Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Oma esittely – Kim Sjöström
Riku Salminen / 4.2.2015
Opiskeluaikanani Otaniemessä yhdistin opintoihini niin paljon yhteiskunnallista ja humanistista ainesta kuin vain mahdollista. Valmistuessani vuonna 1991, opinnoissani oli 100 opintoviikkoa enemmän kuin DI-tutkintooni vähimmillään vaadittiin.

Opiskeluaikanani Otaniemessä yhdistin opintoihini niin paljon yhteiskunnallista ja humanistista ainesta kuin vain mahdollista. Valmistuessani vuonna 1991, opinnoissani oli 100 opintoviikkoa enemmän kuin DI-tutkintooni vähimmillään vaadittiin.


Poliittiselta näkemykseltäni olen sosiaaliliberaali ja erityisesti arvoliberaali. Julkisen vallan ei yleisesti ottaen pidä sallia rajoittavan ja puuttuvan ihmisten yksityisyyteen ja elämään paitsi milloin se on ihan välttämätöntä.


Julkisen vallan byrokratiaa tulee karsia. Näin saavutetaan säästöjä. Olisi myös mukavaa, että verotusta voitaisiin keventää, vaikka toisaalta nykyisessä taloustilanteessa veronalennusten ajaminen lienee epärealistista. Esimerkkejä poliittisista kannanotoistani:…. johtajatason virkoja tulee lopettaa. Erittäin toivottavaa on että veroja ei tarvitsisi korottaa, pikemminkin vähennettäköön byrokratian kuluja.


Liberaalina olen sitä mieltä että Guggenheimia ei saa rahoittaa veronmaksajien varoilla, vaan yksityiset tahot rahoittakoot sen jos vapaaehtoisesti haluavat. Jos halukkaita rahoittajia ei löydy, silloin idea ei ole tarpeeksi vetovoimainen ja joutaa kaatua.
Sosiaaliliberaalina, kannatan että tiettyjen sosiaalietuuksien sijalle otettaisiin käyttöön selkeäpiirteinen perustulo, joka ei aiheuttaisi ollenkaan niin kovasti byrokratiaa, byrokraattisia kuluja ja ihmisyyteen kajoavaa hallinnointia kuin nykyinen sosiaalitukiaisviidakko ja -viidakossa harjoitettu mielivalta. Mielestäni … jo alkavalla vaalikaudella lähteä perustulo-kokeiluun.
Maamme tulee olla moniarvoinen ja tarjota nuorille ja nuorille aikuisille paljon valinnanvaraa. Harrastusmahdollisuuksissa, koulutuksessa, asumisessa, työpaikoissa.
Vastustan pakkoruotsia kouluissa: Näkemykseni mukaan ruotsin opiskelu tuottaa parempia tuloksia mikäli se on vapaaehtoista eikä ketään pakotettaisi siihen.


Olen joutunut kummastumaan, miten kirkko ei vieläkään ole irrotettu valtiosta, ja kuinka tavattoman monessa pienessäkin asiassa kirkon ote näkyy ja uskonnottomien oikeuksia loukataan ihan maallisessa hallinnossa valtion ja kuntien toiminnassa. Jopa Helsingissäkin valtionkirkon toimijoilla on yhä vielä niin kova ote päätöksentekoon, että keväällä 2012 eräs vallanhimoinen piispa pystyi pyörittämään vakavaa ajojahtia erästä helsinkiläistä peruskoulun rehtoria kohtaan. Helsingin kaupungin veronmaksajille kuuluvia resursseja ja verovaroja käytettiin kirkolliseen rakennukseen Kampissa, joka oli enemmistövallan väärinkäyttöä Helsingin kunnallishallinnossa. Helsingin kaupunki maksaa nykyään vuosittain jättimäiset summat rahaa mielestäni ylisuurina maksuina kirkollisessa omistuksessa olevalle Diakonissalaitokselle joistakin palveluista, joiden lisäksi tulee mielestäni olla maallisten palveluntuottajien hoidettavana – nyt palveluita käyttävät katsomukseensa katsomatta joutuvat sietämään sikäläistä uskonnollista tuputusta kun saavat kaupungin veronmaksajien rahoittamia palveluita ja lisäksi Diakonissalaitos tukee rahoilla myös uskontonsa levittämistä ja rituaalitoimintaa.


Kunnallishallinnon ja julkisen vallan kytkökset ja alisteisuus uskonnolliseen vallankäyttöön on purettava ja muutoinkin uskonnottomien oikeudet on turvattava. Mielestäni uskonnottomien etujen valvontaan suorastaan velvoittaa taikauskoisuuden vastaisuus ja nojautuminen tieteellisiin tutkimustuloksiin.

 

Kim Sjöström

juttu kirjoitettu vuonna 2012

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry