Kolme vaalipaneelia pidetty

Turun yhdistys järjesti yhden ison vaalipaneelin, Helsingin seudun yhdistys isot paneelit erikseen Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireille. Me päätimme toisin, ja pidimme kolme pienempää paneelia, tai ehkä vaalikeskustelu olisi parempi nimitys. Ajatuksena oli leppoisa keskustelu väittelyn sijaan, ja tässä onnistuttiinkin. Kaikki paneelit videoitiin ja ne jäävät pysyvästi näkyviin.

Tammikuun vaalipaneelissa oli paikalla vain Keskustan ja SKP:n ehdokkaat. Perussuomalaiset eivät yllättäen tulijaa löytäneetkään, eikä Liike Nyt saanut myöskään ketään tulemaan. Helmikuun paneeli oli täydessä kokoonpanossa ja paikalla Kokoomus, Vasemmistoliitto, Eläinoikeuspuolue ja Feministinen puolue. Maaliskuun paneeliin ei valitettavasti SDP:n edustaja saapunut, paikalla oli Kristillisdemokraattien, Vihreän liiton ja Liberaalipuolueen ehdokkaat.

Yleisvaikutelmana kaikki ehdokkaat olivat yllättävän samanmielisiä, ja kannattivat esimerkiksi rituaaliteurastusten kieltoa, elämänkatsomustiedon sallimista kaikille jne. Osin nämä tosin eivät vastaa puolueiden linjauksia vaan olivat ehdokkaiden omia mielipiteitä; mm. SKP:n ehdokas erikseen kertoikin puolueensa kannan vastaavan omaansa, ja Kristillisdemokraatteja edustanut nuorisojärjestön puheenjohtaja mainitsi KD-nuorten kantoja jotka eroavat emopuolueen kannoista. Kaikkiaan keskustelu oli hyvähenkistä ja iloista, mutta toisaalta ehkä hiukan särmätöntäkin. Vetäjät joutuivat jopa vähän hakemaan eroja ehdokkaiden väliltä.

Jonkinlaisena pettymyksenä voi pitää kahden ison ja yhden pienemmän puolueen jäämistä pois. Muutoin illat olivat onnistuneita — ja ehkä erityisesti nyt on hyvä nähdä miten paljon meillä on samojakin mielipiteitä joistakin asioista, vaikka toisissa olisimme selvästi eri linjoilla. Onhan oikeastaan vapaa-ajattelun ydintä nähdä maailma kysymyksinä joita pohtia erikseen, sen sijaan että valitsisi esimerkiksi vasemmisto- tai oikeistolohkon ja muut mielipiteet seuraisivat siitä.

Lopuksi ehdotus: Järjestetään keväällä 2025 vaalikauden puolivälin paneeli, ja kutsutaan siihen keskustelijat esimerkiksi neljästä Pirkanmaan vaalipiirin suurimmasta puolueesta.

Muistakaa äänestää! Apuja päätökseen löytyy myös uskonnonvapaus.fi-sivun vaalikoneesta.