Kansalaisaloite: Sallitaan elämänkatsomustieto kaikille

Kansalaisaloite haluaa elämänkatsomustiedon opiskelun mahdolliseksi myös kirkkoon kuuluville koululaisille ja lukiolaisille. Voit allekirjoittaa aloitteen tästä:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8860

Tällä hetkellä valinnanvapaus on yksisuuntainen: Evlut uskonnon opetukseen pääsevät kaikki, mutta elämänkatsomustietoon ne, joille ei ”omaa” uskontoa opeteta. Oma tarkoittaa tässä muodollista uskonnollista asemaa, ei aina sitä minkä nuori omakseen kokee.

Aloite koskisi kaikkia, ja minusta merkittävin se on lukiolaisille. Lukiossahan kaikki muut valinnat tekee opiskelija itse, alkuaan jo sen hakeeko lukioon ylipäänsä. Toisaalta kirkosta eroamiseen alle 18-vuotiaana tarvitsee molempien huoltajien luvan. Hankalinta tämä on niissä onneksi harvinaisissa tilanteissa, joissa toinen vanhemmista on muodollisesti huoltaja vaikka ei mukana nuoren elämässä, ja kiusantekona kieltäytyy antamasta lupaa.

Kirkkoon kuuluvienkin kannattaa miettiä aloitteen allekirjoittamista. Tiedän itsekin yhden ystävän ja yhden työkaverin, jotka erottivat lapsen kirkon jäsenyydestä saadakseen heidät ET-opetukseen. Toisessa näistä erosi samalla kertaa koko perhe.

Sitäpaitsi onko valtion asia ylipäänsä tällainen valintojen sidonta? Vegaaniliiton jäsen saa tilata ravintolassa pihvin, ja tuntuisi kummalliselta laki joka sellaisen kieltäisi.

Tätä kirjoittaessa allekirjoittajia on noin 7200. Vauhti on yllättävän tasainen, mutta lisää nimiä kaivataan. Allekirjoita, ja kerro sen lisäksi edes yhdelle kaverille.

Jori Mäntysalo