Ajankohtaista
kimmo / 9.4.2016

Lukupiiri jatkuu 17.12

Tervetuloa Turun vapaa-ajattelijoiden lukupiiriin !

Vuoden viimeiselle kokoontumiskerralle luemme Juha Itkosen esikoisromaanin Myöhempien aikojen pyhiä vuodelta 2003.

Kirja kertoo kahden nuoren yhdysvaltalaisen mormonilähetyssaarnaajan, Markin ja Davidin, työstä Suomessa, ja näyttää mitä tapahtuu kun usko järkkyy, sen kriisistä ja seurauksista. Kirja käsittelee elämän olennaisimpia kysymyksiä pureutuen samanaikaisesti kriittisesti mormonismiin.

Itkosen romaani voitti Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon ja oli kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana vuonna 2003. Mormonismin kuvauksen lisäksi romaani tarjoaa myös ikkunan maallistuvaan Suomeen.

Jos et ole osallistunut lukupiiriimme aikaisemmin ilmoittaudu kehitysvastaava Eero Suorsalle sähköpostitse ekvsuo@utu.fi . Tämä on toivottavaa, jotta esimerkiksi kokoontumispaikan mahdollisista muutoksista voidaan ilmoittaa etukäteen."

Kokoonnumme tiistaina 17.12 klo 18.00 keskustelemaan kirjasta ravintola Old Bankiin.

 

 

Blogissa uusi kirjoitus

"Joulu koulusta kirkkoon, vai ei? (marraskuu 2019)"

Mikko Mäkitalo


Prometheus-leirit täyttymässä

Uskontokuntiin sitoutumattomat nuorten aikuistumisleirit ovat ensi kesän osalta täyttymässä. Leirien suosio on kasvanut vuosi vuodelta, ja kahtena viime vuonna leiriläisiä oli jo yli tuhat kumpanakin vuonna. Leirit järjestää Prometheus-leirin tuki ry pääosin koulutetuin vapaaehtoisvoimin.

Leireihin on oltu hyvin tyytyväisiä, viime vuonna palautekyselyyn vastanneista lähes 99% sanoi voivansa suositella leiriä. Prometheus-leiri on nuorelle turvallinen ja innostava kasvun paikka

Ensi kesänä järjestetään kuutisenkymmentä leiriä, joista Varsinais-Suomessa 19 kappaletta. Näistä Turun seudun leireistä suurin osa on jo täynnä, joten ilmoittautumisella on kiire. Tosin tilanne elää hiukan, ja täynnä oleville leireille saattaa avautua paikkoja.

De svenska lägren har flera lediga platser. Lägren hålls i Sagu Halslax och i Esbo Noux.

Leirien hinnat vaihtelevat 295-390 euroon. Taloudellisesti heikossa asemassa olevat perheet voivat anoa alennusta leirin hinnasta.

Kesän leirit ja ajankohdat näet täältä:

https://www.protu.fi/prometheus-leirit/leirit-alue

Leireillä käsitellään nuorille ajankohtaisia teemoja, kuten yhdenvertaisuutta, maailmankuvaa ja -katsomuksia, identiteettiä, seksuaalisuutta ym. Teemoihin ja käsittelytapoihin voit tutustua täältä:

https://www.protu.fi/prometheus-leirit/teemat-ja-kasittelytavatTurun Vapareiden baari-ilta pe 4.10

Hei hyvä Turun vapaa-ajattelijoiden jäsen !

Tuopit heilumaan!
Tervetuloa tulevana perjantaina 4.10 klo 19.00 Bar Edisoniin kuuntelemaan Terra Cognita kustantamon Kimmo Pietiläisen ajatuksia tietokirjallisuudesta ja sen kustantamisesta. Terra Cognita on kustantanut monia nykyateismin merkkiteoksia, kuten Richard Dawkinsin Jumalharhan ja Daniel Dennettin Lumous murtuu.

Millaisessa tilanteessa suomalainen tietokirjallisuus on tällä hetkellä? Mitä tietokirjan kustantaminen vaatii? Mitä erilaisia seikkoja liittyy tietokirjan kääntämiseen?

Tilaisuuden juontaa Turun vapaa-ajattelijoiden Eero K.V. Suorsa

Bar Edison sijaitsee Linnakadun ja Kauppiaskadun kulmassa (vanha Turun Lamppu), sisäänkäynti Linnakatu 8. Tilaisuus pidetään katutasossa takahuoneessa.
t.
stigo


Syyspäiväntasauslounas la 28.9

Hyvä Turun vapaa-ajattelijoiden jäsen! Tervetuloa syyspäiväntasauslounaalle lauantaina 28.9. klo 14-17. Tilaisuus on maksuton ja alkoholiton.

Kehitysvastaavamme Eero Suorsa kertoo USA:n matkastaan ja ateistien tilanteesta mormonien hallitsemassa Utahin osavaltiossa  American Atheist-järjestön Salt Lake Cityn jaoston puheenjohtajan Dan Ellisin haastattelun valossa.

Ilmoittaudu sähköpostiin puheenjohtaja.turku@vapaa-ajattelijat.fi tiistaihin 24.9. mennessä. Lounastamme jonkun aktiivin kotona Turussa. Paikka riippuu osallistujamäärästä, joten ilmoitamme sen heti ilmoittautumisen jälkeen."


Turun Vaparit osallistuvat TurkuPride-viikkoon 19-25.8.2019


1/ Baari-ilta ja keskustelutilaisuus torstaina 22.8 alkaen klo 17.30. Olemme viime hetkellä, meistä riippumattomista syistä, joutuneet vaihtamaan paikkaa. Tilaisuus järjestetään Ravintola Fontissa, Kauppiaskatu 5, ravintolan takaosassa.

Tervetuloa Turun vapaa-ajattelijoiden baari-iltaan ja keskustelutilaisuuteen "Intohimoa heteronormia vastaan antiikista nykypäivään".

Tilaisuudessa kirjailija Gerry Birgit Ilvesheimon ja VTM Eero Suorsan
keskustelulla filosofian historiassa ja kaunokirjallisuudessa esiin nousevista intohimon ja rakkauden muodoista jotka eivät ole sopineet ahtaisiin muotteihin.

Ilvesheimo on taustaltaan filosofian historian tutkija, joka toimii nykyään
vapaana kirjailijana. Hän on julkaissut neljä kirjaa, joista uusin,
Ilmestyskirja, julkaistiin viime vuonna. Hänen teoksensa käsittelevät
filosofisella ja yhteiskuntakriittisellä otteella normien ulkopuolisen elämän kirjoa liikkuen niin historiassa kuin nykypäivässä aina sotaa edeltävästä Berliinistä Helsingin queer-piireihin.

Aktiivinen yleisö kysymyksineen on myös osa keskustelua. Turun vapaaajattelijoiden Eero Suorsa johdattelee ja juontaa keskustelua.


2/ Pride-kulkue lauantaina 24.8 klo 12
Vaparit osallistuvat oman banderollin "Yhdenvertaisuuden puolesta - vapaaajattelijat" alla kulkueeseen. Olet tervetullut mukaan! Ilmoittaudu hyvissä ajoin Ritva Ahoselle tai allekirjoittaneelle.
Kulkue järjestäytyy klo 12 Vähätorilla, lähtee liikkeelle klo 13 ja päättyy
Puolalan puistoon.


3/ Puistojuhla lauantaina 24.8 klo 14-16
Vapareilla on puistossa oma pöytä, jossa jaamme ajankohtaista tietoa.


4/ Iltabileet pidetään Saaristobaarissa Aurakadulla lauantaina 24.8 klo 19-04

Stig-Göran Lindqvist


Turun vapaa-ajattelijoiden stipendit jaettu

Turun vapaa-ajattelijat jakavat vuosittain stipendejä menestyksellisestä elämänkatsomustiedon opinnoista. Tänä vuonna stipendit menivät Turun normaalikouluun. Kaksi niistä jaettiin yläasteelle ja yksi IB-lukioon.

Onnittelemme stipendiaatteja!

Stig-Göran LindqvistLukupiiri jatkuu 21.5

Kirja käteen ja ajatus vapaaksi! Turun vapaa-ajattelijoiden lukupiiri iskee jälleen. 

Luemme tällä kertaa Kaari Utrion tietoteoksen Bella Donna - Kaunis nainen kautta aikojen. Kokoonnumme Old Bankin johtokunnan kabinetissa tiistaina 21.5 klo 18. 

Ilmoittaudu viimeistään 14.5 kehitysvastaava Eero Suorsalle osoitteeseen ekvsuo@utu.fi 

Loistavasti, iskevästi kirjoitetysta ja laajasti kuvitetusta teoksesta nauttii koko lukuhetken. Alla kustantajan infoa kirjasta:

”Tämä teos kertoo, minkälaista naista on milloinkin pidetty kauniina, ja miten nainen on muovannut itseään ja vaatetustaan ollakseen kulloisenkin ihanteen mukainen. Kirjassa tarkastellaan myös naisen mahdollisuuksia noudattaa kauneusihannetta alhaisen keski-iän, köyhyyden ja tautien maailmassa. Huomaamme, että absolutist kauneuden määreitä on vähän. Nainen on aina ollut kaunis, mutta eri nainen eri aikoina.”​

Eero Suorsa

 

Liiton toimintaseminaari Tampereella 18-19.5.2019

Käsiteltiin tärkeitä toimintamuotoja joita olisi hyvä kehittää uskonnottomille, Turussakin.  Ritva on tästä kirjoittanut hyvän yhteenvedon jäsenmailiin.  Tehtäviä on m.m.:

 • Rippikouluikäisille olisi syytä mainostaa Protuleirejä
 • Settlementti Tampere kertoi antamastaan henkisestä ja kriisituesta
 • Kouluvierailut ovat tärkeitä kun uskonnottomuuden käsittely on oppikirjoissa vajavaista
 • Nuoria vierailijoita toivotaan
 • Elokuussa on Turku Pride -tapahtuma

Turusta osallistuivat Ritva Ahonen, Mikko Hangelmaa ja allekirjoittanut

Stig-Göran Lindqvist

Lukupiiri 24.4

Turun vapaa-ajattelijoiden lukupiiri jatkaa tällä kertaa Frantz Fanonin kirjalla Sorron yöstä. Kokoonnumme ravintola Pub Oscarissa (Kauppiaskatu 6, Hamburger Börsin vieressä) keskiviikkona 24.4 klo 18.
Kirjaa ei tarvitse lukea kokonaan tai ollenkaan keskusteluun osallistumiseksi, koska luvassa on pieni alustus alkuun.
Ilmoittautumiset yhdistyksen kehitysvastaavalle Eero Suorsalle  osoitteeseen ekvsuo@utu.fi 21.4 mennessä.

Tässä vielä kustantajan esittely kirjastamme Sorron yöstä (Uusintapainos 1970-luvun klassikosta!) :

Martiniquella syntynyt, Ranskassa opiskellut ja Algeriassa työskennellyt psykiatri Frantz Fanon (1925-1961) oli yksi aikamme suurista poliittisista analyytikoista. Hänen työllään on ollut suuri vaikutus kansalaisoikeuksien, antikolonialismin ja mustien vapautusliikkeiden kehitykseen kautta maailman.Sorron yöstä (Les damnés de la terre, 1961), Fanonin modernin vallankumousteorian klassikko, käsittelee kolonisoitujen ihmisten psykologiaa ja tietä kohti vapautumista. Teos on tarpeellista luettavaa jokaiselle, joka haluaa ymmärtää alistettujen psykologiaa. Fanonin kansainvälisesti tunnetuin teos on käännetty yli 25 kielelle.

Kirjassa on myös Jean-Paul Sartren laaja esipuhe. “Uskaltaudu lukemaan tämä kirja.”
– Jean-Paul Sartre

“Malcolm X:n, Eldridge Cleaverin, Amiri Barakan ja Mustien panttereiden johtajien tekstit paljastavat, kuinka perustavia vaikutteita niiden kirjoittajat ovat saaneet Frantz Fanonin ajatuksista.”
– The Boston Globe

Eero Suorsa, kehitysvastaava

Lukupiiri 28.3

Lukupiiri kokoontuu seuraavan kerran 28.3. Luemme Heta Gyllingin kirjan Kehityksen etiikka ja filosofia.

Takakannesta:
"Teoksessa pohditaan, mitä kehityksellä itse asiassa tarkoitetaan ja mitä on kestä kehitys. Artikkelit kertovat maailman moniarvoisuudesta, mutta samalla ne myös valottavat länsimaisia ajattelutapoja ja länsimaisen kulttuurin heikkouksia. Kehitysyhteistyön suuri kysymys on, miten kantaa vastuu kolmannesta maailmasta sortumatta pelkkään "läntisen kulttuurin" levittämiseen.Kirjaa ei tarvitse lukea kokonaan keskusteluun osallistumiseksi. Ilmoittaudu 20.3 mennessä yhdistyksen kehitysvastaavalle Eero Suorsalle osoitteeseen ekvsuo@utu.fi. Paikka ilmoitetaan ilmoittautumisen sulkeuduttua.Lukupiiri käynnistyy jälleen

Turun vapaa-ajattelijain v. 2019 lukupiiri alkaa 28.2. Ensimmäiselle kokoontumiskerralle luemme Tiina Arppen kirjan Uskonto ja väkivalta: Durkheimin perilliset.  Arppen haastattelu on julkaistu Vapaa-ajattelijassa 2016: http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2016/12/29/vakivallan-uskontososiologiaa/​ Ilmoittautumiset toivotaan 21.2 mennessä osoitteeseen   eero.k.suorsa@utu.fi

Ilmoittautuneille ilmoitetaan kokoontumispaikka 22.2.

Eero Suorsa, kehitysvastaava,  ja Matti Eskelinen

 

Eduskuntavaalit 2019

Turun vapaa-ajattelijain Eduskuntavaalitentti

Pidettiin lauantaina 16 helmikuuta klo 13.00 – 15  Turun pääkirjaston studiossa

Kuvassa vasemmalta Tauno Lehtonen (puheenjohtaja) sekä eduskuntavaaliehdokkaat  Janne Aso (Kok), Ilkka Kantola (SDP), Åsa Gustafsson (SFP), Kaija Kiessling (SKP), Tuomo Liljenbäck (Vihr) ja Amro El-Khatib (Vas).

Järjestäjän esille nostamien kysymysten lisäksi yleisö esitti kysymyksiä.

Tilaisuuden puheenjohtajina toimivat Turun vapareiden aikaisemmat puheenjohtajat Tauno Lehtonen ja Ritva Ahonen. Tilaisuus pidettiin pääasiassa suomeksi ruotsinkielisin lisäyksin.

Vapaa-ajattelijat pyrkivät edistämään yhdenvertaisuutta, sekulaaria kulttuuria ja yleisemmin tiedepohjaista maailmankuvaa, rationaalista ajattelua ja humanistista etiikkaa.

Stig-Göran Lindqvist, pj, Turun Vapaa-ajattelijat

Vapaa-ajattelijain Liiton vaalikone

Vaalikone on avattu:  https://uskonnonvapaus.fi/vaalit/eduskunta2019/

Liiton hallitusohjelmatavoitteet

Tavoitteet julkaistu: Hallitusohjelmatavoitteet

 

Maallista joulua ke 12.12.2018!

 

 

 

USKONTO JA TERVEYS -paneeli 29.11.2018

Klo 17,  PharmaCity, Itäinen Pitkäkatu 4B  1. kerros, Turku

terveyssosiologian professori emeritus      Markku Myllykangas
psykoterapeutti, UUT:n puheenjohtaja       Pia Puolakka
oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti  Jaana Haapasalo

Juontajana VTM Eero Suorsa

Järjestäjänä Turun vapaa-ajattelijat ry

Epäpyhäinpäivän tapaaminen 3.11.

Vapaa-ajattelijayhdistysten Epäpyhäinpäivän tapaaminen toteutui viiden yhdistyksen voimin 3.11 Tuurintuvalla Turussa. Mukana Raision, Satakunnan, Tampereen, Helsingin seudun ja Turun
vapaa-ajattelijoita. Tarkoituksena oli kuulla yhdistysten tärkeistä projekteista, ja saada näin ideoita omaan toimintaan.

Jukka Kim Satakunnan vapaa-ajattelijoista kokosi omassa esityksessään yhdistystoiminnan haasteita ja onnistumisia. Vaikka henkilöresurssit tuntuvat aina rajallisilta samoin kuin rahavarat liian pieniltä, on yhdistyksen toiminnassa paljolti kysymys myös järjestöllisestä itsetunnosta. Yhdistysten keskinäinen toiminta luo suuria mahdollisuuksia yksittäisen yhdistyksen kehittämiseen.

Jori Mäntysalo Tampereen vapaa-ajattelijoista kertoi eroakirkosta.fi -palvelun kehittämisestä palvelun olemassaolon 15-vuotistaipaleelta. Aluksi oli vastustus nettieroamiseen murrettava, vaikka nykyisin nettieroaminen on normi. Omien lastensa erottamiseen valtionkirkoista tarvitaan kuitenkin yhä paperinen ilmoitus, jonka molemmat huoltajat ovat käsin allekirjoittaneet. Eroakirkosta.fi -palvelun sivut ovat myös ruotsiksi.

Jape Loven Helsingin seudun vapaa-ajattelijoista valotti maahanmuuttajien ongelmia katsomuskentässä. Monet Lähi-Idästä Suomeen paenneet ovat lähteneet uskonnon hirmuvaltaa pakoon. Suomi näyttäytyy heille kuitenkin hyvin fundamentalistisena jo vastaanottokeskuksissa. Uskonnotonta tukea tarvitaan ja siksi vapaa-ajattelijat esittelevät toimintaansa mm. Maailma kylässä -festivaaleilla.

Ritva Ahonen Turun vapaa-ajattelijoista esitteli yhdistyksen kokoamaa Uskonnottomat hautajaiset -tietosivustoa. Hänen mielestään paikallista tietoa uskonnottomista juhlista ja tapakulttuurista tarvitaan ja sitä kannattaa esitellä yhdistysten kotisivuilla.

Päivi Kovanen Keski-Suomen vapaa-ajattelijoista ilmoitti, että ensi vuoden Epäpyhäinpäivän tapaaminen järjestetään Keski-Suomessa.

Runsaan kahdenkymmenen yhdistystoimijan leppoisaa yhdessä oloa värittivät Neiti Ellen Salminen (laulu) Ja Mikko Kiio (sahan soitto). Maukkaasta ja terveellisestä kasvisruoasta vastasi Iida Iloniitty.

Ritva Ahonen

 

Syyspäivän tasauksen juhlalounas 15.9.

Hei vaparijäsen!

Syksyn toiminta on käynnistymässä kovalla tohinalla, ihan ensimmäisenä kutsumme sinut jäsentilaisuuteen juhlimaan syyspäivän tasausta:

Ohjelmassa on tutustumista ja hyvää kekriruokaa kasviksista sekä tietysti keskustelua ajankohtaisista aiheista, esim:

 • Turussakin on yritetty yhdistää et ja uskonnon opetus, mitä haittaa siitä on et:lle?
 • Uskonnottomien juhlien järjestäminen – helppoa vai vaikeaa?
 • Kristillinen ratkaisukeskeinen terapia -koulutus Turussa – puoskarointia tieteellisyyden kaavussa?
 • Syksyn toiminta: mikä kiinnostaa? Ideoita ja toiveita kehiin!

Tilaisuus pidetään Tyksin kupeessa lauantaina 15.9. klo 13-16 ja se on tietysti maksuton. Ilmoittaudu ensi tilassa yhdistyksen hallitukselle, mielellään viimeistään sunnuntaina 9. päivä, jotta voimme ottaa ruokailijamäärän huomioon!  Mailosoite:  turku (a) vapaa-ajattelijat.fi

 

 

Jäsenten kesätapaaminen Aurassa  La 11.8. Klo 17-20

Keskustelua, tutustumista ja hyvää ruokaa!
 

Aiheina mm.

 • Uskonnolliset liikkeet uhkana humanismille
 • Onko vapareissa potkua?

Paikalle pääsee bussilla nro 403, joka lähtee kauppatorilta klo 16.00, poisjäänti Auran apteekin pysäkillä noin 16.49, josta kuljetus perille. Myös autokyyti mahdollinen.

Ruokatarjoilun takia ilmoittautuminen osoitteeseen turku (a) vapaa-ajattelijat.fi  tai tekstiviestillä Ritva Ahoselle.

Tervetuloa!

 

Lukupiirin seuraava kokoontuminen  Ti 7.8 klo 18

Hei,

Jatkamme lukupiirin kokoontumisia. Luemme loppuun Gloria Naylorin romaanin Kotipaikka Linden Hills (1987).

Kirjaa on hyvin saatavilla Turun seudun kirjastoista, ja kirjaa on myös mahdollista lainata yhdistykseltä. Mikäli tarvitset kirjaa lainaksi yhdistykseltä, otathan yhteyttä sähköpostitse:  turku (a) vapaa-ajattelijat.fi

Kokoontuminen pidetään jälleen Pub Oscarissa tiistaina 7.08  klo 18 Vatikaani-kabinetissa. Paikalle on helppo löytää. Osoite on Kauppiaskatu 6, Hamburger Börsin vieressä.

Ystävällisesti,

Eero Suorsa, kehitysvastaava

 

Kutsu Turun vapaa-ajattelijoiden lukupiiriin

Hei, tervetuloa Turun vapaa-ajattelijoiden lukupiiriin! Yhdistys järjestää nyt ensimmäistä kertaa lukupiirin, ja katsomme miten tämä kokeilu lähtee käyntiin.

Tänä kesänä luemme yhdysvaltalaisen Gloria Naylorin klassikkoteoksen Kotipaikka Linden Hills (1987). Kirja on yhteiskunnallinen satiiri tekopyhyydestä, yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta ja arvoista jotka eivät ole sitä miltä näyttävät. Kirja kuvaa Linden Hillsin elämää yhden joulun ajan, Naylorin käyttäessä sekä komedian että tragedian keinoja.

Kirjaa on hyvin saatavilla Turun seudun kirjastoista, ja kirjaa on myös mahdollista lainata yhdistykseltä. Mikäli tarvitset kirjaa lainaksi yhdistykseltä, otathan yhteyttä sähköpostitse:  turku (a) vapaa-ajattelijat.fi

Lukupiiri kokoontuu tämän kirjan pohjalta kaksi kertaa. Lukupiirin ensimmäinen kokoontuminen pidetään Pub Oscarissa torstaina 26.7  klo 18 Vatikaani-kabinetissa. Paikalle on helppo löytää. Osoite on Kauppiaskatu 6, Hamburger Börsin vieressä.

Ystävällisesti,

Eero Suorsa, kehitysvastaava

 

Neljännet Jumalattomat kesäpäivät 21 heinäkuuta klo 14-19, Satavaparit, Pori

(Huom: aiemmin oli webissä virheellinen päivä)

JAZZ-JUHLIEN AIKANA.    NORTAMONKATU 3, 28100 PORI

 • JUMALATONTA MUSIIKKIA

NEITI ELLEN SALMINEN

 • USKONNOTTOMAT JUHLAT

ANNIINA TAPIOHARJU, PUHUJA PRO-SEREMONIAT

 • ONKO VAPAREISSA POTKUA

EERO SUORSA, KEHITYSVASTAAVA TURUN VAPAA-AJATTELIJAT

 • KATSAUS SATAKUNTAAN

JUKKA KIM, PUHEENJOHTAJA SATAVAPARIT

 • PIENTÄ PURTAVAA JA ARPAJAISET, TERVETULOA!

LISÄTIETOJA PUH. 046 811 9074

 

Heli Astala in memoriam

Pitkäaikainen Turun Vapaa-ajattelijat ry:n jäsen ja entinen kansanedustaja Heli Astala menehtyi 7.5.2018 Turussa.  Yhdistyksemme jäsen hän oli kuolemaansa saakka, yli 50 vuotta.

Heli Astala tuli mukaan Turun vapaa-ajattelijoihin 60-luvulla ja toimi mm. hautapuhujana. Tärkein työsarka hänellä oli kuitenkin eduskunnassa, jossa hän toimi SKDL:n ja Vasemmistoliiton kansanedustajana vuosina 1979-1995 ja erityisesti sivistysvaliokunnan jäsenenä 1979-1994 ja sen puheenjohtajana 1983-1986. Tässä työssään hän edisti merkittävästi nykyisen elämänkatsomustieto-oppiaineen muotoutumista pohjaltaan humanistiseksi ja moderniksi, erityisesti uskonnottomien oppilaiden katsomusaineeksi.

Elämänkatsomustiedon edistämisestä ja vakiinnuttamisesta hän sai Vapaa-ajatteijain liiton kultaisen ansiomerkin vuonna 2008.

Heli Astala toimi kansanedustajan työn lisäksi myös monissa muissa luottamustoimissa, mm. Turun kaupunginvaltuutettuna vuosina 1969-1992 sekä Suomen Naisten Demokraattisen Liiton pääsihteerinä vuosina 1977-1980.

Turkulaiset vapaa-ajattelijat muistavat kiitollisuudella merkittävää jäsentään ja ottavat osaa läheisten suruun.

Ritva Ahonen

 

Turun vapaa-ajattelijoiden ET-stipendien saajat valittu (30.5.2018) !

ET-stipendit menivät tänä keväänä Lausteen kouluun ja Kerttulin lukioon.

Turun Vapaa-ajattelijat ry jakaa vuosittain elämänkatsomustiedon stipendejä peruskoulun ja lukion opiskelijoille.
Tänä vuonna stipendit menivät Lausteen kouluun (kaksi kappaletta) ja Kerttulin lukioon.

Onnittelemme saajia menestyksestä!

Ritva Ahonen

 

Vapaa-ajattelijain ehdotus elämänkatsomustiedon avaamisesta kaikille nyt eduskunnassa

Katso  liiton tiedote 12.4.2018

 

 

 

Elämänkatsomustieto - Hyvän elämän oppiaine

Ilmoittautuminen peruskoulun ensimmäiselle luokalle on alkanut. Jos perheesi on uskonnoton, lapsesi pitäisi päästä automaattisesti opiskelemaan elämänkatsomustietoa, joka on oppilaslähtöinen ja moderni katsomusaine antaen eväitä hyvän elämän etsintään.

Saamme silti vuosittain kuulla tapauksista, joissa oppiaineeseen ohjaaminen takertelee, mahdollisesti taustalla on koulun taloudelliset resurssit tai ajatus uskontojen opetuksen tärkeydestä. Tällöin oppilasryhmä saattaa jäädä perustamisen minimikokoa pienemmäksi. Nykyisin jo lähes mistä tahansa kunnasta löytyy riittävä määrä lapsia ryhmän perustamiseen, kyse on enemmän siitä kuinka koulu asiassa tiedottaa. Tässä odotammekin rehtoreilta aktiivista otetta, jotta uskonnottomien lapset voivat aloittaa heille tarkoitetun aineen opiskelun.

Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat Feto ry lainaa sivuillaan opetussuunnitelmaa

"Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä hyvää elämää. Elämänkatsomustieto on perustaltaan monitieteinen oppiaine. Sen tiedeperustaan kuuluu ihmis-, kulttuuri- ja yhteiskuntatieteitä sekä filosofia. Elämänkatsomustiedossa ihmiset ymmärretään kulttuuriaan uusintavina ja luovina toimijoina, jotka kokevat ja tuottavat merkityksiä keskinäisessä toiminnassaan ja kanssakäymisissä ympäröivän maailman kanssa. Katsomuksia, inhimillisiä käytäntöjä ja niitä koskevia merkityksiä pidetään yksilöiden, yhteisöjen ja kulttuuriperinnön vuorovaikutuksen tuloksina. Elämänkatsomustiedossa painotetaan ihmisten kykyä vaikuttaa aktiivisesti omaan ajatteluunsa ja toimintaansa. Tämä koskee myös oppilaiden opiskelua ja oppimista." Katso tarkemmin www.feto.fi.

Katsomusainetta voi myös vaihtaa kesken peruskoulun, perheen tarpeiden mukaan. Elämänkatsomustieto on tällöinkin sisällöllisesti kestävä valinta. Pidä sitkeästi kiinni lapsesi oikeudesta parhaaseen mahdolliseen katsomusaineeseen!

Katso tarkemmin:

www.feto.fi              (Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat r.y.)
www.et-opetus.fi    (VATA r.y. ja vapaa-ajattelijoiden liitto r.y.)