Jumalanpalvelukset laskussa – koululaisjumalanpalvelusten osuus kummeksuttaa

Keskimäärin kirkon jäsenet osallistuivat tavalliseen jumalanpalvelukseen vähemmän kuin kerran vuodessa. Käytännössä suurin osa jäsenperheistä ei osallistu jumalanpalveluksiin, sillä pienehkö vähemmistö osallistuu jumalanpalveluksiin useita kertoja vuodessa.

LEHDISTÖTIEDOTE 13.4.2016

Jumalanpalvelukset laskussa – koululaisjumalanpalvelusten osuus kummeksuttaa

Evankelis-luterilaisen kirkon toimintatilastojen mukaan jumalanpalveluksiin osallistuminen väheni vuonna 2015 neljä prosenttia. Koululaisjumalanpalvelusten suuri osuus kirkkokäynneistä kummeksuttaa uskonnottomia.

Keskimäärin kirkon jäsenet osallistuivat tavalliseen jumalanpalvelukseen vähemmän kuin kerran vuodessa, kun käyntejä oli 3,3 miljoonaa ja kirkon jäseniä lähes neljä miljoonaa. Käytännössä suurin osa jäsenperheistä ei osallistu jumalanpalveluksiin, sillä pienehkö vähemmistö osallistuu jumalanpalveluksiin useita kertoja vuodessa.

Koululaisjumalanpalvelukset olivat erityistilaisuuksista suurin ryhmä, kirkkokäyntejä oli lähes miljoona. Uskonnottomia tilanne mietityttää:
– Suurelle osalle koululaisista osallistuminen jumalanpalvelukseen tulee nyt yhteiskunnan koululaitoksen eikä oman perheen kautta. Voidaanko silloin puhua omasta uskonnosta?, kysyy Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.

– Jumalanpalvelusten liittäminen koulupäivään ei kuulu koulun lakisääteisiin tehtäviin, joten tästä vähemmistön perinteestä voitaisiin luopua, sanoo Ylikoski. Opetus ja koulun yhteiset juhlat ovat eri asia.
– Uskonnonharjoitus kuuluisi kodin ja mahdollisen seurakunnan välille. Uskonnon tai uskonnottomuuden julkinen valta voisi jättää perheelle ja yksilölle itselleen, lisää Ylikoski.