Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Historia
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 18.2.2014

Suomessa järjestäytynyt uskontokritiikki ja uskonnonvapauden vaatiminen alkoi 1800-luvun puolivälissä. Tällöin perustettiin Uskonnonvapaus- ja suvaitsevaisuusyhdistys, jossa mm. Minna Canth toimi aktiivisesti. Yhdistys ei saanut kuitenkaan toimilupaa senaatilta. Canth julkaisi kuitenkin pitkään Wapaita Aatteita -lehteä.


1905 perustettiin Helsingin yliopistoon radikaali ja antiklerikaalinen Prometheus-yhdistys. Se sai toimia kymmenkunta vuotta. Kyseessä oli kuitenkin vielä yhdellä paikkakunnalla toimiva järjestö.

Laajemmin uskonnottomien yhdistyksiä alkoi syntyä vuoden 1930 paikkeille. Nämä kirkostaeronneiden yhdistykset lakkautettiin pian, tai niille ei ensinkään annettu toimilupaa. Tästä ensimmäisestä laajemmasta aallosta on jäljellä enää Vapaa-ajattelijain liiton vanhin jäsenyhdistys, vuonna 1930 perustettu Kotkan vapaa-ajattelijat ry.


Seuraava aalto alkoi viitisen vuotta myöhemmin. Vuosina 1936-37 perustettiin useita siviilirekisteriyhdistyksiä. Näistä keskeisin oli Tampereen seudun yhdistys, joka julkaisi myös omaa lehteä nimelä Ajatuksen Vapaus. Vapaa-ajattelijain liitto, alkuaan nimellä Suomen Siviilirekisteriyhdistysten Keskusliitto, syntyi tämän lehden ympärille syksyllä 1937.


Parin rauhallisen vuoden jälkeen yhdistyksiä alettiin vainota, ja Tampereen yhdistys lakkautettiin muodollisestikin. Liiton keskuspaikka siirrettiin Turkuun, josta käsin saatiin toimitettua välirauhan aikana pari lehden numeroakin.


Sotien jälkeen yhteiskunnallinen elämä vilkaistui. Vapaa-ajattelun uusi alku oli vuoden 1945 liittokokous, jossa liiton nimi vaihtui nykyiseksi ja keskuspaikaksi päätettiin Helsinki.


Liitto on tämän jälkeen toiminut läpi vuosikymmenten, aktiivisuudeltaan vaihdellen mutta kuitenkin tauotta. Muutama yhdistys on jäljellä alkuperäisistä perustajista, mutta pääosin nykyiset yhdistykset ovat myöhemmin perustettuja. Vuosien saatossa yhdistyksiä on syntynyt ja kuihtunutkin. Nykyään yhdistyksiä on noin 30.


Yksittäisistä saavutuksista erityisesti mainittava on elämänkatsomustiedon opetuksen saaminen Suomeen vuonna 1985.


Viimeisen vuosikymmenen merkittävin tapahtuma on ollut Pro-Seremonioiden perustaminen 1999. Tämä on nostanut uskonnottoman tapakulttuurin uuteen kukoistukseen. Vuodesta 2003 myös eroakirkosta.fi on tuonut vapaa-ajattelua entistä enemmän esille.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry