Vuoden 2020 toiminnasta

Vuoden 2020 toimintakertomuksen luonnos valmistuu. Koronasta huolimatta toimintaa oli mukavasti tänäkin vuonna.

 

Baari-iltoja saatiin pidettyä kaikkiaan kahdeksan, koska neljä peruttiin kokonaan koronaviruksen vuoksi. Illoista kahdessa ei ollut alustusta ja nimettyä aihetta. Yhdellä kerralla alustaja ei saapunut paikalle; myöhemmin yhdistys sai tiedon hänen kuolemastaan. Näin alustettuja kertoja oli kaikkiaan viisi, ja kuuntelijoiden mediaanimäärä niissä oli 9. Paikkana oli edellisen vuoden tapaan Gastropub Nordic.

Alustustusten aiheina olivat partio ja uskonto, kulttien ja verkostomarkkinoinnin yhteiset piirteet, kansalaisjärjestön tavat vaikuttaa eduskuntaan, entisen papin kertomus matkasta uskoon ja takaisin, sekä yhdistyksen historia 1995-2019.

Uutena avauksena syksyllä testattiin iltojen suoratoistoa verkkoon. Ensimmäinen kerta epäonnistui useammalla tavalla. Toinen kerta onnistui, mutta seuraajia suoratoistolla oli vain kourallinen; illasta tehtyä Youtube-tallennetta jälkikäteen sen sijaan katsoi n. 60 henkeä.

Luontoretkiä järjestettiin kaksi, joista toinen Hämeenlinnassa. Osallistujia molemmissa oli vain kolme.

Yhdistyksen omat www-sivut uusittiin; ulkoasun lisäksi mm. tapahtumakalenterista saa nyt helpommin poimittua tapahtumia omaan kalenteriin. Yhdistyksen jäseniä oli mukana ainakin kantelupukki.fi- ja uskonnonvapaus.fi-sivujen ylläpidossa.

Loppuvuodesta aloitettiin videoiden teko youtube-kanavalla Uskomatonta mutta totta. Noin tunnin mittaisia videoita julkaistiin kertomusvuonna kolme.

Kolme jäsentämme oli Educa-messuilla virallisesti Kantelupukin edustajana. Yksi tamperelainen kävi Helsingin yhdistyksen baari-illassa ja Luoteis-Lapin yhdistyksen vuosikokouksessa kertomassa eroakirkosta.fi-palvelusta. Helmikuun Katsomusdialogi-tapahtumassa kaksi jäsentämme tavoitti vajaat sata teini-ikäistä ylöjärveläistä. Loppuvuodesta kerrottiin vapaa-ajattelusta kahdella ”kouluvierailulla”, koronaviruksen vuoksi etäyhteydellä.

Eroakirkosta.fi-palvelun kautta valtionkirkot jätti hieman alle 40 000 ihmistä eli selvästi edellistä vuotta vähemmän. Käyttäjien näkökulmasta palvelun toiminta jatkui lähes entiseen tapaan; perheen yhteinen erolomake purettiin ja tilalle tuli selkeämmin aikuisille oma sähköinen eroaminen ja lasten ja nuorten erottamiseen omat paperikaavakkeensa. Maistraattien yhdistyminen Digi- ja väestötietovirastoksi helpotti ylläpitoa taustalla. Marraskuussa virasto suositteli oman sivunsa käyttöä eroamiseen ja tästä lisättiin maininta palvelun etusivulle. Yhteiskuntatieteelliselle tietoarkistolle luovutettua palvelun aineistoa käytettiin kahteen tutkimukseen ja kahteen opinnäytteeseen. Muodollinen taustajärjestö palvelulle ei ole yhdistyksemme, mutta käytännössä aktiivisimmat toimijat olivat jäseniämme.

Liiton hallintoon tulivat valituksi Antti Värri, jonka liittohallitus valitsi jatkamaan varapuheenjohtajana, sekä kolme muuta jäsentämme.

Puhujapalvelu siviilijuhliin toteutettiin edelleen yhteistyössä Pro-Seremoniain kanssa. Koronavuosi näkyi myös juhlien määrässä. Tampereen seudulla toimii neljä juhlapuhujaa.