Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Vaalikone uskonnonvapaudesta
kimmo / 4.7.2015
Uskonnonvapaus.fi-sivustolla on kolmatta kertaa vaalikone eduskuntavaaleja varten. Kysymyksiä on tällä kertaa kahdeksan. Näistä kaksi liittyy uskontoon ja katsomusopetukseen koulussa, kaksi kirkon ja valtion eroon.

Jori Mäntysalo

Uskonnonvapaus.fi-sivustolla on kolmatta kertaa vaalikone eduskuntavaaleja varten. Kysymyksiä on tällä kertaa kahdeksan. Näistä kaksi liittyy uskontoon ja katsomusopetukseen koulussa, kaksi kirkon ja valtion eroon.

Neljä muuta ovat enemmän yksittäisiä kyllä/ei -tyyppisiä kysymyksiä:

  • Alennetaanko uskonnollisen itsemääräämisoikeuden ikärajaa?
  • Kumotaanko jumalanpilkkalaki?
  • Kielletäänkö poikien sukuelinten silpominen?
  • Saako lääkäri kieltäytyä abortin teosta?

Helmikuun puoliväliin mennessä vastauksia oli saatu 300 ehdokkaalta. Ikävä kyllä jakauma puolueittain on kovin vino: siinä missä Vihreän liiton ehdokkaista jo 64 on vastannut, on Keskustan riveistä saatu vain 6 vastausta.

Kysymykset ovat siinä mielessä onnistuneita, että eroja on jo löytynyt sekä puolueiden väliltä että niiden sisältä. Kone tuottaa siis aitoa tietoa sekä meille että äänestäjille.

Vapaa-ajattelijoiden tavoitteisiin liittyvät kysymykset ovat paljolti yleisestä vasemmisto-oikeisto-jaosta riippumattomia. Sen vuoksi itselle sopivaa ehdokasta on haettava myös puolueiden sisältä. Esimerkiksi Vasemmistoliitto puolueena kannattaa kirkon ja valtion eroa, mutta sen ehdokkaista useampikin on henkilökohtaisesti toista mieltä.

Jonkinlaisia yllätyksiäkin on löytynyt: tunnetusti perussuomalainen Halla-aho sai jumalanpilkkatuomion; kuitenkin niukka enemmistö puolueen ehdokkaista kannattaa jumalanpilkkalain säilyttämistä. Sen sijaan Vihreän liiton ehdokkaat ovat kumoamisen kannalla.

Koneen ongelmana on vastausten painottuminen monella tasolla. Ainakin aiemmin pienpuolueista on vastattu ahkerammin kuin eduskuntapuolueista, ja niistäkin suuremmat puolueet vähemmän. Lisäksi vastaajat ovat usein vähemmän tunnettuja uusia ehdokkaita, harvemmin esimerkiksi jatkokautta hakevia edustajia.

Miten voit auttaa?

  • Koneeseen tarvitaan ehdokkaita – ota yhteyttä alueesi ehdokkaisiin tai puolueisiin ja kehota vastaamaan.
  • Levitä tietoa ja vaalikoneen linkkiä.
  • Jos oman vaalipiirin ehdokkaat ovat vastanneet riittävän ahkerasti, voi myös vinkata alueen paikallislehtiä tekemään artikkelin tai uutisen aiheesta.

Ehdokkaan vastauslinkki on puoluekohtainen, ja voit pyytää sellaisen osoitteesta info@uskonnonvapaus.fi. Jos ottaa yhteyttä alueen ehdokkaisiin, on toivottavaa erityisesti keskittyä niihin puolueisiin, joista vastauksia on vähiten.

Vaalikone: http://www.uskonnonvapaus.fi/vaalit/eduskunta2015/

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry