Jos tilastot olisivat ääniä, niistä yhdessä tulisi kaunis sävelmä maallistumisesta. Riitasointuja ei oikeastaan ole, ja myös lukemat katsomusainevalinnoista osuvat samoille nuoteille.
Tänä lukuvuonna elämänkatsomustietoa opiskelee 16,9 prosenttia tamperelaisista peruskoululaisista. Kasvua neljässä vuodessa on tullut reilut viisi prosenttiyksikköä; toisella tavalla ajatellen osuus on lähes puolitoistakertaistunut vuodesta 2018. Jos suhteellinen kasvu jatkuu samanlaisena, jo vuonna 2026 joka neljäs koululainen Tampereella on ET-opiskelija. Todellisuudessa suhteellinen kasvu on jopa nopeutunut verrattuna vuosien 2014-2018 muutokseen.
Toisaalta osuus on selkeästi pienempi kuin uskontokuntiin kuulumattomien osuus tamperelaisista. Tilastot soivat samaa sävelmää, eivät samaa nuottia.
Kasvua nopeuttaa positiivinen kierre. Suurempi ET-opiskelijoiden määrä saa koulut kiinnittämään enemmän huomiota sen opetukseen, ja vanhemmista yhä useamman lähipiirissä löytyy perhe jonka lapset ovat ET:ssä. Tässä kaupungissa on jo menneisyyttä aika, jolloin ET oli vähäinen kummallisuus uskonnon opiskelijoiden joukossa.
Vertailuksi
Espoo on hiukan meitä edellä yli 17 prosentillaan. Vantaa laittaa paremmaksi, vajaa 19 % on ET-opiskelijoita. Omassa sarjassaan on neljäsosan rajan ylittänyt Helsinki, uusin luku pääkaupungista 27,5 %. Kasvu näissä kaikissa on ollut reipasta viime vuosinakin.
Luvut eivät yllätä, jos tuntee esimerkiksi eroakirkosta-palvelun tilastoja parilta vuosikymmeneltä. Maallistuminen etenee suunnilleen tasaista vauhtia ympäri maan. Kun meillä ET:tä opiskelee neljännes, on luultavasti Helsingissä ET:ssä jo joka kolmas.
Katsomusaiden kisa on kolmen kimppa: Elämänkatsomustiedon ohella merkittäviä ovat evankelis-luterilainen uskonto ja islam. Tampereella näiden osuudet ovat 74,4 % ja 5,8 %. Muut ryhmät ovat varsin pieniä, niistä suurimpana ortodoksinen uskonto puolellatoista prosentillaan.