Rauhanmaa

Rauhanmaa on kaikille avoin hautausmaa. Se sijaitsee 10-tien pohjoispuolella Kaikulan kaupunginosassa Vapaa-ajattelijainpolun päässä. Vapaa-ajattelijoiden lisäksi se voi olla päätepiste myös minkä tahansa  uskontokunnan vainajalle. Se on paikka, jonne ihmisen tarina päättyy. Lopullisesti.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Vapaa-ajattelijoiden_hautausmaa

Haudat ja hautakivet

Hautapaikolle tehdään sekä arkku- että uurnahautauksia. Uurnahautauksia voi haluttaessa tehdä samaan hautapaikkaan useampia kuin yksi. Mitään uskonnollisia symbooleja hautapaikkojen muistomerkeissä ei saa käyttää.

Hautauksia on nykyisin kolmesta neljään vuodessa ja haudattujen vainajien määrä on nyt 162 (1.11.2020). Vaihtoehtona uurnahautaukselle vainajien tuhka voidaan sirotella muistolehtoon.

Muistolehto ja muistopaasi

Muistolehto on tuhkansirottelualue, jolle ei sijoiteta mitään vainajien muistomerkkejä eikä kukkamaljakoita.

Muistamista varten muistolehtoon liittyy yhdistyksen pitkäaikaisen jäsen Simo Leinon suunnittelema suomalaisesta spektroliitista valmistettu muistopaasi, johon niille vainajille, joiden tuhkat sirotellaan muistolehtoon, voi kiinnittää muistolaattoja. Paaden alla olevassa aluskivessä on kukkamaljakoita varten 12 pyöreää reikää.

Hautojen hoito ja maksut

Hautausmaalla ei ole erityistä järjestyssääntöä. Hautapaikan voi ostaa etukäteen. Forssan Vapaa-ajattelijain jäsenille arkku- ja uurna-hautapaikat ovat maksuttomia. Muille ne ovat maksullisia. Tuhkauurnan hautausta varten on ostettava arkkuhautapaikka, mutta haluttaessa siihen voidaan haudata useampia uurnia. Sekä arkkuhaudan että uurnahaudan kaivuu ja peitto ovat kaikille maksullisia. Hautapaikat on luovutettu määräajaksi. Haudanhoitosopimuksia yhdistys ei ole tehnyt. Hautaukseen liittyvät maksut on esitetty Hautausmaan hinnastossa.