Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Aito avioliitto ry:n jäsentä syrjittiin
kimmo / 10.10.2016
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta otti kantaa tapaukseen, jossa sarjakuvaseura ei hyväksynyt koulutukseen Aito avioliitto ry:n jäsentä. Maailman sarjakuvat ry järjesti kurssin, jonka tarkoituksena oli opettaa sarjakuvapiirtämistä välineenä ”antaa ääni ryhmille, joiden ääni ei muuten kuulu”. Eräs tälle kurssille ilmoittautuneista oli tasa-arvoista avioliittolakia vastustavan Aito avioliitto ry:n jäsen, jonka tarkoitus ilmeisesti oli oppia käyttämään sarjakuvaa oman aatteensa […]

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta otti kantaa tapaukseen, jossa sarjakuvaseura ei hyväksynyt koulutukseen Aito avioliitto ry:n jäsentä.

Maailman sarjakuvat ry järjesti kurssin, jonka tarkoituksena oli opettaa sarjakuvapiirtämistä välineenä ”antaa ääni ryhmille, joiden ääni ei muuten kuulu”. Eräs tälle kurssille ilmoittautuneista oli tasa-arvoista avioliittolakia vastustavan Aito avioliitto ry:n jäsen, jonka tarkoitus ilmeisesti oli oppia käyttämään sarjakuvaa oman aatteensa levittämiseen.

Jo hyväksytty ilmoittautuminen peruttiin myöhemmin. Perustelujen mukaan sarjakuvayhdistys ”ei ihmisoikeusjärjestönä halua ryhtyä yhteistyöhön yhdistyksen kanssa, jonka toiminta on keskittynyt muun muassa sukupuolineutraalin avioliiton vastustamiseen.”

Lautakunta totesi seuraavaa:

”Yhdistyksen säännöissä ei ole mainintaa ihmisoikeuksista tai yhdenvertaisuudesta taikka kannanottoa tai mainintaa suhtautumisesta seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuolineutraaliin avioliittoon. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoo, ettei yhdistyksen säännöistä ilmene sellaista, jonka perusteella yhdistys voisi katsoa hakijan tai ry:n arvojen olevan ristiriidassa sen arvojen kanssa.”

Tämän nojalla lautakunta katsoi sarjakuvayhdistyksen syyllistyneen lainvastaiseen syrjintään.

Yhdenvertaisuuden ydin on mielestäni valtion oma toiminta. KELA:n tukien määrä ei saa riippua ihonväristä eikä yliopisto saa syrjiä homoa opiskelijoita valitessaan.

Jo pitkään on kielletty syrjintä myös elinkeinoelämässä. Kauppias ei saa myydä maitoa eri hinnalla erivärisille eikä työntekijöitä ottaessaan saa valita myyjää seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Uusi lainsäädäntö levittää syrjintäkieltoa yhä laajemmalle. Tämän ratkaisun perusteella on ilmeisesti vapaaehtoistoiminnassakin etukäteen päätettävä ja ilmoitettava koko aatenippu. Kaipaisin keskustelua siitä, onko tämä mahdollista ja järkevää.

Tiettyä vinoa hymyilyä aiheuttaa tietysti taho, jota tässä syrjittiin. Aito avioliitto ry liittyy tahoihin, joiden mukaan leipurin ei olisi pakko myydä hääkakkua samaa sukupuolta olevien häihin. Olisi kiinnostavaa kuulla kannattavatko he todella sitä yhdenvertaisuuslakia, johon tukeutuivat itse.

Jori Mäntysalo

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry