Vaalikone uskonnonvapaudesta

Uskonnonvapaus.fi-sivun vaalikoneeseen on tätä kirjoittaessani vastannut 83 tamperelaista ehdokasta. Ahkerimmin täällä ovat vastanneet Vihreät, toisena tulevat Perussuomalaiset ja kolmantena Vasemmistoliitto. Tässä on selvä ero koko maahan, valtakunnallisesti Perussuomalaiset on kärjessä ja Vihreä liitto neljäntenä.

Ehkä tärkein kysymys on alussa: ”Tuleeko kuntasi peruskoulusta viedä lapset vuosittain jumalanpalvelukseen, esimerkiksi lukukauden aluksi ja lopuksi?”. Kaikkiaan tamperelaisista ehdokkaista 17 kannattaa tätä, 62 on vastaan ja 4 ei osaa sanoa. Tämä ei toki kuvaa todellisuutta, koska vastaajamäärät eri puolueissa ovat kovin erilaisia: käytännössä uskonnon kannattajia ovat kaikki kristillisdemokraatit ja puolet perussuomalaisista.

Kaikki kahdeksan vastannutta SDP:n ehdokasta on meidän kannallamme eikä katso jumalanpalvelusten kuuluvan koulun tehtäviin. Yllättävää mutta erinomaista.

Kysyimme myös mm. tulisiko kunnan järjestää saattotila uskonnottomien ja pienuskontojen hautajaisiin. Tämä sai yllättävänkin laajaa kannatusta. Kristillisdemokraateistakin tuli tukea tälle silloin, kun paikallinen seurakunta ei vuokraa kappeleitaan. Vasemmistoliiton vastanneista ehdokkaista yhtä vaille kaikki järjestäisivät maallisen saattotilan aina, riippumatta seurakunnan linjauksesta.

Kertoisin mielelläni jotain myös Keskustasta ja Kokoomuksesta. Kun vastaajia on näillä yhteensä kolme, on aika vähän sanottavaa. Vielä olisi vajaa viikko aikaa vastata — sopii vinkata tutuille ehdokkaille.

Lopuksi linkki: Vaalikone kuntavaaleihin 2021.