Yhdistyksen historiaa

KIRKKO IRTI VALTIOSTA! Runsaat 80 vuotta toimintaa uskonnottomien hyväksi

Yhdistyksemme perustettiin vuonna 1936 Turun ja lähiseudun siviilirekisteriin kuuluvien yhdistys -nimisenä. Sotien jälkeen nimi muuttui Vapaa-ajattelijain liiton Turun yhdistykseksi. Nykyisin nimi on lyhentynyt Turun vapaa-ajattelijat ry:ksi.

Sääntöihin kirjattiin, että yhdistys on luonteeltaan ateistinen ja tekee työtä kehitysopillisen maailmankatsomuksen hyväksi. Myöhemmin painotettiin pyrkimystä yhteiskunnallisen ja oikeudellisen aseman parantamiseen sekä tieteellisen maailmankatsomuksen levittämistä.

Toiminnan alkuvaiheessa valistus- ja opintotoiminta olivat tärkeitä. Lukuisat esitelmätilaisuudet keräsivät väkeä nimekkäiden esitelmöitsijöiden kuten tohtori Väinö Krohnin ja kansanedustaja Sylvi-Kyllikki Kilven innoittamina.  Monet turkulaiset kansanedustajat ottivat osaa toimintaan.

Uskonnottomien lasten katsomusaineopetukseen pyrittiin vaikuttamaan ensin kehittämällä uskonnon historia ja siveysoppi -oppiainetta, ja 1980-luvulta lähtien vahvistamalla elämänkatsomustieto -aineen asemaa. Vaadittiin myös aamuhartauksien lopettamista kouluissa.

Uskonnottomilla hautajaisilla kunnioitettiin vainajan elämäntyötä ja yhdistyksen hautapuhujat olivat kysyttyjä. Ajan mukaisesti perustettiin myös lausunta- ja lauluryhmiä. Ne esiintyivät sekä yhdistyksen juhlatilaisuuksissa että hautajaisissa. Hautapuhujatoiminta onkin ollut yhdistyksemme tärkeimpiä palveluja jäsenillemme vuosikymmenten ajan.

Nykyiset sääntömme kertovat yhdistyksen ajavan tunnustuksetonta julkista valtaa ja maallista yhteiskuntaa sekä mm. edistävän uskontoihin sitoutumattoman etiikan muotoutumista ja kriittisyyden lisäämistä uskontoja kohtaan.

Valistus- ja opintotoiminnan perillisenä jatkuvat kaikille avoimet keskustelutilaisuudet ajankohtaisista aiheista. Viime vuosina olemme käsitelleet mm. eutanasiaa, maahanmuuttoa ja uskonnottomien toimijoiden maailmankuvaa asiantuntijoiden johdolla.

Elämänkatsomustiedon puolustaminen ja kehittäminen on toiminnassamme ajankohtaista. Olemme usean vuoden ajan myös jakaneet stipendejä elämänkatsomustiedossa menestyneille oppilaille Turun alueella.

Esiintyjiä uskonnottomiin juhliin löytyy nyt Pro-Seremoniat -palvelukeskuksesta, joka välittää sekä puhujia että muusikkoja erityisesti Etelä-Suomeen. Maksuttomia neuvoja esim. hautajaisten järjestämiseen saa sekä Pro-Seremonioista että yhdistyksestämme.

Yhteiskunta maallistuu kovaa vauhtia ja kirkko on menettänyt otteensa sen ylimpänä auktoriteettina. Olemme mukana tätä kehitystä jouduttamassa.

Ritva Ahonen