Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Vapaa-ajattelijain Väinö Voipio -tunnustuspalkinto Humanistiliitolle. Tiedote 12.2.2013
Jouni Vilkka / 12.2.2013
Vapaa-ajattelijain liiton myöntämä vuoden 2012 Väinö Voipio -tunnustuspalkinto luovutettiin tiistaina 12.2. Humanistiliitto ry:lle.

Vapaa-ajattelijain liiton myöntämä vuoden 2012 Väinö Voipio -tunnustuspalkinto luovutettiin tiistaina 12.2. Humanistiliitto ry:lle. Perusteena kunniakirjassa mainittiin järjestön ansiokas toiminta Humanismin päivät -tapahtuman järjestämisessä sekä sekulaarihumanistisen kulttuurin edistäminen. Humanismin päivät järjestettiin Helsingissä marraskuussa 2012 jo XXXI kertaa, ja tapahtuma toteutettiin laajapohjaisesti usean järjestön yhteistyöllä.

 

Väinö Voipio -tunnustuspalkinnon kunniakirjan otti vastaan Humanistiliiton puheenjohtaja, opetusneuvos Pekka Elo. Palkinnon luovuttivat Vapaa-ajattelijain puheenjohtaja Petri Karisma ja pääsihteeri Esa Ylikoski liiton toimistolla pidetyssä tilaisuudessa.

 

Tilaisuudessa nousi esiin myös Humanistiliiton toiminta Suomessa uskonnollista vainoa paossa olevan intialaisen rationalistiliikkeen aktiivin Sanal Edamarukun tukemiseksi. Kunniakirjan lisäksi myönnettyyn tunnustuspalkintoon sisältyi 500 euroa Humanistiliiton toiminnan tukemiseen. Sanal Edamaruku osallistui tilaisuuteen.

 

Väinö Voipio -palkintoa on jaettu vuodesta 1993 alkaen, ja sen tarkoituksena on antaa julkista tunnustusta humanistisen elämänasenteen, tieteellisen todellisuuskäsityksen ja yhteiskunnan sekularisoitumisen edistämistyöstä. Vuoden 2011 palkinto myönnettiin Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan promootiotoimikunnalle ja vuoden 2009 palkinto Hyvinkään maistraatille. 2000-luvulla palkittuja henkilöitä ovat olleet Kari Enqvist, Esko Valtaoja, Kimmo Pietiläinen ja Erkki Tuomioja.


 

Lisätietoja

 

Petri Karisma

040-748 9532

petri.karisma@orvokki.net

 

Esa Ylikoski

050 468 5332

esa.ylikoski@vapaa-ajattelijat.fi


 

Kuka oli Väinö Voipio?

Väinö Voipio syntyi 11.12.1884 Viipurissa ja kuoli 91 vuoden iässä 9.4.1976. Voipion suku on tunnettu toisenlaisesta katsomuksesta – tämän pappissuvun piiristä on tullut useampiakin rovasteja.

Voipio teki kolmen ihmisen elämäntyön toimiessaan uskontokriitikkona, lakimiehenä ja kihlakunnantuomarina sekä näytelmä- ja romaanikirjailijana. Hän voitti Gummeruksen kirjallisuuspalkinnon 1940-luvulla kirjallaan Yli lain ja kaikkien tuomioiden. Voipio osallistui moniin kulttuuripoliittisiin keskusteluihin mediassa ja paneelikeskusteluissa edustamalla uskontokriittisiä näkemyksiä.

Vapaa-ajattelijain liitossa Väinö Voipio toimi puheenjohtajana vuosina 1958-1963. Liiton ajamia asioita hän edisti myös uskontokriittisillä kirjoillaan Jumalan puolustus (1961), Kahleissa vai vapaana (1967), Pelotuksen uskonto (1969) ja Vihreä katkismus (1973).

Ks. myös Väinö Vopion kaunokirjallisen tuotannon lista.   http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4in%C3%B6_Voipio

 

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry