Ajankohtaista
kimmo / 9.4.2016

Blogissa uusi kirjoitus

Hyvää kesää (kesäkuu 2020)

 

Turun vapaa-ajattelijoiden koulustipendit jaettu (30.5.2020)

Turun vapaa-ajattelijat jakavat vuosittain koulustipendejä menestyksellisistä elämänkatsomustiedon opinnoista. Tänä vuonna lukiostipendi myönnettiin Turun Klassillisen lyseon ylioppilaalle. Yläasteiden kaksi stipendiä myönnettiin Puolalan koulun ja Turun Lyseon 9-luokan oppilaille.

Onnittelemme stipendiaatteja!

Stig-Göran Lindqvist

 

Blogissa uusi kirjoitus

Hyvää kesää

 

Lukupiiri siirtyy eteenpäin

Koronaviruksen myötä asetettujen väestön kokoontumista koskevien rajoitusten tähden lukupiiriä siirretään tulevaisuuteen.

 

Siviilivihkimisestä infoa (februari 2020)

Tietopankissamme nyt myös Katariinan kehittämä osio siviilivihkimisestä Turussa ja Varsinaissuomessa. Katso Juhlaan ja suruun -otsikosta, tai linkistä http://vapaa-ajattelijat.fi/turku/juhlaan/info-siviilivihkiminen/

I vår informationsbank finns det nu också ett avsnitt om civil vigsel i Åbo, Egentliga Finland och på Åland. Se under rubriken Åbo Fritänkare, eller via länken http://vapaa-ajattelijat.fi/turku/svenska/civilvigsel/

 

 

Lukupiiri jatkuu 17.12

Tervetuloa Turun vapaa-ajattelijoiden lukupiiriin !

Vuoden viimeiselle kokoontumiskerralle luemme Juha Itkosen esikoisromaanin Myöhempien aikojen pyhiä vuodelta 2003.

Kirja kertoo kahden nuoren yhdysvaltalaisen mormonilähetyssaarnaajan, Markin ja Davidin, työstä Suomessa, ja näyttää mitä tapahtuu kun usko järkkyy, sen kriisistä ja seurauksista. Kirja käsittelee elämän olennaisimpia kysymyksiä pureutuen samanaikaisesti kriittisesti mormonismiin.

Itkosen romaani voitti Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon ja oli kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana vuonna 2003. Mormonismin kuvauksen lisäksi romaani tarjoaa myös ikkunan maallistuvaan Suomeen.

Jos et ole osallistunut lukupiiriimme aikaisemmin ilmoittaudu kehitysvastaava Eero Suorsalle sähköpostitse ekvsuo@utu.fi . Tämä on toivottavaa, jotta esimerkiksi kokoontumispaikan mahdollisista muutoksista voidaan ilmoittaa etukäteen."

Kokoonnumme tiistaina 17.12 klo 18.00 keskustelemaan kirjasta ravintola Old Bankiin.


Prometheus-leirit täyttymässä

Uskontokuntiin sitoutumattomat nuorten aikuistumisleirit ovat ensi kesän osalta täyttymässä. Leirien suosio on kasvanut vuosi vuodelta, ja kahtena viime vuonna leiriläisiä oli jo yli tuhat kumpanakin vuonna. Leirit järjestää Prometheus-leirin tuki ry pääosin koulutetuin vapaaehtoisvoimin.

Leireihin on oltu hyvin tyytyväisiä, viime vuonna palautekyselyyn vastanneista lähes 99% sanoi voivansa suositella leiriä. Prometheus-leiri on nuorelle turvallinen ja innostava kasvun paikka

Ensi kesänä järjestetään kuutisenkymmentä leiriä, joista Varsinais-Suomessa 19 kappaletta. Näistä Turun seudun leireistä suurin osa on jo täynnä, joten ilmoittautumisella on kiire. Tosin tilanne elää hiukan, ja täynnä oleville leireille saattaa avautua paikkoja.

De svenska lägren har flera lediga platser. Lägren hålls i Sagu Halslax och i Esbo Noux.

Leirien hinnat vaihtelevat 295-390 euroon. Taloudellisesti heikossa asemassa olevat perheet voivat anoa alennusta leirin hinnasta.

Kesän leirit ja ajankohdat näet täältä:

https://www.protu.fi/prometheus-leirit/leirit-alue

Leireillä käsitellään nuorille ajankohtaisia teemoja, kuten yhdenvertaisuutta, maailmankuvaa ja -katsomuksia, identiteettiä, seksuaalisuutta ym. Teemoihin ja käsittelytapoihin voit tutustua täältä:

https://www.protu.fi/prometheus-leirit/teemat-ja-kasittelytavatTurun Vapareiden baari-ilta pe 4.10

Hei hyvä Turun vapaa-ajattelijoiden jäsen !

Tuopit heilumaan!
Tervetuloa tulevana perjantaina 4.10 klo 19.00 Bar Edisoniin kuuntelemaan Terra Cognita kustantamon Kimmo Pietiläisen ajatuksia tietokirjallisuudesta ja sen kustantamisesta. Terra Cognita on kustantanut monia nykyateismin merkkiteoksia, kuten Richard Dawkinsin Jumalharhan ja Daniel Dennettin Lumous murtuu.

Millaisessa tilanteessa suomalainen tietokirjallisuus on tällä hetkellä? Mitä tietokirjan kustantaminen vaatii? Mitä erilaisia seikkoja liittyy tietokirjan kääntämiseen?

Tilaisuuden juontaa Turun vapaa-ajattelijoiden Eero K.V. Suorsa

Bar Edison sijaitsee Linnakadun ja Kauppiaskadun kulmassa (vanha Turun Lamppu), sisäänkäynti Linnakatu 8. Tilaisuus pidetään katutasossa takahuoneessa.
t.
stigo


Syyspäiväntasauslounas la 28.9

Hyvä Turun vapaa-ajattelijoiden jäsen! Tervetuloa syyspäiväntasauslounaalle lauantaina 28.9. klo 14-17. Tilaisuus on maksuton ja alkoholiton.

Kehitysvastaavamme Eero Suorsa kertoo USA:n matkastaan ja ateistien tilanteesta mormonien hallitsemassa Utahin osavaltiossa  American Atheist-järjestön Salt Lake Cityn jaoston puheenjohtajan Dan Ellisin haastattelun valossa.

Ilmoittaudu sähköpostiin puheenjohtaja.turku@vapaa-ajattelijat.fi tiistaihin 24.9. mennessä. Lounastamme jonkun aktiivin kotona Turussa. Paikka riippuu osallistujamäärästä, joten ilmoitamme sen heti ilmoittautumisen jälkeen."


Turun Vaparit osallistuvat TurkuPride-viikkoon 19-25.8.2019


1/ Baari-ilta ja keskustelutilaisuus torstaina 22.8 alkaen klo 17.30. Olemme viime hetkellä, meistä riippumattomista syistä, joutuneet vaihtamaan paikkaa. Tilaisuus järjestetään Ravintola Fontissa, Kauppiaskatu 5, ravintolan takaosassa.

Tervetuloa Turun vapaa-ajattelijoiden baari-iltaan ja keskustelutilaisuuteen "Intohimoa heteronormia vastaan antiikista nykypäivään".

Tilaisuudessa kirjailija Gerry Birgit Ilvesheimon ja VTM Eero Suorsan
keskustelulla filosofian historiassa ja kaunokirjallisuudessa esiin nousevista intohimon ja rakkauden muodoista jotka eivät ole sopineet ahtaisiin muotteihin.

Ilvesheimo on taustaltaan filosofian historian tutkija, joka toimii nykyään
vapaana kirjailijana. Hän on julkaissut neljä kirjaa, joista uusin,
Ilmestyskirja, julkaistiin viime vuonna. Hänen teoksensa käsittelevät
filosofisella ja yhteiskuntakriittisellä otteella normien ulkopuolisen elämän kirjoa liikkuen niin historiassa kuin nykypäivässä aina sotaa edeltävästä Berliinistä Helsingin queer-piireihin.

Aktiivinen yleisö kysymyksineen on myös osa keskustelua. Turun vapaaajattelijoiden Eero Suorsa johdattelee ja juontaa keskustelua.


2/ Pride-kulkue lauantaina 24.8 klo 12
Vaparit osallistuvat oman banderollin "Yhdenvertaisuuden puolesta - vapaaajattelijat" alla kulkueeseen. Olet tervetullut mukaan! Ilmoittaudu hyvissä ajoin Ritva Ahoselle tai allekirjoittaneelle.
Kulkue järjestäytyy klo 12 Vähätorilla, lähtee liikkeelle klo 13 ja päättyy
Puolalan puistoon.


3/ Puistojuhla lauantaina 24.8 klo 14-16
Vapareilla on puistossa oma pöytä, jossa jaamme ajankohtaista tietoa.


4/ Iltabileet pidetään Saaristobaarissa Aurakadulla lauantaina 24.8 klo 19-04

Stig-Göran Lindqvist


Turun vapaa-ajattelijoiden stipendit jaettu

Turun vapaa-ajattelijat jakavat vuosittain stipendejä menestyksellisestä elämänkatsomustiedon opinnoista. Tänä vuonna stipendit menivät Turun normaalikouluun. Kaksi niistä jaettiin yläasteelle ja yksi IB-lukioon.

Onnittelemme stipendiaatteja!

Stig-Göran LindqvistLukupiiri jatkuu 21.5

Kirja käteen ja ajatus vapaaksi! Turun vapaa-ajattelijoiden lukupiiri iskee jälleen. 

Luemme tällä kertaa Kaari Utrion tietoteoksen Bella Donna - Kaunis nainen kautta aikojen. Kokoonnumme Old Bankin johtokunnan kabinetissa tiistaina 21.5 klo 18. 

Ilmoittaudu viimeistään 14.5 kehitysvastaava Eero Suorsalle osoitteeseen ekvsuo@utu.fi 

Loistavasti, iskevästi kirjoitetysta ja laajasti kuvitetusta teoksesta nauttii koko lukuhetken. Alla kustantajan infoa kirjasta:

”Tämä teos kertoo, minkälaista naista on milloinkin pidetty kauniina, ja miten nainen on muovannut itseään ja vaatetustaan ollakseen kulloisenkin ihanteen mukainen. Kirjassa tarkastellaan myös naisen mahdollisuuksia noudattaa kauneusihannetta alhaisen keski-iän, köyhyyden ja tautien maailmassa. Huomaamme, että absolutist kauneuden määreitä on vähän. Nainen on aina ollut kaunis, mutta eri nainen eri aikoina.”​

Eero Suorsa

 

Liiton toimintaseminaari Tampereella 18-19.5.2019

Käsiteltiin tärkeitä toimintamuotoja joita olisi hyvä kehittää uskonnottomille, Turussakin.  Ritva on tästä kirjoittanut hyvän yhteenvedon jäsenmailiin.  Tehtäviä on m.m.:

  • Rippikouluikäisille olisi syytä mainostaa Protuleirejä
  • Settlementti Tampere kertoi antamastaan henkisestä ja kriisituesta
  • Kouluvierailut ovat tärkeitä kun uskonnottomuuden käsittely on oppikirjoissa vajavaista
  • Nuoria vierailijoita toivotaan
  • Elokuussa on Turku Pride -tapahtuma

Turusta osallistuivat Ritva Ahonen, Mikko Hangelmaa ja allekirjoittanut

Stig-Göran Lindqvist

Lukupiiri 24.4

Turun vapaa-ajattelijoiden lukupiiri jatkaa tällä kertaa Frantz Fanonin kirjalla Sorron yöstä. Kokoonnumme ravintola Pub Oscarissa (Kauppiaskatu 6, Hamburger Börsin vieressä) keskiviikkona 24.4 klo 18.
Kirjaa ei tarvitse lukea kokonaan tai ollenkaan keskusteluun osallistumiseksi, koska luvassa on pieni alustus alkuun.
Ilmoittautumiset yhdistyksen kehitysvastaavalle Eero Suorsalle  osoitteeseen ekvsuo@utu.fi 21.4 mennessä.

Tässä vielä kustantajan esittely kirjastamme Sorron yöstä (Uusintapainos 1970-luvun klassikosta!) :

Martiniquella syntynyt, Ranskassa opiskellut ja Algeriassa työskennellyt psykiatri Frantz Fanon (1925-1961) oli yksi aikamme suurista poliittisista analyytikoista. Hänen työllään on ollut suuri vaikutus kansalaisoikeuksien, antikolonialismin ja mustien vapautusliikkeiden kehitykseen kautta maailman.Sorron yöstä (Les damnés de la terre, 1961), Fanonin modernin vallankumousteorian klassikko, käsittelee kolonisoitujen ihmisten psykologiaa ja tietä kohti vapautumista. Teos on tarpeellista luettavaa jokaiselle, joka haluaa ymmärtää alistettujen psykologiaa. Fanonin kansainvälisesti tunnetuin teos on käännetty yli 25 kielelle.

Kirjassa on myös Jean-Paul Sartren laaja esipuhe. “Uskaltaudu lukemaan tämä kirja.”
– Jean-Paul Sartre

“Malcolm X:n, Eldridge Cleaverin, Amiri Barakan ja Mustien panttereiden johtajien tekstit paljastavat, kuinka perustavia vaikutteita niiden kirjoittajat ovat saaneet Frantz Fanonin ajatuksista.”
– The Boston Globe

Eero Suorsa, kehitysvastaava

Lukupiiri 28.3

Lukupiiri kokoontuu seuraavan kerran 28.3. Luemme Heta Gyllingin kirjan Kehityksen etiikka ja filosofia.

Takakannesta:
"Teoksessa pohditaan, mitä kehityksellä itse asiassa tarkoitetaan ja mitä on kestä kehitys. Artikkelit kertovat maailman moniarvoisuudesta, mutta samalla ne myös valottavat länsimaisia ajattelutapoja ja länsimaisen kulttuurin heikkouksia. Kehitysyhteistyön suuri kysymys on, miten kantaa vastuu kolmannesta maailmasta sortumatta pelkkään "läntisen kulttuurin" levittämiseen.Kirjaa ei tarvitse lukea kokonaan keskusteluun osallistumiseksi. Ilmoittaudu 20.3 mennessä yhdistyksen kehitysvastaavalle Eero Suorsalle osoitteeseen ekvsuo@utu.fi. Paikka ilmoitetaan ilmoittautumisen sulkeuduttua.Lukupiiri käynnistyy jälleen

Turun vapaa-ajattelijain v. 2019 lukupiiri alkaa 28.2. Ensimmäiselle kokoontumiskerralle luemme Tiina Arppen kirjan Uskonto ja väkivalta: Durkheimin perilliset.  Arppen haastattelu on julkaistu Vapaa-ajattelijassa 2016: http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2016/12/29/vakivallan-uskontososiologiaa/​ Ilmoittautumiset toivotaan 21.2 mennessä osoitteeseen   eero.k.suorsa@utu.fi

Ilmoittautuneille ilmoitetaan kokoontumispaikka 22.2.

Eero Suorsa, kehitysvastaava,  ja Matti Eskelinen

 

Eduskuntavaalit 2019

Turun vapaa-ajattelijain Eduskuntavaalitentti

Pidettiin lauantaina 16 helmikuuta klo 13.00 – 15  Turun pääkirjaston studiossa

Kuvassa vasemmalta Tauno Lehtonen (puheenjohtaja) sekä eduskuntavaaliehdokkaat  Janne Aso (Kok), Ilkka Kantola (SDP), Åsa Gustafsson (SFP), Kaija Kiessling (SKP), Tuomo Liljenbäck (Vihr) ja Amro El-Khatib (Vas).

Järjestäjän esille nostamien kysymysten lisäksi yleisö esitti kysymyksiä.

Tilaisuuden puheenjohtajina toimivat Turun vapareiden aikaisemmat puheenjohtajat Tauno Lehtonen ja Ritva Ahonen. Tilaisuus pidettiin pääasiassa suomeksi ruotsinkielisin lisäyksin.

Vapaa-ajattelijat pyrkivät edistämään yhdenvertaisuutta, sekulaaria kulttuuria ja yleisemmin tiedepohjaista maailmankuvaa, rationaalista ajattelua ja humanistista etiikkaa.

Stig-Göran Lindqvist, pj, Turun Vapaa-ajattelijat

Vapaa-ajattelijain Liiton vaalikone

Vaalikone on avattu:  https://uskonnonvapaus.fi/vaalit/eduskunta2019/

Liiton hallitusohjelmatavoitteet

Tavoitteet julkaistu: Hallitusohjelmatavoitteet