Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Pohjoismaista humanismia
kimmo / 30.6.2015
Pohjoismaat ovat lähellä toisiaan maantieteellisesti ja meillä on enemmän yhteistä kuin erilaista.

Maarit Fredlund

Pohjoismaat ovat lähellä toisiaan maantieteellisesti ja meillä on enemmän yhteistä kuin erilaista. Kansainvälisen humanistis-eettisen liiton (IHEU) pohjoismaiset järjestöt ovat tehostamassa yhteistyötään. Siitä sovittiin alkuvuodesta 2015 Oslossa pidetyssä tapaamisessa.

Tällä hetkellä on yhteisen työn alla Pohjoismainen humanistimanifesti. Norjan humanistis-eettinen yhdistys (HEF) on julkaissut oman manifestinsa vuonna 2006. Nyt kirjoitamme yhdessä luonnoksen ensin englanniksi ja sitten jokainen maa kääntää sen omalle kielelleen. Toki erojakin on: muissa Pohjoismaissa käytetään esimerkiksi ilmausta “nuorten konfirmaatio” uskonnottomasta seremoniasta; Suomessa uskonnottomille nuorille on tarjolla lähinnä Protu-leirejä.

Koska HEF saa huomattavaa taloudellista tukea verovaroin, se on myös avuliaasti tukenut muita Pohjoismaita. Pohjoismaiden liittoja kiinnostaa myös yhteyksien avaaminen Baltiaan, ja myös siihen ollaan valmiita panostamaan. Jos jollakin on jo yhteyksiä, otamme mieluusti tietoja vastaan.

Oslon tapaamisessa keskusteltiin yhteispohjoismaisesta toiminnasta jatkossa, ja esille tuli seuraavanlaisia muotoja:

  • Joka maasta on yhteyshenkilö. Tällä hetkellä Vapaa-ajattelijoista allekirjoittanut.
  • Tehdään yhteinen kotisivu, jossa joka maalla on oma sisältö. Siinä myös taulukko, jossa verrataan eri Pohjoismaiden uskonnottomien oloja esim. kouluissa, lasten oikeuksia ja uskonnonvapautta.
  • Seremoniapuhujien ja muiden asianosaisten koulutusta ja kokemusten vaihtoa.
  • Koulumateriaalien ja kouluvierailujen kokemusten vaihtoa.
  • Journalisteja tulisi kouluttaa tietoisiksi meille tärkeistä asioista.
  • Voimme tarvittaessa esiintyä yhteisesti kansainvälisissä organisaatioissa.
  • Kokoonnumme jatkossa kerran vuodessa ja vuorotellen jokaisessa Pohjoismaassa. Seuraava tapaaminen on Tukholmassa 12.-14.2.2016 ja sen aiheena ovat lasten oikeudet.
  • Syksyllä 2015 toteutuu myös pitkään kaivattu nuorten pohjoismainen englanninkielinen tapaaminen 18-30 vuotiaille. The Nordic Young Humanist Conference 2015 will be held 23.-25. October in Göteborg, Sweden.

Nordic Young Humanist Conference

The Nordic Young Humanist Conference 2015 will be held 23.-25. October in Göteborg, Sweden. The theme of the conference will be Nordic Humanism and critical thinking. Nordic Young Humanist Conference in Göteborg Nordic Young Humanist Conference in Göteborg Our long-term goal of having a Nordic Conference is finally happening. 23.-25. October we are inviting to a Nordic Conference about Humanism and critical thinking. Practical Information The conference fee of 500 NOK covers travel, food and accommodation.

When: 23.-25. October
Where: Scandic Backadal, Göteborg, Sweden
Theme: Nordic Humanism and critical thinking
Who: Nordic Humanists ages 18-30, limits pr. country, register soon!
Cost: 500 NOK pr. participant
Includes: Conference, travel, food and accommodation
Supported by: Nordic Children's and Youth Commitee – NORDBUK

RSVP on Facebook

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry