Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Yhdenvertaisuus koskettaa jokaista – Seta täyttää 40 vuotta
Jouni Vilkka / 14.5.2014
Olympialaiset, Venäjän ”homopropaganda-laki” ja suomalaisten huippu-urheilijoiden ulostulot ovat puhuttaneet viime aikoina paljon. Onko urheilumaailmassa yhdenvertainen muiden kanssa, jos on avoimesti homo?

Mitä on yhdenvertaisuus seksuaalivähemmistöjen näkökulmasta?

 

Mikko Väisänen

 

”Sateenkaariliike pitää nähdä laajempana kuin vain homojen ja lesbojen asiana. Kyse on meidän kaikkien yhteisestä asiasta. Mitä enemmän ympärillämme on ihmisiä, jotka eivät voi elää omana itsenään, sitä ahdistavampi ympäristön ilmapiiristä tulee myös kaikille muille. Urheilussa on taipumus patistaa muottiin, seisomaan rivissä. Seksuaalimuotti on vain yksi muotti. Hiljaisia signaaleja riittää. Miten pitää pärjätä koulussa? Minkälainen perhe pitää olla? Missä pitää asua? Miten pitää suhtautua politiikkaan tai uskontoon? Mikä ammatti on hyvä? Mitä kieltä saa puhua? Mikä auto pitää kotona olla? Mitä vaatteita? Mikä ihonväri?” (Jari Kupila, Urheilu-lehdessä 2014)

 

Yhdenvertaisuus huippu-urheilussa on ollut alkukevään värikkäimpiä puheenaiheita olympialaisten myötä. Jari Kupilan kirjoitus oli tervetullut pääavaus urheilumaailman sisältä. Tällainen vahva viesti puhuttaa urheilijoita, joukkueita ja penkkiurheilijoita suoraan. Se on samalla viesti ”sateenkaariliikkeelle”, että olemme samalla puolella.

 

Urheilua, kuten kaikkia elämän osa-alueita, koskettavat samat ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistämiseen velvoittavat lait ja periaatteet. Silti on havahduttavaa ja henkilökohtaisesti liikuttavaa, kun asianomainen itse pukee sanoiksi ne ajatukset, joiden kanssa aika ajoin luulee jäävänsä paitsioon. On sanomattakin selvää, että jokaisella, myös urheilijoilla, on oikeus määrittää tai olla määrittämättä itsensä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin osalta ja olla ylpeä itsestään juuri sellaisena kuin on. Se on keskeinen osa yhdenvertaisuutta.

 

Meitä on ihan kaikkialla. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat erinomainen esimerkki ihmisryhmästä, johon kuuluu ihmisiä ikään, kieleen, maantieteeseen, etniseen taustaan, kulttuuriin, urheilulajiin, poliittiseen tai uskonnolliseen näkemykseen, sosiaaliseen asemaan tai terveydentilaan katsomatta. On arvioitu, että joka 10. suomalainen olisi sateenkaari-ihminen.

 

Seta on 40 toimintavuotensa aikana tehnyt paljon töitä yhdenvertaisuuden eteen. Merkittäviä läpimurtoja on saavutettu ja siksi tänä vuonna on syytä juhlaan. Silti homot, lesbot, bit, inter-, trans- ja muunsukupuoliset henkilöt, transvestiitit ja muut sateenkaari-ihmiset eivät ole vielä yhdenvertaisia lainsäädännössä ja arjessaan. Suunta vaikuttaa kuitenkin lupaavalta. Avioliiton ja adoption avaaminen nais- ja miespareille näyttää todennäköiseltä. Translakiin esitetään

lisääntymiskyvyttömyys- ja naimattomuusvaatimuksen poistamista. Tasa-arvolakiin puolestaan kirjataan syrjinnän kielto sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun osalta. Lisäksi perusteilla on yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävä, jonka toimiala kattaisi myös seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän. Toivomme, että muun muassa nämä keskeiset ihmis- ja perusoikeuskysymykset saatetaan pian kuntoon. Auta meitä tavoittamaan päämäärämme.

Tutustu Setan poliittiseen strategiaan ja sen muihin yhdenvertaisuustavoitteisiin osoitteessa seta.fi.

 

Toivottavasti myönteisiä ulostuloja nähdään kaikilta elämänaloilta myös tulevaisuudessa.

 

Kirjoittaja on Setan varapuheenjohtaja.

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry