Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Vauvan nimen ilmoittamiseen uudistusesitys
Esa Ylikoski / 28.8.2017
Vapaa-ajattelijain mielestä Väestörekisterikeskuksen lomakkeessa ja ohjeissa vastasyntyneen lapsen nimen ja äidinkielen ilmoittamista varten tulee keskittyä vain noihin tarvittaviin tietoihin eikä uskontokuntien lapsijäsenyyden markkinointiin.

Vapaa-ajattelijain liitto esittää, että kaikkien vastasyntyneiden lasten nimet aletaan ilmoittaa suoraan Väestörekisterikeskukseen. Nyt Väestörekisterikeskus tarjoaa vanhemmille ilmoituslomakkeen lähettämistä ensin kirkolle tai uskonnollisille yhdyskunnille lapsijäsenien kirjaamista varten jo ennen kuin ilmoitus saapuu viranomaiselle. Lomakkeessa on kohta uskontokuntaan liittämiseen.

Vapaa-ajattelijain mielestä Väestörekisterikeskuksen lomakkeessa ja ohjeissa vastasyntyneen lapsen nimen ja äidinkielen ilmoittamista varten tulee keskittyä vain noihin tarvittaviin tietoihin.

– Viranomaisen ei ole asianmukaista markkinoida lomakkeissaan ja ohjeissaan perheille pikkuvauvojen liittämistä uskontokuntiin, sanoo Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.
– Eikä synnytyssairaalassa jaettavassa Vauvakirjassa.

– Väestörekisterikeskuksen toiminnassa tulee näkyä julkisen vallan toimintaa ohjaava neutraliteettiperiaate suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin.

Uudistuksella myös varmistuisi automaattisesti, että lapselle valittu nimi on nimilain mukainen. Nyt ylimääräisiä ennakkotarkastuksia joudutaan tekemään Väestörekisterikeskuksessa ennen uskonnollista nimenantorituaalia.

Alla ehdotuksemme kokonaisuudessaan.

Lapsen nimen ilmoittaminen Väestörekisterikeskukselle

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry