Kouluvierailu ET-tunnille Klassilliseen lukioon

Tampereen vapaa-ajattelijat kävivät kutsuttuna vieraana pitämässä ET-oppitunnin Klasun ET1-kurssilaisille. Olemme käyneet samalla koululla aikaisemminkin ja jälleen kerran oli vastaanotto mukava ja oppilaiden kanssa heräsi keskustelua.Tampereen Klassillinen lukio

Aluksi esittelimme toimintaamme

Esittelimme lyhyesti rationaalisen ajattelun ja vapaa-ajattelun historiaa, puhuimme eri termeistä, kuten ateismi, agnostisuus ja uskonnottomuus. Toimme mm. esille, että agnostisuus on tietoteoreettinen, eli ontologinen tulokulma (tässä tapauksessa) jumalien olemassaoloon, eikä siis mikään ”aidalla keikkuminen” jumalaan uskomisen suhteen. Ihminen joko uskoo tai sitten on uskomatta ja on kokonaan toinen asia se, voiko hänen mielestään asiasta saada tietoa. Tämän selittämisen koimme itse tärkeänä, koska se menee niin usein monella pieleen.

Sitten keskusteltiin

Lisäksi keskusteltiin siitä, mistä jumaliin uskomaton ihminen voi päätellä, onko joku asia tai ajatus hyvä vai paha. Onko edes olemassa absoluuttista hyvää ja pahaa (meidän mielestämme ei) ja kysyttinpä meiltä sitäkin, mistä ateisti voi tietää, mitä saa esim. syödä (eli mikä on ”halal” ja mikä ”haram”).  Tämäkin on erinomainen kysymys, vaikka se aluksi voi kuulostaakin perin oudolta – ateismihan ei ole maailmankatsomus, joten se ei määrää eikä määritä mitään, mutta se rationaalisesti ajatteleva ihminen itse voi valita ruokavalionsa oman terveytensä, ilmaston tai eläinsuojeluperiaatteiden pohjalta ja lopulta ne arvot, jotka kokee itselleen tärkeiksi määrittävät ihmisen ruokavaliota myöten. Toki sellainen helpotus vapaa-ajattelijalla on, että jos (ja kun) näistä periaatteistaan toisinaan luistaa, ei ole siitä varsinaisesti vastuussa kuin itselleen.

Koskas tullaan kylään teidän koululle?

Nämä kouluvierailut ovat yksi mukavimmista toimintamme muodoista ja suosittelemme sitä muillekin. Vapaa-ajattelijat haluaa rajoittaa vierailunsa 15 vuotta täyttäneisiin nuoriin, eli käytännössä meitä voi pyytää yläkoulun ysiluokalle ja lukioon. Lisäksi olemme osallistuneet koulujen katsomuspaneeleihin yhdessä uskonnollisten yhteisöjen kanssa. Näissä on toisinaan paikalla myös nuorempia lapsia, mutta teemme poikkeuksen, koska muussa tapauksessa paikalla olisi vain uskontokuntien edustajia.

Kouluvierailun voi tilata ja vapaaehtoiseksi vierailijaksi ilmoittautua osoitteessa kouluvierailut@vapaa-ajattelijat.fi  tätä kautta hoidetaan koko maan vierailupyynnöt. Yhdistys korvaa jäsenelleen syntyneet matkakulut. Lisätietoja voi myös kysellä suoraan Riku Bähriltä numerosta 050 482 120

Kuva: Tampereen Kaupungin arkistot