1980-1989: Omaan toimistoon

Vuosikymmenen tärkein muutos oli oman toimiston saaminen. Muutoin jatkettiin erityisesti kirkostaeroamislennäkkejä jakamalla, jonkin verran myös pidettiin yleisötilaisuuksia.

Omaan toimistoon

Useimmilla va-yhdistyksillä ei ole omaa toimitilaa. Tampereellakin tilanne oli tämä 1980-luvun alkaessa, ja johtokunta kokousti vaihtelevissa tiloissa.

Asia muuttui kun 1981 Fanny Lampinen lahjoitti yhdistykselle 100 000 markkaa (yli 40 000 euroa vuoden 2020 rahassa). Tällä summalla piti ostaa toimisto, mutta siihen ei raha aivan riittänyt. Yhdistys vuokrasi toimiston aivan ydinkeskustasta Kuninkaankadulta. Vuokrasopimus alkoi 1.6.1982, ja avajaisissa syksymmällä kävi 50-60 vierasta. Toimisto oli alkuunsa auki reilut kymmenen tuntia viikossa.

Lahjoituksia tuli lisää, ja niin oman toimiston hankinta mahdolliseksi. Keväällä 1986 sellainen ostettiin Pienteollisuustalosta, vastapäätä yliopiston keskuskampusta ja paikkaa johon sittemmin rakennettiin Tampere-talo. Siinä yhdistys onkin lähestulkoon pysynyt: nykyinen isompi toimisto löytyi 15 vuotta myöhemmin samasta rakennuksesta.

Kirkostaeroamislennäkit

Yhdistys jatkoi joka syksy ”marraskuun lennäkkien” jakamista — silloisen lain mukaan kirkosta eroamiseen liittyi niinsanottu katumuskuukausi, eli välttääkseen tulevan vuoden kirkollisveron piti erota edellisen vuoden marraskuun loppuun mennessä. Lennäkkejä tehtiin 5000-8000 kappaletta vuodessa ja ne jaettiin omien jäsenten voimin.

Esimerkiksi vuoden 1984 lennäkissä oli otsikkona ”Tuhannen markan kysymys” ja kuva setelistä. Kääntöpuolella oli ”Kirvesmies Taito Nopsan haastettlu”, jossa kerrottiin miten eroaminen tapahtuu, miten hoituvat häät ja hautajaiset ilman kirkkoa ja niin edelleen. Kerrottiin myös mihin kirkollisveroja käytetään. Teksti olisi suurelta osin sellaisenaan myös nykypäivään sopivaa.

Muuta toimintaa

Yhdistys aloitti oman tiedotuslehden, Pakanasanomien, julkaisun 1981. Lehteä tehtiin numero vuodessa, joskus kaksi ja välillä ei yhtään, kunnes 1988-89 se näytti jäävän kokonaan pois.

Opintokerho toimi monina vuosina säännöllisesti, koululaisryhmä kävi tutustumassa toimistoon ja toimintaan, oli kurssi juhlapuhujille… Toiminta jatkui tasaisena, mutta yleisötilaisuuksia oli melko vähän. Liittokokous järjestettiin Tampereella 1984.

>> Vuodet 1990-1999