Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Vapaa-ajattelijain liitto ry

Uskonnottomien edunvalvonta-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Keski-Suomessa juhlittiin kuusikymppisiä

Liitto toimii

Keski-Suomen vapaa-ajattelijat ry juhli 60-vuotista toimintaansa Jyväskylässä 9. maaliskuuta 2024. Tapahtumassa kerrattiin yhdistyksen historiaa, tavoitteita ja vaikuttamistyötä sekä myönnettiin ansiomerkkejä arvokkaasta työstä yhdistyksen toiminnan hyväksi.

Avaa artikkeli PDF-tiedostonaKeski-Suomen vapaa-ajattelijat ry juhli kuusikymmenvuotista toimintaansa Jyväskylässä 9.3.2024. Juhlaan kutsuttiin oman yhdistyksen jäsenet. Iloksemme saimme vierailijat myös Joensuun ja Tampereen yhdistyksistä. Kiitämme heitä juhlan rikastuttamisesta läsnäolollaan, samoin kiitämme jäseniämme tervehdyksistä ja onnitteluista.

Juhlaa varten valmistui kooste yhdistyksen historiasta vuosilta 1964-1988. Tilaisuutta juhlistamaan anoimme liitolta kolmea ansiomerkkiä, ja ne myös myönnettiin jäsenillemme. Ne ojennettiin kullekin saajalle heille sopivalla tavalla ja hetkellä. Juhlassa hopeisen ansiomerkin sai Arto Salmi. Merkin saajat ovat kaikki tehneet arvokasta työtä yhdistyksen toiminnan hyväksi.

Arto Salmi sai juhlassa hopeisen ansiomerkin
Arto Salmi sai juhlassa hopeisen ansiomerkin.

Liittymismaksun suuruudeksi päätettiin 1 markka

Keski-Suomen vapaa-ajattelijat ry perustettiin alun perin nimellä Jyväskylän vapaa-ajattelijayhdistys, jonka perustava kokous pidettiin 14. helmikuuta 1964 klo 19:00 alkaen Jyväskylän Työväentalon C-salissa. Paikalle oli saapunut 30 henkilöä ja lisäksi kolme Vapaa-ajattelijaliiton edustajaa. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Pauli Koivusalo ja sihteeriksi Onni Pappinen, joista tulikin yhdistyksen pitkäaikaisia toimihenkilöitä.

Perustamiskokouksen §10 kuuluu seuraavasti: ”Käytiin pitkä keskustelu jäsenmaksun suuruudesta ja 26 kokouksen osanottajan kannattamana hyväksyttiin jäsenmaksuksi A-jäsen 10 markkaa ja B-jäsen 7 markkaa vuodessa. A-jäsenelle sisältyy jäsenmaksuun liiton julkaisema 8 kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu Vapaa-ajattelija. Liittymismaksun suuruudeksi päätettiin 1 markka, joka menee liitolle.”

Jyväskylän Vapaa-ajattelijat ry:n sopimuskirja allekirjoitettiin 14. helmikuuta 1964, allekirjoittajina Pauli Koivusalo, Onni Pappinen, Toivo Tirri, Otto Haverinen ja Eino Bamberg. Yhdistysrekisteriin ilmoitus lähti maaliskuun 6. Hyväksyntä tuli oikeusministeriöstä 7. huhtikuuta samana vuonna.

Yhdistyksen vuosikokouksessa 1965 maaliskuun 13. päivä (§11) käsiteltiin yhdistyksen tehtävää ja merkitystä. Onni Pappinen käytti puheenvuoron, jossa hän mainitsi seuraavaa: ”Päätehtävä on taistelu kirkkoa vastaan. On saatava väestörekisteri, hautausmaat ja verotusoikeus pois kirkolta. Kirkko on korostanut aina humaanisia periaatteitaan ja sosiaalisuuttaan, vaikka humaaniset aatteet eivät suinkaan ole yksinomaan kirkon piirissä syntyneet. Useimmissa pitäjissä kirkko vastustaa kunnan ja valtion sosiaalisten määrärahojen lisäämistä, vaikka toisaalta kirkko vakuuttaa olevansa huomattava sosiaalisen työn tekijä.”

Vuosikokouksessa 1965 todettiin, että yhdistyksen päätehtävä on taistelu kirkkoa vastaan.
Vuosikokouksessa 1965 todettiin, että yhdistyksen päätehtävä on taistelu kirkkoa vastaan.

Vapaa-ajattelijain liitto ry piti ”sääntömääräisen liittokokouksen toukokuun 29.-30. päivinä 1966 Turussa, Turun Vapaaehtoisen Palokunnan talossa Henrikinkatu 24”. Kokouksen 16 §:ssä liiton sihteeri Raimo Laine esitteli täydennyksen liiton toimintakertomukseen. Täydennys koski toimintakilpailun tuloksia. Niissä Jyväskylän yhdistys todettiin voittajaksi alle sadan jäsenen sarjassa. Palkkiona saavutuksesta toimintakilpailusta 1965-1966 on kunniakirja. Toimintakilpailussa aktiivisuuden mittareita olivat jäsenhankinnan tuloksellisuus ja järjestetyt tapahtumat.

Omassa toimintakertomuksessaan vuodelta 1966 yhdistys ei kuitenkaan liikaa ylpeile saavutuksillaan: ”Yhdistyksemme toiminta ei ole kuluneena vuonna mitään suuriin tuloksiin yltävää.” Toimintakilpailusta kuitenkin mainitaan, että ”- – sai yhdistyksemme ensimmäisen palkinnon kunniakirjan ja kuparisen kahvipannun”.

Lennokkeja Alkon edessä

Yhdistyksen vuosikokouksiin osallistui kuhunkin koko kauden ajan 10:stä yli 20:een henkilöön. Hallitukseen kuului pääsääntöisesti puheenjohtajan lisäksi kahdeksan varsinaista ja neljä varajäsentä. Hallituksen jäsenissä oli useita pitkäaikaisia aktiiveja, esimerkiksi yhdistyksen alusta vuoteen 1988 asti niin puheenjohtajana, sihteerinä kuin hallituksen jäsenenä toiminut Onni Pappinen.

Tiedottaminen ja vaikuttaminen (kirjelmät) olivat yhdistyksen keskeisiä tapoja toimia. Tässä tarkoituksessa yhdistyksen jäsenet tekivät, kopioivat ja jakoivat uskomattomat määrät lennokkeja (esitteitä/monisteita). Usein jakopaikkoja valittaessa mainitaan ”Alkon edessä”. Ilmeisesti siellä liikkui runsaasti väkeä. Myös erilaisia yleisötapahtumia sovittiin jakelua varten.

Kokous- ja muitakin ilmoituksia laitettiin paikallislehtiin. Jäseniä kannustettiin myös kirjoittamaan lehtien yleisönosastoihin. Kokoukset linjasivat toimintasuunnitelmiin kulloinkin ajankohtaiset tavoitteet. Monet niistä ovat ajankohtaisia edelleenkin, esimerkiksi yhdistyksen näkyvyyden lisääminen, nuorten mukaan saaminen ja jäsenmäärän kasvu.

Ainoa säilynyt lentolehtinen on vuodelta 1987. Viesti on selvä.
Ainoa säilynyt lentolehtinen on vuodelta 1987. Viesti on selvä.

Jyväskylän vapaa-ajattelijoiden vuosikokouksessa vuonna 1980 kohdassa ”Ilmoitusasiat” todetaan, että Vapaa-ajattelijain liitto kehottaa kirjeessään yhdistyksiä ja jäseniä säilyttämään hallussaan olevaa vapaa-ajatteluun liittyvää perinnemateriaalia. Valitettavasti vuosien 1964-1988 ajalta ei kansioon ole jäänyt talteen kuin yksi esimerkki lentolehtisestä. Ne voisivat kuvata kunkin ajanjakson vapaa-ajattelun teemoja ja niistä tiedottamista. Näitä materiaaleja on kuitenkin tehty ja kopioitu tuhansia ja tuhansia, yhdestä lehtisestä on voitu ottaa jaettavaksi 2000:sta 9000:ään kappaletta.

Tämän ainoan vuoden 1987 arkistosta löytyneen lennokin viesti on selvä: ”Maksatko tyhjästä? Kuulutko kansalaisiin, jotka eivät kirkkoa tarvitse, mutta maksavat sille elämänsä aikana kymppitonneihin nousevat jäsenmaksut? Katso verolipustasi, kuinka paljon viime vuonna tuhlasit?” Näin alkaa tuon lennokin viesti. Lopuksi tiivistetään eroamiseen sisältyvä viesti: ”Kirkosta eroaminen on teko uskonnonvapautta rajoittavia ja loukkaavia epäkohtia vastaan – oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta.”

Vuonna 1992 Jyväskylän Vapaa-ajattelijat ry teki muutosilmoituksen yhdistysrekisteriin. Silloin yhdistys muutti nimensä Keski-Suomen Vapaa-ajattelijat ry:ksi.

PÄIVI KOVANEN

Uskontokuntiin sitoutumattomia hautausmaita on ympäri Suomea

Liitto toimii

Uskontokuntiin sitoutumattomia hautausmaita on eri puolilla Suomea, ylläpidettyinä pääosin Vapaa-ajattelijain liiton jäsenyhdistysten toimesta. Hautausmailla tarjotaan arkku- ja uurnahautauksia sekä tuhkansirotteluja kaikille uskonnottomille tai uskontokuntiin kuuluville vainajille.

Ateismin tyhjyydestä

Venla Parantaja logo. Keltainen ympyrä ja musta rengas hieman ympyrästä ylävasemmalle. Tekstinä Venla Parantaja.

Ateismi, jumaluskon puute, saattaa tuntua tyhjältä uskovaiselle, mutta tieteellinen maailmankuva, joka yhdistää monia ateisteja, on kaikkea muuta kuin tyhjä. Tiede tarjoaa syvällisiä oivalluksia luonnosta, ihmisten käyttäytymisestä ja onnellisuudesta. Ateisti voi tukea esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, harjoittaa minimalismia tai vapaaehtoistyötä, sekä puolustaa eläinten oikeuksia. Tieteellinen maailmankuva voi johtaa moniin erilaisiin elämäntapavalintoihin, ja vapaa-ajattelijoita löytyykin laajasti erilaisista taustoista ja kiinnostuksen kohteista. Yhteistä on, että heidän maailmankuvansa on rikas ja monipuolinen, eikä suinkaan tyhjä.

”Rationalismi voi poistaa maailmasta vihan ja jakautumisen”

Haastattelu

Rationalist Internationalin laivakonferenssiin osallistunut George Leslie kertoo Vapaa Ajattelijan haastattelussa, että sai tapahtumassa uuden näkökulman siihen, kuinka rationalististen ajatusten soveltaminen jokapäiväiseen elämäämme voi olla erittäin hyödyllistä kaikkien henkiselle hyvinvoinnille ja menestykselle.

Rationalistit risteilyllä

Uutisia ja artikkeleita

Kansainvälisessä rationalistikonferenssissa 26.-28. huhtikuuta puhujina olivat muun muassa Dan Barker, AC Grayling ja Esa Ylikoski.

Konferenssin puheenjohtajana toiminut Edamaruku esitteli uuden Freethought-projektin, joka pyrkii edistämään kriittistä tutkimusta, rationaalista ajattelua ja vapaa-ajattelua laajemmalle yleisölle.

Puhujat käsittelivät monenlaisia aiheita, kuten Dan Barkerin henkilökohtainen matka kristillisestä evankelistasta ateistiaktivistiksi ja AC Graylingin pohdinnat uskonnon roolista yhteiskunnassa. David Orenstein puhui tieteen kieltämisestä Donald Trumpin presidenttikaudella ja korosti sekulaarin ja rationalistisen tulevaisuuden tärkeyttä.

Taikausko aseena logiikkaa vastaan

Uutisia ja artikkeleita

Henkilökohtainen tarina nuoren henkilön elämästä totalitaristisessa yhteiskunnassa, missä uskonnollisten ja poliittisten johtajien valta on absoluuttista. Kertomus paljastaa, miten nuoren uteliaisuus ja kriittinen ajattelu asettavat hänet vaaraan, kun hän rohkeasti kyseenalaistaa opetuksen ja uskomukset. Kirjoittaja kuvaa, kuinka yksilö taistelee oikeudestaan ajatella vapaasti ja kärsii vakavista seurauksista, jotka vaikuttavat syvästi hänen elämäänsä ja identiteettiinsä.

Artikkelin voi ladata täältä.

Taikausko aseena logiikkaa vastaan

PDF-artikkelin sivua voi vaihtaa sivun alaosan nuolinäppäimillä. Nuolet näkyvät kun hiiren osoitin on artikkelin päällä.

Nuorisobarometrista 2023

Toukokuussa 2024 julkaistu Nuorisobarometri osoittaa nuorten olevan enimmäkseen ei-uskonnollisia, mutta tulokset vaihtelevat huomattavasti puhelinhaastattelujen ja verkkokyselyjen välillä. Uskonnollisuuteen ja koulun uskonnollisiin tilaisuuksiin liittyvät mielipiteet jäivät kuitenkin osittain kartoittamatta.

Rippikoulukyselyn tuloksien arviointia

Mediassa on noussut esille poikien uskonnollisuuden kasvu, joka voi ilmentää laajempaa konservatiivisuuden ja yhteiskunnallisten asenteiden koventumisen trendiä. Tutkimukset osoittavat, että entistä uskonnollisemmat rippikoulupojat suhtautuvat kielteisemmin heikommassa asemassa oleviin, maahanmuuttoon sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin.

Sekulaari sitaatti

Tralfamadorelian looking over earth from space.

Vain Maassa puhutaan vapaasta tahdosta, sanoi tralfamadorelainen.

Artikkelin voi ladata täältä.

Sekulaari sitaatti

Pohjoismaiset humanistiyhdistykset Islannissa

Tanja Laine

Vapaa-ajattelijoiden liittohallituksen varapuheenjohtaja Tanja Laine osallistui Pohjoismaiden humanistiyhdistysten kokoukseen Islannissa. Tapahtumassa käytiin vilkasta keskustelua eri maiden käytännöistä ja tulevaisuuden suunnitelmista, vahvistaen yhteistyötä ja jakamalla ideoita seuraaviin projekteihin.

Artikkelin voi ladata täältä.

Pohjoismaiset humanistiyhdistykset Islannissa

PDF-artikkelin sivua voi vaihtaa sivun alaosan nuolinäppäimillä. Nuolet näkyvät kun hiiren osoitin on artikkelin päällä.