Opetusrajat eivät nouse – pakkouskonto säilyy

Et-opetus.fi on samalla kannalla kuin perustuslakivaliokunta, joka esitti lausunnossaan kaikille yhteisen katsomusaineen kehittämistä.

Elämänkatsomustieto pysyy edelleen kirkkoon kuuluvien ulottumattomissa, kun eduskunnan sivistysvaliokunta ei tarttunut aineen vapauttamiseen peruskoulu- ja lukiolakien käsittelyssä. Valiokunta päätti lopettaa hallituksen esityksen käsittelyn pienuskontojen opetusryhmän minimirajan nostosta, sillä asian eteenpäin vieminen tässä vaiheessa vaalikautta ei ole valiokunnan arvion mukaan mahdollista ja viittasi perustuslakivaliokunnan antamaan lausuntoon.


ET-opetus.fi tiedottaja Laura Mäntysalo on tyytyväinen siitä, että opetusraja pysyy samana uskontokunnasta riippumatta, mutta samalla surullinen siitä, että näin ollen myös elämänkatsomustiedon valinta pysyy edelleen kirkkoon kuuluvien ulottumattomissa, sillä sivistysvaliokunnalla olisi ollut halutessaan mahdollisuus esittää myös elämänkatsomustiedon valinnan vapauttamista esityksen käsittelyn yhteydessä.

 

-Toivottavasti seuraava hallitus ottaa asiakseen edistää lasten yhdenvertaisuutta kouluopetuksessa ja esittää vähintään elämänkatsomustiedon valinnan vapauttamista siten, että kenellä tahansa olisi mahdollisuus halutessaan päästä sen monipuoliseen opetukseen, toivoo ET-opetus.fi tiedottaja Laura Mäntysalo.

 

– Ongelmallista nykylainsäädännössä on myös yksityisyyden puute: osallistumalla elämänkatsomustiedon tai pienuskonnon opetukseen tulee samalla paljastaneeksi uskonnollisen asemansa, joka on lain silmissä arkaluonteinen tieto.

 

Ekaluokkalaisten kouluun ilmoittautuminen alkaa jälleen vuoden vaihteen jälkeen ja vanhemmilla on jälleen katsomusaineen valinnan mahdollisuus niiden lasten kohdalla jotka eivät kuulu ev.-lut kirkkoon. Valintaa pohtivia vanhempia Laura Mäntysalo kehottaa tutustumaan molempien oppiaineiden opetussuunnitelmaan ja pohtimaan kumman sisällöstä on omalle lapselle enemmän hyötyä elämässä.

 

Luonnollisesti valintaa voi muuttaa vielä syksylläkin ja jopa kesken kouluvuoden uskonnollisen aseman tai mielen muuttuessa, vaikka joidenkin koulujen ohjeistus muuta antaa ymmärtää. Valtionkirkkoon kuuluvan lapsen kohdalla ei vanhemmilla ole mahdollisuutta valita katsomusainetta, vaikka perheen arjessa ei uskonnollisuus näkyisi millään tavoin.

 

-Luulisi ettei 2000 luvulla enää eroteltaisi ihmisiä uskontokunnan mukaan, mutta tämä on edelleen valitettava todellisuus perusopetuksessa, ihmettelee ET-opetus.fi tiedottaja Laura Mäntysalo.

 

Et-opetus.fi on samalla kannalla kuin perustuslakivaliokunta, joka esitti lausunnossaan kaikille yhteisen katsomusaineen kehittämistä. Näin päästäisiin eroon erillisistä katsomusaineryhmistä ja kaikki voisivat oppia yhdessä ja toisiltaan. Elämänkatsomustieto olisi hyvä pohja tällaiselle yhteiselle katsomusopetukselle joka tukisi myös monikulttuuristuvassa maailmassa tarvittavaa dialogia eri katsomusten välillä.

 

Lisätietoja:

 

Laura Mäntysalo
et-opetus.fi tiedottaja
info@et-opetus.fi
040-730 7483

 

TIEDOKSI TOIMITUKSILLE:
Hallituksen esitys, johon tiedotteessa viitataan on HE 136/2014 ja sen valiokuntakäsittelytiedot: http://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiat/he+136/2014
HE 136/2014 käsittelyn yhteydessä valiokunnassa oli käyty paljon keskustelua LA 44/2012 käsittelyyn ottamisesta, missä on ehdotettu elämänkatsomustiedon valinnan vapauttamista, mutta koko esityksen hylkäämisen takia myös LA 44/2012 tulee jäämään käsittelemättä.