Uskonnonvapaus

Uskonnonvapaus on oikeus tunnustaa ja harjoittaa haluamaansa uskontoa tai olla tunnustamatta mitään uskontoa. Ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden ilmaisevat kansainväliset ihmisoikeussopimukset, kuten Yhdistyneitten kansakuntien ihmisoikeuksien julistus ja Kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus. Ajatuksen, uskonnon ja elämänkatsomuksen vapaus koskee sekä uskonnollisia että ateistisia käsityksiä.

Nykyisessä perustuslaissa asiasta säädetään näin:

11 §. Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus.
Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.

Tarkemmat säännökset asiasta ovat 1.8.2003 voimaan tulleessa uskonnonvapauslaissa. Sen mukaan yhdyskunnat saavat päättää itse, voivatko niiden jäsenet kuulua samanaikaisesti muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin. Suomessa on noin 50 uskonnollista yhdyskuntaa.

Uskonnollisesta yhdyskunnasta voi nyt erota kirjallisesti. Eroa ei tarvitse tehdä henkilökohtaisesti eikä eroamisprosessiin tarvita enää harkinta-aikaa.

Eroakirkosta.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa sähköistä palvelua Suomen evankelisluterilaisesta ja ortodoksisesta kirkosta eroamiseen. Palvelu välittää eroamispyynnöt Digi- ja väestötietovirastolle, joissa virallinen eroaminen tapahtuu.

Suomen evankelisluterilaisesta kirkon ja Suomen ortodoksisen kirkon oikeudellisesta asemasta ja hallinnosta on säädetty erikseen kirkkolainsäädännössä. Kaikki uskonnonvapauslain säädökset koskevat kuitenkin myös niitä.

Nykyisen lain mukaan:

  • lapsi ei kuulu automaattisesti samaan yhdyskuntaan vanhempiensa kanssa, vaan lapsen liittyminen yhdyskuntaan perustuu huoltajien erilliseen tahdonilmaisuun.
  • 12 vuotta täyttänyt lapsi voidaan liittää tai ilmoittaa eronneeksi vain hänen omalla kirjallisella suostumuksellaan.
  • 15 vuotta täyttänyt lapsi voi huoltajan kirjallisella suostumuksella liittyä tai erota uskonnollisesta yhdyskunnasta.
  • 18 vuotta täyttänyt saa päättää uskonnollisesta asemastaan itsenäisesti.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että kaikkien 12–17-vuotiaiden lasten liittyminen tai eroaminen uskonnollisesta yhdyskunnasta vaatii sekä huoltajien että lapsen suostumuksen.

Peruskoululaisilla ja lukiolaisilla on oikeus ja velvollisuus osallistua uskonnon opetukseen. Ellei lapsi osallistu enemmistön vakaumuksen mukaiseen opetukseen, hän voi saada oman vakaumuksensa mukaista opetusta, mikäli kyseistä uskontoa tahtoo opiskella vähintään 3 opiskelijaa. Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumaton peruskoululainen voi saada tahtonsa mukaista uskonnon opetusta, mikäli vanhemmat suostuvat siihen. Jos uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumaton lukiolainen saa itse päättää, mitä uskontoa opiskelee.

Elämänkatsomustiedon (ET) avaamista kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi aineeksi aletaan selvittää Opetusministeriössä. (Vapaa-ajattelijat 20.12.2019)

Evankelisluterilaisen kirkon hautausmaat ovat edelleen yleisiä hautausmaita. Vuoden 2007 alusta voimaan tulleen lain mukaan hautaustoimien kulujen on oltava samansuuruiset niin kirkon jäsenille kuin kirkkoon kuulumattomille. Kirkon yleisistä hautausmaista osa täytyy varata tunnustuksettomaksi alueeksi. Vainajan pyynnöstä on saatava hautapaikka tällaiselta alueelta.

Jätä kommentti