Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Joukolla kaikki äänestämään seurakuntavaaleissa!
Riku Salminen / 20.9.2014
Seurakuntavaalit ovat pian. Äänestysprosentti on kovin alhainen ja valituksi tulevat usein fundamentalistisesti ajattelevat ehdokkaat. Kirkkoon kuuluvien tavallisten suomalaisten kannattaisi äänestää!

Kyllä. Luit oikein! vapaa-ajattelija kehottaa äänestämään seurakuntavaaleissa! Kirkosta eronneena ei vapaa-ajattelija yleensä itse pysty seurakuntavaaleissa äänestämään, mutta aktiiviseksi äänestäjäksi kannustamisen taustalla ovat kuitenkin selkeät järkisyyt.

 

Seurakuntavaalien äänestysprosentti on luonnollisesti hyvin alhainen, koska… no, kirkko ja sen toiminta ei tavallista suomalaista kiinnosta, eikä normiarjessa ole uskonasioilla mitään sijaa. Kirkkoon kuulutaan tavan vuoksi tai siksi, että se tarjoaa vaivattomasti juhlavat puitteet nimenannolle, aikuistumisjuhlille, häille ja hautajaisille. Ja onhan kirkossa toki mukava laulaa kauniimmat joululaulut kerran kuudessa vuodessa (jos sellaisesta tykkää).

 

Äänestämättömyys on ymmärrettävää, mutta sillä on ikävä sivuvaikutus – valituksi tulevat hyvin usein fundamentalistiset ehdokkaat, joiden mielipiteet eivät missään tapauksessa heijastele kirkkoon kuuluvienkaan suomalaisten yleisiä mielipiteitä. Tästä syystä sekularisoituminen, eli kirkon irtautuminen valtiosta etenee tällä hetkellä lähinnä lainsäätäjiin vaikuttamalla ja kirkosta eronneiden ihmisten määrän kasvattamisella. Kirkon sisäinen muutos ei onnistu, koska kirkon jäsenistöä edustava porukka haluaa pitää kaikki ammoisina aikoina saavutetut edut, vaikka yhteiskunta ympärillä on muuttunut ja uskonnon merkitys hiipumassa olemattomiin.

 

Mutta! Jos saataisiin houkutelluksi tapakristittyjen, eli tavan vuoksi kirkkoon kuuluvien, mutta käytännössä uskonnottomien ihmisten massat seurakuntavaaliuurnille. Silloin voisi kuvitella, että nämä valitsisivat ehdokkaita, jotka ajaisivat jäsenistön enemmistölle edullisia tavoitteita:

 

  • Kirkon lainsäädännöllisen erikoisaseman purkaminen.
  • Jäsenyysikärajan nostaminen 15 vuoteen, kuten muissakin yhdistyksissä.
  • Hautaustoimen siirtäminen kunnille, koska se rasittaa turhaan kirkon hiipuvaa taloutta.
  • Kirkon tulojen käyttäminen oikeaan hyväntekeväisyyteen sen sijaan, että varoista käytetään hyvän tekemiseen vain kaksi prosenttia.

 

Näitä, ja muita sekulaareja tavoitteita kannattavat varmasti jo nyt monet ehdokkaat ja jos jäsenistö alkaa niitä vaatia näin vaalien alla, saattaa moni ehdokkaista tulla kaapista ulos. Varsinaisesti jumalaan uskomattomaksi julistautuminen on kirkon tulkinnan mukaan syy ehdokkuuden eväämiselle, joten se ei kannata. Kaikki muut vapaa-ajattelijoiden edistämät arvot ja tavoitteet sitten ovatkin hyvin soveltuvia seurakuntavaaliteemoiksi.

 

Jäädään jännityksellä odottamaan, keksiikö joku ehdokas nostaa näitä teemoja kampanjassaan. Tosin hengitystään ei varmaan kannata pidätellä. Luulisi tällä konstilla ainakin nuorison äänestysaktiivisuuden lisääntyvän.

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry