Vuoden 2021 toiminnasta

Vuoden 2021 tärkein tapahtuma oli ET-kansalaisaloite. Toimintakertomuksessa on uutena piknik ja purjehdus, entisenä toimintana mm. baari-illat.

Koronapandemia

Koko vuotta leimasi koronapandemia. Erilaisia kokoontumisrajoituksia tai vähintään sellaisten uhka oli koko vuoden ajan ja tämä osaltaan rajasi toimintaa. Mediaa täytti laajasti uutisointi epidemiasta, ja vastaavasti esimerkiksi meidän asioillemme oli ehkä vähemmän tilaa.

Koronan vuoksi baari-illoista kaksi jätettiin kokonaan pitämättä ja kolme siirrettiin toimistolle. Kahteen baarissa pidettyyn iltaan ei otettu erityistä aihetta, koska pidettiin mahdollisena että kokoontuminen on peruttava. Hallituksen kokouksissa noin puolet etäosallistui, yhdistyksen kokouksissakin oli etäosallistuminen käytössä.

Educa-messut peruuntuivat. Ainakin Satakunnan yhdistyksen perinteeksi muodostuneet kesäpäivät jäivät nekin toista kertaa pitämättä.

Baari-illat

Kaikkiaan kokoontumisia oli kymmenen, joista alustettuja kahdeksan. Näistä kolme oli toimistolla, loput Gastropub Nordicissa.

Vastakkaista näkökulmaa kuultiin kahdesti: Liberaali pappi kertoi miten hän tulkitsee Raamattua ja uskoon tulleet ex-rikolliset kertoivat uskonnon merkityksestä vankiloissa. Filosofisempaa puolta olivat alustukset tietokoneet ja älykkyys sekä kielen merkitys ihmisen ajattelussa. Muut aiheet olivat saamelaisvähemmistön asiat, Skepsis ry:n esittely ja lääketieteen tutkimus. Yksi oli eräänlainen työkokous jossa keskusteltiin tekeillä olleesta vaalikoneesta.

Kävijämäärä vaihteli, mutta kovin suosittuja illat eivät koskaan olleet ja enimmilläänkin paikan päällä oli vain 12 henkeä.

Alustukset pääosin suoratoistettiin verkkoon ja keskusteluun saattoi osallistua etäyhteydellä. Teknisesti tämä toimi kohtuullisen hyvin, mutta sitoi kuitenkin 1-2 ihmistä huolehtimaan tekniikasta ja jossain määrin ehkä hajotti paikan päällä olevien tunnelmaa. Etäosallistujia oli enimmillään kymmenen, yleensä kourallinen. Alustukset jäivät Youtube-kanavalle myöhemmin katsottavaksi ja keräsivät muutamia kymmeniä katselukertoja. Kerran myös alustaja itse puhui etäyhteyden välityksellä.

Muut tapahtumat

Uusia kokeiluja tehtiin kaksi. Kesäkuussa purjehdimme ja samalla lajia pitkään harrastanut jäsenemme kertoi aiheesta laajemminkin. Hienolla retkellä oli viisi jäsentämme. Kesällä kokeiltiin myös piknik-henkistä kokoontumista Koskipuistoon, ja yhden päivän varoitusajasta huolimatta paikalle saapui seitsemän henkeä.

Perinteisempää toimintaa oli metsäretki. Helvetinkolulla kävi heinäkuussa viisi henkeä, joista kaksi jäi yöksi yhdistyksen varaamaan tupaan. Vuoden lopussa oli vielä pieni kinkunsulatuskävely, viisi henkeä kiersi Iidesjärven.

Kansalaisaloite elämänkatsomustiedosta

Muodollisesti kuusi yksityishenkilöä, joista yksi jäsenemme, teki kansalaisaloitteen ET-opetuksen sallimiseksi myös kirkkoon kuuluville oppilaille. Käytännössä aloite oli Vapaa-ajattelijain liiton organisoima. Nimien keruu alkoi syyskuun loppupuolella ja jatkuu helmikuulle. Vuoden loppuun mennessä allekirjoituksia saatiin noin 24 tuhatta.

Aloitetta markkinoitiin Tampereella jalkautumalla keskustaan kolme kertaa esittelyteltan kanssa, tuloksena saatiin yhteensä yli 500 allekirjoitusta. Turussa, Jyväskylässä ja Helsingissä nimiä kerättiin yhdessä paikallisten yhdistysten kanssa. Tulos näistä oli yhteensä noin 350 allekirjoitusta.

Jäsenemme kertoi aloitteesta YLEn englanninkielisissä uutisissa.

Sekalaista toimintaa

Kouluvierailulla käytiin kaksi kertaa, kumpikin lukiossa. Ensimmäinen kerta oli osa laajempaa katsomustoria ja paikalla kävi noin 30 opiskelijaa, toinen oli yhdistetyllä filosofian ja elämänkatsomustiedon tunnilla ja kuulijoita noin 15. Alkuvuoden koronarajoitusten aikana yhdessä lukiossa etäyhteydellä esiintyi eräs toisen va-yhdistyksen jäsen; jos tapa vakiintuu, voidaan ehkä jatkossa esitellä vapaa-ajattelun eri puolia asiantuntemuksen eikä vain asuinpaikan perusteella.

Eroakirkosta-palvelua käytti reilut 41 tuhatta. Digi- ja väestötietoviraston verkkosivun parannuttua sen osuus on kasvanut, mutta edelleen yli 70 prosenttia käyttää meidän palveluamme. Uutena esille noussut erosyy oli kirkon myönteinen suhtautuminen epidemian torjuntaan mm. koronapassien avulla. Virallisesti palvelua hallinnoi Vakaumusten tasa-arvo ry, mutta käytännössä sitä ylläpitävät ovat jäseniämme.

Yhdistyksen aktiivijäseniä oli mukana laatimassa uskonnonvapaus.fi-sivun vaalikonetta. Tamperelaisista siihen vastasi 92 ehdokasta, joista valituksi tuli 7 ja varavaltuutetuksi 5.

Jäseniämme toimii kantelupukki.fi- ja et-opetus.fi-sivujen taustatiimeissä. Molempien toiminta oli vuoden aikana hiljaista.

Yhdistyksen puheenjohtaja teki yhdessä piipa Matti Revon kanssa videon, jossa kehotettiin ottamaan koronarokote. Tunnisteella #samaamieltärokotteesta jaettu video tuotti hiukan mediahuomiota, mutta ei levinnyt laajemmaksi ilmiöksi.