2010-2019: Tasaista toimintaa

Eroakirkosta.fi

Vuosikymmenen suurin yksittäinen tapaus oli lokakuussa 2010 televisiosta tullut Homoilta-ohjelma. Sen antamaa alkusysäystä käyttäen eroakirkosta.fi-palvelu sai tiedotuksellaan aikaan positiivisen kierteen niin, että eroluvuista uutisoiminen tuotti lisää eroja. Kaikkiaan saatiin tavallisen erovirran lisäksi noin 40 000 ”ylimääräistä” eroa eli lukema suunnilleen kaksinkertaistui.

Vuosikymmenen alkupuolen palvelu lähetti tiedotteita tiheästi, keskimäärin enemmän kuin kerran kuussa, ja useimmiten tiedote johti ainakin jonkinlaisiin uutisiin ja uutiset lisäeroihin. Vuoden 2015 jälkeen samaan aikaan tasainen erovirta kasvoi ja eropiikit vaimenivat. Tiedotteiden läpimenokin lähes romahti melko äkillisesti. Palvelu supisti tiedottamista niin, että lopulta vuosina 2017-2019 julkaistiin yhteensä vain yhdeksän tiedotetta.

Kaikkiaan kymmenen vuoden aikana valtionkirkoista erosi vuosikymmenen aikana noin 620 000 jäsentä, joista yli 550 000 käytti eroakirkosta-palvelua.

Muita www-sivuja

Vuonna 2013 julkaistun pakkouskonto.fi-sivun tarkoituksena oli nostaa ’pakkouskonto’-termi pakkoruotsi-sanan rinnalle. Sivusto ei koskaan lähtenyt laajemmin toimintaan, ja se päätettiin jäädyttää kolme vuotta myöhemmin. Vastaavalla tavalla myös uskomaton.fi toimi aikansa, mutta ajatus laajasta uskonnottomuuta esittelevästä sivusta ei lopulta kantanut.

Et-opetus.fi-sivun toiminta hiljeni, ja vastaava aktiivisuus kääntyi pitkälti uuteen Kantelupukki-palveluun. Muodollisesti molemmilla oli haltijana muu järjestö, mutta käytännössä molemmissa tamperelaisten osuus oli vähintään tärkeä ellei ratkaiseva.

Uskonnonvapaus.fi jatkoi toimintaansa läpi koko vuosikymmenen, ja sivulla oli mm. vaalikone kolmissa eduskuntavaaleissa.

Kansalaisaloitteet

Yhdistys organisoi ensimmäistä kertaa kansalaisaloitteen vuonna 2014. Yhdenvertainen Suomi oli laaja aloite kirkon ja valtion erottamisesta ja muista tavoitteistamme. Tätä aloitetta mainostettiin mm. rintamerkeillä, Youtube-mainoksilla yms.

Aloite keräsi noin 8000 allekirjoitusta. Määrä jäi siis kauas vaaditusta, mutta toisaalta sivuvaikutuksena jäsenhakemusten määrä kasvoi merkittävästi.

Toinen yritys oli vuonna 2019 ja aiheena silloin suppeasti vain jumalanpilkkalain kumoaminen. Aloitetta mainostettiin kokeilumielessä myös paperisilla mainoksilla, mutta muutamaan tuhanteen postiluukkuun jaetut mainokset eivät tuottaneet ilmeisesti mitään. Verkossa tieto levisi jonkin verran, ja tuloksena oli 4300 allekirjoitusta.

Baari-illat

Vapaamuotoisempana toimintana yhdistys piti baari-iltoja vuodesta 2011 alkaen. Niitä oli alkuaan noin kerran kuussa vaihdellen eri paikoissa ilman erityistä sovittua aihetta. Kävijämäärä oli usein noin 15 hengen luokkaa. Into kuitenkin hiipui, sekä kävijämäärä putosi että illat harvenivat. Lopulta enää kourallinen jäseniä kokoontui satunnaisesti.

Vuonna 2018 tähän otettiin systemaattisempi ote. Aikataulu sovittiin puoleksi vuodeksi kerralla eteenpäin ja paikka varattiin joka neljänneksi viikoksi. Lähes jokaiselle illalle sovittiin teema ja alustaja. Useimmiten alustaja oli yhdistyksen ulkopuolinen.

Yliopiston tutkijoita kävi kertomassa median etiikasta, uskonnosta sota-ajan kirjeissä, bioetiikasta, uskonnosta Aleksis Kiven teoksissa jne. OPH:n virkamies alusti koulujen uskonnollisista tilaisuuksia ja niiden vaihtoehtotilaisuuksista. Eroakirkosta.fi ja uskonnonvapaus.fi olivat molemmat aiheena, muista järjestöistä kuultiin Exituksen, Protun ja Uskontojen uhrien tuen toiminnasta. Eduskuntavaaleja ennen oli puolueiden edustajia eräänlaisessa vaalipaneelissa. Kävijämäärä vaihteli, mediaanin ollessa noin kymmenen.

Muuta toimintaa

Vuosikymmenen alussa yhdistyksen toimistolle kokoonnuttiin vielä joka viikko, ja ellei ollut hallituksen kokousta oli vapaamuotoinen ideariihi joko yleisenä tai nimetyllä aiheella. Tästä luovuttiin 2013 toiminnan siirtyessä yhä enemmän verkkoon ja vuosikymmenen lopulla toimisto oli omassa käytössä enää 15-20 kertaa vuodessa.

Vuosina 2013 ja 2014 yhdistys järjesti seminaarin. Varsinkin ensimmäinen, ”Uskomatonta mutta totta” -nimellä yliopiston juhlasalissa ollut tilaisuus keräsi kymmeniä ulkopuolisia kuuntelijoita. Toisella kerralla aiheena olivat erityisesti kouluasiat, eikä menestys ollut aivan yhtä hyvä. Nämä myös videoitiin myöhemmin Youtubesta katsottavaksi.

Luontoretkiä ja muita kävelyitä yhdistys järjesti varsinkin kauden loppupuolella. Suosio vaihteli: parhaimmillaan mukana oli tusinan verran, heikoimmillaan tapahtuman järjestäjät kulkivat kaksin.

Muina jäsentapatumina käytiin mm. tähtitornilla erään jäsenemme vieraana, ja Hämeenlinnassa mentiin Pyhät ja pakanat -näyttelyn kautta saunomaan. Pariin otteeseen kokeiltiin myös uusien jäsenten iltaa vaihtelevalla menestyksellä.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi alkupuolen Petri Karisma, puolivälissä vuosikymmentä tehtävään astui Jori Mäntysalo. Karisma valittiin 2011 myös liiton puheenjohtajaksi, jossa tehtävässä hän olikin puoli vuosikymmentä. Hänen jälkeensä puheenjohtajana oli Kaj Torrkulla, joten kaikkiaan selvästi suurimman osan 2010-lukua liiton johdossa oli tamperelainen.