Uutta ja vanhaa kyseenalaistamassa (helmikuu 2020)

Talvi, jossa ei oikein ole talvea ollutkaan, on kääntymässä kevääksi, joten yhdistyksemmekin valmistautuu kevätkokoukseen, jossa tarkastellaan edellisen vuoden toimintaa. Takana on varsin onnistunut vuosi, joka on sisältänyt monenlaista. Jäsenistöä ja suurempaakin yleisöä kohtaan vuoden 2019 aikana tarjosimme mm. seuraavia:

16.2 Eduskuntavaalien alla puolueiden vaalikeskustelu ja yleisötilaisuus Kaupunginkirjastolla. 

28.2 Lukupiiri teemana Tiina Arppen kirja ”Uskonto ja väkivalta: Durkheimin perilliset”

28.3 Lukupiiri teemana Heta Gyllingin kirja ”Kehityksen etiikka ja filosofia”. 

24.4 Lukupiiri teemana Frantz Fanonin kirja ”Sorron yöstä”

18-19.5 Turun edustajia osallistui liiton seminaariin Tampereella, jossa käsiteltiin mm. liiton uudet säännöt ja ET-opetuksen tilanne (kouluvierailut ja Protuleirit)

21.5 Lukupiiri teemana Kaari Utrion tietoteos ”Bella Donna – Kaunis nainen kautta aikojen”

20.7 Porin jumalattomilla kesäpäivillä yhdistyksen edustaja.

19-25.8 Yhdistys osallistui Turku Pride-tapahtumiin

28.9 Syyspäiväntasauslounas jäsenille

4.10 Baari-ilta jäsenille. Terra Cognita kustantamon Kimmo Pietiläisen ajatuksia tietokirjallisuudesta ja sen kustantamisesta.

17.12 Lukupiiri teemana Juha Itkosen esikoisromaani ”Myöhempien aikojen pyhiä”.

Hallitus on vuoden mittaan tehnyt muutakin kuin yllä mainitut asiat, joten menneen vuoden aktiivisuuteen pienellä, pelkästään vapaaehtoisvoimin pyöritetyllä yhdistyksellä voi näillä saavutuksilla olla hyvinkin tyytyväinen. Omalta osaltani olen tyytyväinen siihen, että viime vuonna sain, ensimmäistä kertaa, kirjoitetuksi vuoden jokaisena kuukautena uuden blogiartikkelin. Sitä olen pitänyt jo vuosien ajan tavoitetahtinani, mutta viime vuonna se lopulta ensimmäistä kertaa onnistui.

Jäsenmäärämmekin viime vuonna nousi jonkin verran edellisestä. Olemme nyt yli vuosikymmenen ajan olleet suurin piirtein tasaisesti pyöreästi sadan hengen kokoinen yhdistys. Muutamana viime vuotena jäsenmäärän suuntaus on kylläkin ollut jonkin verran laskeva, mutta viime vuonna kääntyi taas nousuun.

Uusia jäseniä meille liittyy tasaiseen tahtiin, joten toimintaamme voi sen myötä odottaa myös uusia ideoita. Tällaisen yhdistyksen toimintahan muodostuu koko ajan siitä, mitä juuri nyt yhdistyksessä mukana olevien aktiivijäsenten joukko keksii toiminnaksi järjestää, mitään itsestään selvää vuodesta toiseen samanlaisena pyörivää toimintamuotoa meillä ei oikeastaan ole. No, sääntömääräiset vuosikokoukset ja yhdistyksen talouden kirjanpito ehkä, ne pitää pyörittää suunnilleen säädetyn kaavan mukaan uudelleen ja uudelleen, mutta kaikki muu muotoutuu sen mukaan, mitä aktiivijäsenet itse toiminnaksi keksivät.

Vapaa-ajattelijayhdistyksen toiminta poikkeaa tältä osin hyvin paljon vastapoolinamme olevien uskonnollisten yhteisöjen toiminnasta. Uskonnollisen toiminnan sisältö on suureksi osaksi juuri tiettyjen kaavamaisten rituaalien suorittamista jatkuvasti uudelleen, jopa tuhansien vuosien takaa periytyvien toimintojen toistamista sen mukaisina kuin joku suuri auktoriteetti joskus on säätänyt.

Siinä on tietysti uskontojen voimissaan pysymisen ydinkin: ihmisen on helppoa mennä mukaan uskonnolliseen toimintaan, kun koko toiminnan ideana on toistaa kaavaa, joka on valmiiksi annettu. Jos tuosta saa elämäänsä sisältöä, niin helppoahan siinä sitten on elää tyytyväisenä, ja uskonnollinen yhteisö pysyy voimissaan, kun ihmissukupolvi toisensa jälkeen jatkaa saman asian toistamista.

Me vapaa-ajattelijat emme vain tyydy niin helppoon ratkaisuun. Me näemme ongelman siinä, että asioita toistetaan kyseenalaistamatta. Ongelma on varsinkin siinä, jos vieläpä kaikkia ihmisiä vaaditaan toistamaan samoja kyseenalaistamattomia kaavoja.

Ihmisellä olkoon oikeus sitoutua toistamaan tiettyä valmiiksi annettua kaavaa. Jos hän siitä saa elämäänsä sisältöä, niin hyvä hänelle. Me vapaa-ajattelijat kuitenkin edellytämme ihmisellä olevan myös oikeus olla sitoutumatta tiettyyn kaavaan ja oikeus voida kyseenalaistaa kaikki.

Näistä lähtökohdista kyllä jaksetaan suunnata eteenpäin vuoden 2020 uusiin ideoihin.

Mikko Mäkitalo, 29.2.2020

Jätä kommentti