeskeisempiä ja hylkäävät perinteisen uskonnollisuuden mutta ovat avoimia henkisyydelle, sekä arvostavat syviä ja elävöittäviä kokemuksia.
3. ”Yhteisölliset uskonnonhylkääjät” suosivat samanhenkistä seuraa, hylkäävät päättäväisesti ja systemaattisesti sekä uskonnon että henkisyyden ja ovat tunne-elämältään tyytyväisiä huolimatta joistain viitteistä kielteisten kokemusten huomioimiseen.
Tilaisuudessa Kontala kertoo lisää väitöskirjatutkimuksessaan havaituista uskonnottomista elämänkatsomuksista sekä vastaa osallistujien kysymyksiin.

Janne Kontala

Janne Kontala

Uskonnoton joulukonsertti.  Joulukuu 2016

Keskustelutilaisuus Maahanmuuttajat ja kotoutumisen haasteet. Tammikuu 2016

Myös oma suhtautumisemme pakolaisiin vaikuttaa heidän kotoutumismahdollisuuksiinsa. Jos he jäävät kantaväestön yhteisöjen ulkopuolelle, uhkana on kotoutumisen epäonnistuminen ja jopa syrjäytyminen. Voimme ottaa tosiasiana sen, että monet tulevat jäämään tänne ja tulevat muuttamaan suomalaista yhteiskuntaa ja sen kaikkia jäseniä. Tästä syntyy mahdollisuus keskusteluun yhteisistä koko maapalloa koskevista aiheista. Pakolaiset tuovat Euroopan ulkopuolisen maailman ulottuvillemme ja arkeemme.

Turun Vapaa-ajattelijat ry järjestää keskustelutilaisuuden aiheesta maahanmuuttajien uskonnolliset ja kulttuuriset taustat ja kotoutuminen. Tarkoituksena on selvitellä miten erityisesti pakolaisten vastaanotto ja turvapaikanhakijoiden kotoutus on järjestetty Turun seudulla ja miten on huomioitu heidän lähtömaidensa uskonnollinen ympäristö ja siihen liittyvät jännitteet. Tähän liittyy myös osaltaan keskustelu koulujen katsomusaineopetuksen kehittämisestä.

Keskustelun alustajat:

Suomen Punainen Risti Turunmaan piiri, Annalena Sjöblom: Pakolaistilanne maailmalla, turvapaikanhakijoiden vastaanottotyö
Maahanmuuttopäällikkö Kalle Myllymäki ELY-keskuksesta
Daisyliitto, Katri-Maria Hirvonen: Kotoutumisen mahdollisuudet
Lukio-opettaja Jaakko Lindfors: Katsomusaineopetuksen kehittäminen

Toivomme saavamme mukaan myös monia maahanmuuttajataustaisia turkulaisia.

Uskomaton vaalipaneeli.  21.3.2015

pidettiin pääkirjaston Studiossa kello 13 – 16. Viiden puolueen edustuntavaaliehdokkaat vastaamassa yleisön esittämiin kysymyksiin olivat Juha Haapakoski, Kokoomus, Mika Maaskola, Sdp, Tuomo Liljenbäck, Vihreät, Johannes Yrttiaho, Vasemmistoliitto ja Jouko Miettinen, Itsenäisyyspuolue.

Kesätapaamisen 2014 kaikuja

Kiitokset kaikille kesätapaamiseemme elokuussa 2014 osallistuneille! Istuimme porukalla syömässä ja keskustelemassa Hirvensalon Aurinkolahdessa, ja mukaan oli kerinnyt muutama Raision Vapaa-ajattelijoistakin. Mukavaa kun kävitte!

Uskonnonvapaudesta kouluissa ja armeijassa alusti liittomme pääsihteeri Esa Ylikoski. Monille lasten vanhemmille ja lapsille koulujen käytänteet ovat uskonnonvapautta loukkaavia eikä tilanne näytä parantuneen vuosien varrella. Pieni askel eteenpäin saattaisi olla elämänkatsomustiedon avaaminen kaikille oppilaille, myös luterilaiseen kirkkoon kuuluville. Armeijassa varusmiesten valan ja vakuutuksen yhdistäminen sisällöltään uskonnottomaksi ja pappien toimenkuvan tarkentaminen vähentäisivät kirkon perusteetonta vaikutusvaltaa armeijassa.

Keskustelimme myös uskonnottoman puhujatoiminnan laajentamisesta Turun seudulla. Vaikka meillä on useita puhujia, lisää kaivataan. Uskonnottomat nimiäiset, häät ja hautajaiset lisääntyvät koko ajan.

Pitkään puhujana toiminut Tauno Lehtonen kertoi esimerkein puheen pitämisestä ja puhetilanteista. Kokenut puhuja selviytyy odottamattomistakin tilanteista, mutta aloittelevan ei tarvitse enää oppia kaikkea kantapään kautta. Pro-Seremoniat on järjestämässä lokakuussa puhujakurssia Helsingissä, johon voimme ryhmänä Turunkin seudulta ottaa osaa.

Syksyn edetessä sekä koulujen uskonnonvapaustilanteen seuraaminen että puhujakoulutukseen osallistuminen ovat ajankohtaisia. Myös keväällä aloitettu jäsenkeskustelu saattohoidon järjestämisestä sekä eutanasiasta on tärkeää.

Keskustelutilaisuus eutanasiasta 16.4.2014

Alustajina olivat vastaava hoitaja Merja Leinonen Karina-kodista sekä puheenjohtaja Jaakko Ojanne eutanasian laillistamista ajavasta Exitus ry:stä. Keskustelutilaisuuden ja kevätkokouksessa hyväksytyn kannanoton pohjalta tehtiin Vapaa-ajattelijain liittokokoukselle aloite koko liiton kannaksi eutanasiaan. Liittokokous päätti olla muodostamatta liitolle kannanottoa, vaikka keskustelun ilmapiiri sielläkin oli asialle myönteinen. Tarvetta eutanasiasta keskustelemiseksi on selvästi olemassa, joten asiaa on syytä pitää eri muodoissa esillä. Katso myös artikkeli Ajatuksia eutanasiasta.