2023: Vaalipaneeleita ja eroakirkosta.fi 20 vuotta

Tiivistelmä

Klubi-illat jatkuivat kerran kuussa, kolme ensimmäistä niistä korvasi kuitenkin vaalipaneeli. Aiheina oli mm. useita kirjaesittelyitä, ex-adventistin tarina ja ja iranilaisten protestit pappisvaltaa vastaan. Kävijämäärä kasvoi, mutta ei vieläkään ollut kovin suuri.

Purjehtimassa oltiin jo kolmella veneellä, metsäretkiä oli pari, kouluvierailuilla käytiin aiempaa useammin. pidettiin piknik, järjestettiin uusien jäsenten ilta ja liittokokoukseen osallistuttiin. Kaikkiaan toimintaa oli hieman edellistä vuotta enemmän.

Alkuaan tamperelaisten voimin syntynyt eroakirkosta-palvelu täytti 20 vuotta. Vuoden suosituin tapahtuma oli juhla tämän johdosta, ja Vapaaklubille syntyi sen myötä uusi kävijäennätys.

Jäsenmäärä kasvoi selvästi ja on nyt suurempi kuin useaan vuoteen.

Eduskuntavaalit: Kolme vaalipaneelia

Vapaaklubilla pidettiin kolme vaalipaneelia, joissa oli yhteensä yhdeksän puolueen ehdokkaat. Klubi-iltojen yleisellä kaavalle ne suoratoistettiin verkkoon ja kysymyksiä saivat esittää myös etäosallistujat. Illat onnistuivat varsin hyvin, joskin ehdokkaiden mielipiteet yli puoluerajojen olivat hyvinkin samankaltaisia. Kovin suuria määriä nämä eivät keränneet: paikan päällä oli 5, 11 ja 7 kuuntelijaa.

Jäseniämme oli mukana tekemässä liiton uskonnonvapaus.fi-sivun vaalikonetta. Koneeseen vastasi 670 ehdokasta, joista 72 Pirkanmaan vaalipiiristä. Vastanneista valituiksi tuli 30, joista 9 Pirkanmaalta. Tulos tavallaan heikkeni, sillä vaaleissa 2019 koneeseen vastanneista valittiin 39.

Muut klubi-illat

Vaalipaneelit poisluettuna alustettuja vapaaklubi-iltoja oli seitsemän. Näistä kolme oli kirjaesittelyitä: Uskontolukutaito-kirjaa esitteli Tampereen yliopiston tutkija Inkeri Rissanen, Helsingin yliopiston tutkija Jukka Häkkinen kertoi salaliittoteorioihin uskomisesta kertovasta kirjastaan ja mentalisti Jose Ahonen puhui kirjastaan Yli luonnollisen esittäen samalla hiukan taikuuttakin. Kahteen iltaan saatiin alustaja Helsingin yhdistyksestä: Binar Mustafan esitys koski iranilaisten protesteja pappisvaltaa vastaan ja Reijo Jaakkola kertoi lapsuudestaan adventistiperheessä. Yhden illan alusti tutkija Hanna Björkstedt aiheena peliteorian soveltaminen politiikan tutkimukseen. Joulukuussa omat aktiivijäsenemme kertoivat joulusta ja muistakin vuodenkierron juhlista.

Iltojen suosio kasvoi, mutta kävijöiden mediaanimäärä oli silti vain 9. Vuonna 2022 se oli 7.

Klubi-illat pääosin suoratoistettiin verkkoon ja niihin osallistui jonkin verran väkeä myös etänä.

Pienin poikkeuksin striimit löytyvät Tampereen vapaa-ajattelijoiden Youtube-kanavalta.

Eroakirkosta-palvelu 20 vuotta

Tampereella perustettu eroakirkosta-palvelu täytti 20 vuotta ja sitä juhlittiin marraskuun lopussa. Juhlapuheen piti entinen pappi – nykyinen ateisti Harry Anttila, jonka jälkeen palvelun tekijät keskustelivat sen historiasta. Juhlapuhe ja keskustelu löytyvät tallenteina Youtube-kanavaltamme. Pikkupurtavan tarjoilun jälkeen esiintyi stand-up-koomikko. Tämän jälkeen siirryttiin Vapaaklubille jatkamaan iltaa.

Päiväosuudessa oli ainakin 25 henkeä, klubilla kävi noin 30 joka oli uusi ennätys. Tilaisuus onnistui erinomaisesti. Toisaalta median kiinnostusta ei saatu herätettyä, ainoastaan Tamperelainen haastatteli toista palvelun perustajista.

Palvelua itsessään ollaan ajettu alas, ja eroajat ohjataan suurimmalta osalta suoraan Digi- ja väestötietoviraston suomi.fi-palveluun. Kaikkiaan vuoden mittaan eroakirkosta.fi-sivuston kautta erosi noin 12 500 henkilöä, linkkiä viraston sivulle klikattiin lähes 30 000 kertaa.

Vierailuja kouluille ja muualle

Yhdistyksen edustajia oli pyydettyinä vierailijoina kouluilla kahdeksan kertaa vuoden aikana, määrä siis kaksinkertaistui edellisestä vuodesta.

Opettajille suunnatuilla Educa-messuilla oli tavalliseen tapaan vapaa-ajattelijoiden esittelypiste, paikalla kaksi Tampereen yhdistyksen edustajaa ja messuedustuksen päävastuu on tällä hetkellä Tampereella.

Ammattilaisille suunnatussa suruseminaarissa Tampereen yliopistolla oli meidän ja Pro-Seremonioiden yhteinen esittelypiste uskonnottomista hautajaisista. Keskustelut olivat hyviä ja tieto olemassaolostamme levisi tätäkin kautta.

Puheenjohtaja edusti vapaa-ajattelijoita kahdessa uskonnon- ja sananvapautta koskeneessa paneelikeskustelussa. Toisen järjesti konservatiivikristittyjen Sana- ja uskonnonvapaus ry, toisen Kylmäkosken seurakunta.

Jumalattomilla kesäpäivillä Porissa vieraili kaksi jäsentämme. Pohjanmaan ja Helsingin seudun va-yhdistyksissä vieraili molemmissa yksi Tampereelta.

Näsijärvellä ja metsässä

Ensimmäinen metsäretki oli jo huhtikuussa,. Tuolloin Hervantajärvellä oli 13 henkeä, heistä pari pikkuista. Janakkalassa, lähellä Hämeenlinnaa, oli toukokuun lopulla Taarinmäen historiaa kuulemassa ja makkaraa paistamassa 8 henkeä, joista yksi lapsi. Vuoden lopun kinkunsulatuskävelyllä sen sijaan oli jälleen vain kolme henkeä.

Kesäkuun lopulla lähdimme purjehtimaan Näsijärvelle parin aiemman vuoden tapaan. Nyt mukana oli peräti 13 pakanaa, ja yhden sijaan olimmekin järvellä kolmella veneellä

Sekalaista toimintaa

Helmikuussa perinteisissä kaamoskarkeloissa oli 8 henkeä, vähemmän kuin aiemmin.

Baarissa käytiin kahdesti, helmikuussa ”afterwork”-ajatuksella ja kesällä terassilla. Kävijöitä oli 8 ja 7.

Heinäkuussa piknikillä Koskipuistossa kävi 16 henkeä eli yli kaksi kertaa aiempaan kertaan nähden.

Loppusyksyllä pidettiin pitkästä aikaa uusien jäsenten ilta. Se onnistui hyvin, paikalla oli 8 henkeä, sopivasti uusia ja vanhoja.

Syksyn siivoustalkoissa klubilla oli 8 henkeä ja erityisesti varastopuoli saatiin hyvään kuntoon.

Pro-Seremoniat piti marraskuussa vapaaklubilla puhujakoulutuksen. Protun paikallisryhmä käytti myös klubiamme.

Joulukuussa tehtiin jäsenille kysely siitä millainen toiminta kiinnostaisi. Tulosten selvittäminen jäi vuodelle 2024.

Www, Youtube, Discord jne.

Vaalipaneelien ja klubi-iltojen tallenteet jäivät Youtubeen, samoin kaksi videota eroakirkosta-palvelun juhlasta. Uskomatonta mutta totta -kanavalle tehtiin video uskonnottomista juhlista. Katsojia näillä oli yleisimmin reilu sata, mutta vaihtelu on suurta. Katselukerta ei tarkoita välttämättä tarkoita koko videon katselua.

Yhdistyksen Facebook-sivulla lähinnä ilmoitettiin tulevista tapahtumista ja hiukan kerrottiin menneistä. Keskustelua paikallisista asioista oli hyvin vähän, pääosa keskustelusta käydään liiton sivulla.

Edellisen vuoden aikana käyttöön otetun Discord-palvelimen käyttö on ollut vilkasta, pääosin melko pienen keskustelijajoukon tuottamaa. Osallistujamäärä kuitenkin lisääntyi vuoden aikana jonkin verran.

Oma www-sivumme kertoi edelleen tulevista tapahtumista ja tarjoaa perustiedot yhdistyksestä. Uusia kirjoituksia sivulle tehtiin muutamia. Sähköpostilista oli käytössä pääosin tapahtumista tiedottamiseen.

Jäsenmäärä kasvoi

Jäsenlistalta siivottiin 15 maksunsa rästiin jättänyttä ja 4 ilmoitti eroavansa.

Jäsenhakemuksia käsiteltiin 25, mutta aivan kaikki eivät ensimmäistä jäsenmaksuaan maksaneet.

Maksaneita jäseniä oli vuoden lopussa kaikkiaan 213, eli enemmän kuin muutamaan vuoteen. Vuotta aiemmin määrä oli 191, joten notkahdus korjaantui kunnolla. Jäsenten mediaani-ikä on 51, joista naisia hiukan alle kolmannes. Emme kysy sukupuolta, joten muunsukupuolisten määrää emme tilastoi vaan arvio perustuu etunimeen.

Liitolle tamperelainen puheenjohtaja

Liittokokoukseen saakka eli lähes koko vuoden liiton hallinnossa toimi yhdistyksestämme liittohallituksen varapuheenjohtajana Antti Värri, kaksi muuta hallituksen jäsenenä ja yksi valtuuston jäsenenä.

Liiton uusien sääntöjen mukaisesti liittokokous oli vasta marraskuussa. Jäsenistämme Jori Mäntysalo tuli valituksi liiton puheenjohtajaksi, yksi liittohallituksen varajäseneksi sekä kaksi valtuuston jäseniksi.