Valtionkirkkojen kaikki käyrät osoittavat alaspäin. Kirkon vaalien suosio ei poikkea tästä linjasta: ehdokkaiden määrä väheni, äänioikeuttaan käyttäneiden osuus pieneni ja valituksi tuli entistä vanhempia.
Koko maassa pudotus kiihtyi
Koko maassa äänesti 12,7 prosenttia kirkon vaaleissa äänioikeutetuista. Pudotusta edelliseen kertaan tuli 1,7 prosenttiyksikköä; vauhti kiihtyy, sillä sitä edeltävän neljän vuoden pudotus oli 1,1 prosenttiyksikköä.
Kirkosta eroamisen lisäksi siis kirkkoon vielä kuuluvia kiinnostaa yhä vähemmän. Maallistuminen etenee kaikilla tasoilla. Lisäksi valittujen keski-ikä nousi parilla vuodella ja oli nyt jo 57 vuotta.
Tampereella koko maata pienempi osa äänesti
Tampereella äänesti 8,6 prosenttia, selvästi koko maata pienempi osuus. Neljä vuotta sitten luku oli 9,2, laskua siis täälläkin.
Vaalissa valittiin 49 kirkkovaltuutettua. Heistä 12 oli Kokoomuksen listalla, 6 SDP:n listalla ja 1 Vasemmiston, eli yhteensä vajaat 40 % valituista tuli puolueisiin sidotuilta listoilta. Puolueiden keskinäiset osuudet eivät yllätä, vaan esimerkiksi uskonnonvapaus.fi-sivun vaalikoneiden perusteella tavoitteitamme kannattaa isompi osa SDP:n kun Kokoomuksen ehdokkaista
On hyvä, etteivät valitut ole samaa puoluetta. Jäykät lohkot, joissa esimerkiksi poliittinen kanta ja uskonto olisivat kiinteästi sidoksissa, tuskin edistäisivät yhteiskunnan yhteinäisyyttä ja yhteishenkeä.
Vaaleissa oli yksi suurta yleisöä kiinnostava asiaa: vihitäänkö samaa sukupuolta olevat parit. Tampereella suurin yksittäinen ryhmä uudessa kirkkovaltuustossa on 15 paikkaa saanut Kaikkien kirkko, joka haluaa kirkon vihkivän kaikki. Ryhmä kasvoi paljon, mikä vastaa yleistä linjaa koko maassa. Toisaalta pelkkä enemmistö ei riitä: Kirkon opin muuttamiseen vaaditaan kolmen neljäsosan kannatus. Jumalan tahdosta äänestettäessä on määräenemmistösäädös… Tämän takia nopeita muutoksia tuskin on luvassa.
Aika moni ehti kysyä lisääntyikö kirkosta eroaminen seurakuntavaalien ansiosta. Pieni kasvu on mahdollista, mutta eroakirkosta-palvelun tilastoista ei tätäkään voi varmuudella tietää edes koko maan saati yhden kaupungin tasolla. Kirkko ei enemmistöä jäsenistä kiinnosta edes niin paljon että siitä tulisi erottua, ei vaikka jäsenyydestä muistuttaa kirje äänioikeudesta.