Klubi-illat 2024: Eutanasia, EU-vaalit ja muuta

Keväällä 2024 pidettiin viisi klubi-iltaa on. Nyt kesätauko, syksyllä pidetään toiset viisi.

Mennyttä: Katsomusopetus, uskonnottomat katsomukset…

Vuoden aloitti Helsingin yliopiston tutkija Roosa Haimila kertomalla uskonnottomista katsomuksista. Hän esitteli mm. mitä tutkimukset kertovat ateistien pitävän tärkeinä elämänarvoina ja millainen moraalikäsitys meillä on. Toisen illan alusti Markus Tiittula kertomalla tuoreesta kirjastaan Jumalakortti. Sen sisällön tiivistää hyvin alaotsikko ”Uskonnon ja politiikan epäpyhä liitto”. Tiittula kertoi miten uskonnollisin argumentein perusteella erilaisia asioita Euroopassa ja Yhdysvalloissa..

Maaliskuussa aiheena oli eutanasia. Vieraamme oli Nosje Heybroek-Nikkilä, joka toimii eutanasian sallimista edistävän Oikeus arvokkaaseen kuolemaan -yhdistyksen hallituksessa. Huhtikuussa keskustelimme EU-vaaleista ja ylipäänsä siitä, miten Euroopan unioni vaikuttaa elämään ja päätetäänkö erityisesti vapaa-ajattelijoiden näkökulmasta tärkeitä asioita Euroopan parlamentissa.

Kevään viimeinen alustaja oli julkisuudestakin tuttu Arno Kotro, joka kertoi kouluasiaa. Eritysesti käsiteltiin katsomusaineiden opetusta: elämänkatsomustiedon avaamisesta kaikille oppilaille oltiin samaa mieltä, yhteiseen katsomusaineeseen suhtauduttiin varovammin. Myös varsinaisesta uskonnonharjoituksesta koulussa, kuten lukuvuoden aloitus- tai lopetuskirkosta puhuttiin.

Tulevaa mm. Kremlin propagandasta ja ikuisesta elämästä

Kauden aloittaa elokuussa Tiina Raevaara kertomalla uudesta kirjastaan Ikuisen elämän lyhyt historia: Kuinka taistelemme kuolemaa ja vanhuutta vastaan. Reavaara on tunnettu sekä tietokirjojen että fiktion laatijana, ja hän on myös Skeptikko-lehden kolumnisti. Syyskuussa vuorossa on Yleisradion pitkäikainen toimittaja Kirsi Virtanen otsikolla Jengikulttuuri, etnisyys ja uskonto.

Vatniksoup-sarjastaan tunnettu Pekka Kallioniemi on vuorossa lokakuussa. Hän kertoo netin valetiedosta, ja on erityisesti keskittynyt Kremlin Ukrainaa koskevia tarinoita levittävien ihmisten ja valetilien toimintaan. Marraskuussa suurelle yleisölle stand up -koomikkona tunnetty Risto K. Järvinen kertoo uskonnollisesta etsinnästään, jonka tuloksena löytyi ateismi.

Vuoden lopuksi jutellaan tuttuun tapaan jouluisia juttuja.

Tapahtumista löytyy lisätietoa sivujemme tapahtumakalenterista. Kaikki illat ovat toimitilassamme Vapaaklubilla, joka löytyy vastapäätä Tampere-taloa.

Aiheita saa ehdottaa

Vuodelle 2025 saa ehdottaa aiheita. Mikä sinua kiinnostaisi? Tai haluatko kenties ilmiantaa itsesi tai kaverisi mielenkiintoisen aiheen alustajaksi?