Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Blogiarkisto

2021

  Ajatuksen vapaus -raportti 2021 julkaistu
  19.12.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Raportti on hankkinut vankan maineen laadukkaan tutkimustiedon julkaisuna. Sektorirajat ylittävä lähestyminen ihmisoikeuksiin on tehnyt siitä korvaamattoman tiedonlähteen poliitikoille, parlamentaarikoille ja kampanjoijille.
  Steven Weinberg in memoriam
  16.12.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Weinberg oli selkeä ateisti. Hänen tunnetuin toteamuksensa kuuluu ”Uskonto tai ei uskontoa, hyvät ihmiset voivat käyttäytyä hyvin ja pahat ihmiset tehdä pahaa; mutta hyvät ihmiset tekemässä pahaa -- siihen tarvitaan  uskonto.”
  Valtionkirkoista eroaminen jatkuu
  13.12.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Tänä vuonna naisten osuus on ylittänyt 50 %, kun viime vuoden alkupuolella miehiä erosi vielä aavistuksen enemmän. Eroajien keski-ikä on noussut parilla vuodella.
  Vuodenkierto - talvi
  10.12.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Kirkon toimet pakanallisten juhlien varastamisessa ovat olleet vähän kuin kulttuurista omimista, mitä nykyisin kovin paheksutaan. Kristinusko oli uskonnoista aggressiivisin raivatessaan ideologialleen tilaa kaikkialta kalenteria myöten.
  Milloin on uusi normaali?
  07.12.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Minun normaalini voisi olla arki, jossa opetus olisi neutraalia. Valtiopäivät avattaisiin juhlallisin menoin, ilman uskonnollisia rituaaleja. Uskontokunnatkin keräisivät jäsenmaksunsa itse, kuten muutkin yhdistykset.
  Kansainvälisyyttä koronan aikaan
  04.12.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Sisarjärjestöissämme tapahtuu. Ruotsissa ollaan käynnistämässä puhelinkeskusteluapu uskonnottomana vaihtoehtona sairaalapastoreille. Norjan Puolustusvoimissa taas on jo vuosia työskennellyt kenttähumanisti sotilaspastorien rinnalla.
  Lausunto varhaiskasvatussuunnitelmien perusteista
  22.11.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Muutos on oikeaan suuntaan, mutta sitä voidaan viedä selkeästi pidemmälle. Ruokarukouksista, ns. pikkukirkoista ym. kannattaa luopua kokonaan.
  Sekulaari syksy
  06.11.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Suomen kirkko ei taannoin hyväksynyt pakanallisena pitämänsä kekrin viettotapoja. Myös halloweenin viettoa on vastustettu pakanallisena kirkkojen toimesta.
  Holy smoke
  03.11.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Uskovaisuus on kuin tupakka-addiktio: se on siitetty sosiaalisessa paineessa. Se myös ylläpitää itseään ja vahvistuu sosiaalisessa paineessa.
  Kappelien käyttö Satakunnassa
  31.10.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Jos uskontokuntaan kuulumattomalle järjestetään Porissa saattotilaisuus ilman pappia, ja odotettavissa on runsaasti saattajia, on etsittävä joku muu tila kuin Porin seurakunnan kappelit.
  Tuhkaus tulee! Oletko valmis?
  28.10.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Useimmissa isommissa kaupungeissa onkin perustettu tunnustuksettomia tuhkan sirottelupaikkoja joko maahan tai vesistöön. Myös Metsähallituksen maille voi hakea lupaa tuhkan sirotteluun ja tämä tapa onkin lisääntynyt.
  Vasemmistoliitto - katsomusaine ET:n pohjalta
  25.10.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Haasteena Vasemmistoliiton suuntaan on saada kirkon ja valtion ero aktiiviseen käsittelyyn, periaatteellisesti linjauksesta asiaksi, jota valmistelemaan perustetaan komitea ja suunnitellaan konkreettiset lakipykälien muutokset.
  Haastattelussa Elina Sandelin
  22.10.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  "Kolmannella sektorilla on omat vahvuutensa, mutta julkisen vallan vastuita ja velvollisuuksia ei pidä ulkoistaa uskonnollisille yhteisöille."
  Bangladeshin sekularismin tilanteesta – haastattelussa Mojibur Doftori
  19.10.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Haastattelin heinäkuun alussa tohtori Mojibur Doftoria. Doftori on toiminut erilaisissa kansalaisliikkeissä – kuten Humanistiliitossa ja Penissä – jo vuosikymmenien ajan. Keskustelimme Bangladeshin tilanteesta, niin historiasta kuin nykypäivästä.
  Kansainväliset järjestömme ajatuksen vapauden puolesta
  16.10.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Kansainväliset humanistiliitot toimivat myös kattojärjestönä siten, että jäseninä on myös muita sekulaarijärjestöjä, kuten vapaa-ajattelijat, rationalistit, ateistit. Erityisen laajoja yhdistäviä tapahtumia ovat olleet kansainväliset humanistikongressit.
  Vuoden pakolaisnainen haastattelussa
  13.10.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  "Tuulen vire hiuksieni läpi ja pään kastuminen sateessa olivat minulle ainutlaatuisia uusia kokemuksia"
  Koulukyselystä johtopäätöksiin kunnissa
  07.10.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Elämänkatsomustiedon opetus yleensä sujuu hyvin tai ainakin kohtuullisesti, mutta toisaalta opetuksen järjestelyissä on puutteita erityisesti pienemmillä paikkakunnilla. 2/3 vastaajista oli pääpiirteissään myönteinen kuva.
  Humanistinen hätähuuto
  04.10.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Erilaisilla jumaluskoilla perustellaan toimia, joiden tuloksena on sotaa ja kärsimystä. Tällaisia tahoja ja ryhmiä on maailma täynnä, valitettavasti.
  QR-koodi kansalaisaloitteeseen ET-opetuksen avaamiseksi
  02.10.2021   Esa Ylikoski
  Oheisesta QR-koodista pääset suoraan kansalaisaloitteeseen Elämänkatsomustiedon opiskelu sallittava kaikille, samoin tästä linkistä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8860 Kansalaisaloitetta voit mainostaa nyt myös netin ja sosiaalisen median ulkopuolella eli ns. reaalimaailmassa (irl).
  Objectives and Strategy of the Union of Freethinkers
  02.10.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  The Union of Freethinkers of Finland is a politically non-aligned advocacy, human rights and cultural organisation for the non-religious, which bases its activities on science-based, rational thinking and humanistic values.
  Tarinoiden voimasta ja moraalista
  01.10.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Toisinaan keskustelu vapareiden pysähtyy kirkon ja valtion erottamiseen, vaikka tilausta esimerkiksi uskonnollisesta propagandasta vapaille leipäjonoille olisi runsaasti.
  Jumalaton kulttuuripääkaupunki
  28.09.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Kulttuuripääkaupunkihankkeen taustajoukoista ei löydy yhtäkään kirkon edustajaa eikä kulttuurivuodelle 2026 suunnitellusta ohjelmasta löydy käytännössä mitään kirkollista.
  Taivashelvetti
  25.09.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Joka tapauksessa taivasporukan pitää kiittää ja ylistää Herraa, lakkaamatta, iankaikkisesti. Kuulostaa pahimman laatuiselta henkiseltä väkivallalta.
  Jakomielinen jumala
  22.09.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Miksei sekopäisestä ja turhasta kolminaisuusopista luovuta? Yhdestä opinkappaleesta luopuminen uhkaisi ketjureaktion lailla kyseenalaistaa ja kaataa muutkin absurdit opit.
  Kohti sekulaaria Eurooppaa
  19.09.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  EU:n yksi ongelma on, miten eri katsomukset saadaan rakentavaan vuoropuheluun. Tämä edellyttää kaikkien ajatussuuntien tasapuolista kohtelua eli sekulaaria Eurooppaa.
  Kansalaisaloite: ET sallittava kaikille — tehdään tästä meemi!
  17.09.2021   Raimo Rintamäki
  Pohdintaa hyvästä ja pahasta yksilöllisestä lähtökohdasta
  16.09.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Eettisyys on pohjimmiltaan yksilöllinen rakennelma. Se on muodostunut yksilöstä, hänen kasvatuksestaan, kasvuympäristöstään ja henkilökohtaisista kokemuksistaan elämänsä aikana.
  Lähdön ja uuden elämän kuvaus
  11.09.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Feldman opetteli omin päin lukemaan englanninkielisiä kirjoja. Salaa, nimittäin muu kuin juutalainen kirjallisuus oli kielletty. Tytöt eivät lue käytännössä mitään ennen koulua.
  Silmien avaamisen historia
  10.09.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Jacob mainitsee kirjan alussa, että hän ei yritä kertoa tarinaa, missä uskonto astuu syrjään. Kyse on pikemminkin siitä, että maallisuus nousee ylipäätään olemassa olevaksi.
  Kolonialismia kotimaisittain
  07.09.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Lähtökohtana on kertoa lukijalle, mitä saamelaiset toivoisivat suomalaisten heistä tietävän. Tässä tavoitteessaan kirja myös onnistuu enemmän kuin paremmin.
  Elämänkatsomustiedon opiskelun avaamisesta kaikille kansalaisaloite
  06.09.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Nykyinen tilanne ”on yhdenvertaisuutta loukkaavaa ja lasten oikeuksien sopimuksen 2. artiklan vastainen”, todetaan lapsiasiavaltuutetun kertomuksessa. Ihmisoikeudet ovat jakamattomia. Se tarkoittaa, että yhden ryhmän syrjintä on loukkaus kaikkien yhdenvertaisuutta vastaan.
  Keskuudestamme poistuneita
  04.09.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Kaksi vanhaa jäsentä on joukosta poissa. Toinen saavutti peräti 105 vuoden iän.
  Kansalaisaloite joka tukee tavoitteitamme
  02.09.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Kansalaisaloite, jossa elämänkatsomustieto esitetään avattavaksi kaikille katsomuksestaan riippumatta on hyvä avaus sekularisoituvan Suomen hyväksi.
  Ateistisia poliittisia vankeja ja oikeusjuttuja
  01.09.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Eri puolilta maailmaa kuullaan edelleen ikäviä uutisia mielipiteidensä kertomisen vuoksi vangituista ateisteista.
  Kotkan vapaa-ajattelijain hautausmaa 90 vuotta
  29.08.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Suomen ensimmäisen vapaa-ajattelijoiden hautausmaan ensimmäisestä hautauksesta tuli 10.5. kuluneeksi 90 vuotta.
  Kemin Vapaa-ajattelijain yhdistyskuulumisia
  26.08.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Ylioppilaskirjoituksissa reaaliaineessa ET-aineesta kirjoittaneelle kahdelle oppilaalle annettiin 50 euron stipendi. ET-opiskelun mahdollisuudesta olemme vuosittain kirjoittaneet paikallislehtiin.
  Kajaanissa toivotaan tyyntä kesää
  23.08.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Tuonenviidan hautausmaa on perustettu vajaat 60 vuotta sitten. Lähivuosina joudumme hankkimaan Tuonenlehtoon eli uurnalehtoalueelle lisämuistokiven laattoja varten, kun tuhkaukset koko ajan yleistyvät.
  Riitelyn loppu?
  20.08.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Mistä tällä kertaa saavutettu sopu oikein kertoo? Ainakin se kertoo sellaisen riitelyn lakkaamisesta, jota liitossamme on menneinä vuosina harrastettu ihan liikaa.
  Sekalaisia pikku-uutisia
  17.08.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Sekalaisia pikku-uutisia.
  Leena Muranen -- minun vapaa-ajatteluni
  14.08.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  En enää muista ensimmäisen baari-iltani aihetta, mutta muistan tunteen siitä, kuin olisin jollain tapaa löytänyt omieni pariin. Tuntui vapauttavalta puhua kriittisesti uskonnoista ja uskonnollisuudesta ilman ympärille laskeutuvaa kiusaantuneisuutta.
  Minun vapaa-ajatteluni -- opettajan näkökulma
  11.08.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Opetin biologiaa ja terveystietoa. Monille se oli ”likaista” ja ”sopimatonta” silloin, kun oli kyseessä ”perhekalleuksiin” ja lisääntymiseen liittyvät asiat. Monet uskonnot taistelivat Suomen opetussuunnitelmaa ja oppikirjan sisältöä vastaan.
  Elämänkatsomuksestani
  08.08.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Minulle on helpotus, ettei tarvitse pelätä kuolemaa ja voi keskittyä tähän ainutkertaiseen elämään, siinäkin riittää haastetta yhdelle ihmiselle.
  Minun vapaa-ajatteluni -- Nuori uskonnoton
  05.08.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Olin alle kouluikäinen, kun ensi kertaa pohdin miten eri kansoilla on omat jumalansa. Mutkattomasti päättelin, että koko jumalajutun täytyi olla huijausta tai jonkinlainen leikki, vähän kuten joulupukki.
  Reijo Jaakkola -- minun vapaa-ajatteluni
  02.08.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Maaliskuussa 1983 päätin lähteä ajamaan 150 km länteen ja takaisin ihan vain kertoakseni vanhemmilleni, että en ole enää pitkään aikaan ollut ollenkaan uskovainen. Ei niin paha reaktio kuin olin varautunut.
  Emma Andersson -- minun vapaa-ajatteluni
  30.07.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  En ole koskaan uskonut mihinkään yliluonnolliseen. Lapsuuden uskonnottomuus on muuttunut ateismiksi ja saanut tieteellisen maailmankuvan ja sekuläärin humanistin sävyjä.
  Ruotsin kirkko uskonnottomista hautajaisista - olennainen ero Suomeen
  27.07.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että kirkon suunnalta olisi tulossa suopeampaa suhtautumista asiaan. Kun kirkkoon kuulumattomuus leviää yhä laajemmin ja vanhempiin ikäpolviin, on vain ajan kysymys, milloin kirkko joutuu imagosyistä muuttamaan suhtautumistaan.
  Vaalikone uskonnonvapaudesta
  24.07.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Kysymyksistä ehkä tärkein koskee säännöllisiä koululaisjumalanpalveluksia. Niitä kannattaa suunnilleen kolme neljännestä Keskustan, kaksi kolmannesta Perussuomalaisten, puolet Kokoomuksen ja yksi kolmannes SDP:n ehdokkaista.
  Uskontojen uhrien tuki ry on auttanut ihmisiä jo 30 vuotta
  21.07.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  UUT rekisteröitiin yhdistykseksi 1993. Silloin toiminta muuttui valtakunnallisesti vaikuttavammaksi. Peruslinjaukseksi päätettiin täysi poliittinen, aatteellinen ja uskonnollinen sitoutumattomuus. Linja on pitänyt.
  Viidakkorumpu soikoon
  18.07.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Silti joka ainoa ääneen laulamani taivaanylistys, anteeksipyyntö ja Jumala-sana tuntuivat jotenkin… hassuille. Tarpeettomille. Lapsellisille.
  Elämänkatsomustiedosta, filosofiasta ja yliopistosta - haastattelussa Tuukka Tomperi
  15.07.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Opettajan kiinnostuksen kohteet voivat nousta esiin painotuksina. Jos opettaja on kiinnostunut vaikkapa ihmisoikeuskysymyksistä tai ympäristöaiheista, niin tämä voi näkyä opetuksessa, eikä tämä ole huono asia.
  Suvilaulu sulattaa sydämeni
  12.07.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Jo Vesalan muokkaan Suvilaulun ensimmäisen säkeistön aurinko saa sydämeni sykkimään. Tuntuu kuin heräisin eloon pitkän kylmän talven jälkeen.
  Tietenkin sitouttamatonta!
  09.07.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Työväentalolla olemme kuunnelleet ja laulaneet tietenkin työväenlauluja, mutta jokainenhan ymmärtää, ettemme vaadi oppilaita sitoutumaan laulujen sanomaan.
  Parannusehdotuksia OPH:n ohjeisiin
  06.07.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Esitämme koko asiaan muutosta: jumalanpalveluksien ja muiden uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä kouluissa ja päiväkodeissa voidaan luopua.
  Opetusministeriöltä selkeä kannanotto
  03.07.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Opetus- ja kulttuuriministeriön lausunto Opetushallituksen ohjeiden uudistamisen luonnokseen on niin selkeää tekstiä, että julkaisemme sen sellaisenaan.
  Koulukyselystä aihetta johtopäätöksiin kunnissa
  30.06.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Vastauksista käy selväksi, että niin sanottu kahden tilaisuuden malli ei toimi käytännössä. Se on perusteiltaankin syrjivä, koska se nostaa yhden uskontokunnan rituaalit muiden yläpuolella.
  Vuodenkierron juhlat ja juhannus
  27.06.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Faktaa, tosiasiaa, kesäpäivän seisauksessa on sen planetaarisuus. Maapallo kiertää ja tulee kiertämään vakaasti radallaan miljardeja vuosia ja säilyttää kallistuskulmansakin aika vakaana.
  Sote-uudistus ja kirkollisvero
  23.06.2021   Jori Mäntysalo
  Kirkko saa noin 50 miljoonaa euroa lisätuloja sote-uudistuksesta seuraavan verorakenteen muutoksen vuoksi.
  Pääkirjoitus: Elämänkatsomustiedon opiskelu sallittava kaikille
  21.06.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Aktiiviset, valistuneet kansalaiset ovat panemassa vireille kansalaisaloitteen elämänkatsomustiedon avaamiseksi kaikille sallituksi. Vihdoin! On korkea aika lopettaa ET-kielto peruskoulussa ja lukiossa.
  Uskonnonvapaudesta vaalikone kuntavaaleihin
  05.05.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Vaalikone uskonnonvapaudesta on auki. Kunnissakin päätetään uskonnon ja katsomuksen vapautta sivuavia asioita.
  Kotkan hautausmaa 90 vuotta!
  04.05.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Draamaltakaan ei vältytty Suomen vanhimman ja suurimman vapaa-ajattelijoiden hautausmaan alkutaipaleella.
  Vapaasti ajatellen
  21.04.2021   Raimo Rintamäki
  Poliittisesti sitoutumaton liitto
  17.04.2021   Jori Mäntysalo
  Jehovan todistajat eivät äänestä lainkaan ja Ortodoksinen kirkko ei salli papeilleen asettumista ehdolle vaaleissa. Me päinvastoin kehotamme aktiiviseen toimintaan ja jokaista edistämään tavoitteitamme omassa puolueessaan.
  Partiolupauksesta poistui Jumala
  06.04.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Partiolupaus muuttui viime vuoden lopulla, mutta todellisuudessa muutos ei ole äkillinen.
  Uskonnoton kristillisessä yhteiskunnassa
  02.04.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Kirkko on ominut juhlapäiviä mutta tekee myös diakoniatyötä - lue pohdintaa kirkon vaikutuksesta yhteiskuntaan.
  Haastattelussa Kari Enqvist
  30.03.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Lue julkkisprofessorin mietteitä mm. tiedemyönteisyyden tilanteesta ja oppilaitosten uskonnollisista tilaisuuksista!
  Voi synti ja häpeä
  27.03.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Onko koronavirus Jumalan vitsaus? Eipä taida olla, kirjoittaa Maria Enebäck.
  Rakasta minua tai muuten...
  24.03.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Robert Brotheruksen Jumalharhat-sarja jatkuu - onko kristillinen Jumala huono häviäjä?
  Maallista menoa kevääseen
  20.03.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Keväällä juhlitaan taas päivän "voittoa" yöstä. Missä ovatkaan monien pääsiäisperinteiden juuret?
  Post-ateismi — portti spiritismiin?
  26.02.2021   Raimo Rintamäki
  Spiritismi eli henkioppi
  18.02.2021   Raimo Rintamäki
  Allan Kardecin (1804-1869) luoma spiritismi eli henkioppi perustuu hänen eri puolilla maailmaa "hengille" esittämiin tuhansiin kysymyksiin ja niihin muka saamiinsa vastauksiin.
  Minun uskontokritiikkini
  05.02.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Kotkalainen pitkän linjan vapaa-ajattelija suoritti teologian appron ja suuntaa nyt kristinuskon juurille.
  Miksi en ole ateisti
  03.02.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Oletko sinäkin ignosti? Topi Linkala huomauttaa että uskohan voi riippua jumalan määritelmästä.
  Tarve, tottumus, perinne vai biologia?
  01.02.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Mistä ihmisten uskonnollisuus kumpuaa? Entisen tapakristityn puheenvuoro Satakunnasta.
  ET:n kehittämisellä ja avaamisella eteenpäin
  27.01.2021   Esa Ylikoski
  Uskonnottomien näkökulmasta on erittäin OK, että ET avataan kaikkien valittavissa olevaksi katsomusaineeksi. Nykytilanne on epäsymmetrinen ja epäreilu, se rikkoo yhdenvertaisuutta ja on lapsen oikeuksien sopimuksen 2. artiklan vastainen. Tilanne voidaan korjata pienillä lakimuutoksilla.
  Mikä on Koraanin asiayhteys?
  26.01.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Mikä sitten on Koraanin jakeiden, tai koko kirjan oikea asiayhteys? Emeritusprofessori Timo Saloviita ottaa kantaa.
  Afro-amerikkalaisen ateismin tilanne
  24.01.2021   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
  Millaista on olla sekä musta että ateisti USA:ssa? Haastattelussa kirjailija Sikivu Hutchinson!

  2020

   Uuden ylioppilaan koulumuistoja uskonnon tuputuksesta
   01.12.2020   Esa Ylikoski
   Koulun tulisi ohjata hyvään kansalaisuuteen, kriittiseen ajatteluun ja opetuksen pitäisi olla uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta. Kokemukseni mukaan näin ei kyllä läheskään aina ole.
   Ripareista ja Protusta
   01.12.2020   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
   Nyttemmin en enää allekirjoita kaikkia entisen minäni tekosia. Opetin herkässä iässä oleville lapsille uskontoa! Nyttemmin en ole siitä ylpeä.
   Päiväkoti ja uskonto
   01.12.2020   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
   Varhaiskasvatuksen on ohjeiden mukaan oltava uskonnollisesti sitoutumatonta, eikä lapsiin saa katsomuksellisesti vaikuttaa. Valitettavan usein näistä ohjeista päiväkodeissa kuitenkin poiketaan.
   Nyt elämänkatsomustiedon avaamiseen kaikille
   01.12.2020   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
   Peräti 79 prosenttia kansalaisista mahdollistaisi ET:n kirkkoon kuuluville. Nuorten keskuudessa kannatus on vielä vahvempaa, yli 85 prosenttia.
   Kokoomus – "kypäräpappien" aika on ohi
   20.11.2020   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
   Kokoomus taiteilee nyt jonkinlaisella nuoralla: yhtäältä vanhoja kypäräpappeja kaipaavia äänestäjiä elää yhä, toisaalta liberaalien nuorten ääniä ei kalasteta kirkollisuutta korostamalla.
   Myös jumalanpalveluksia voitava rajoittaa koronaviruksen estämiseksi
   21.09.2020   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
   Viranomaisilla on oltava mahdollisuus säännellä ja ääritapauksessa kieltää tapahtumat kirkossa ja synagogassa samalla tavoin kuin teatterissa ja työväentalolla.
   Hautauskappelit halutaan myös ei-kirkollisiin hautauksiin
   26.08.2020   Esa Ylikoski
   75 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että kirkon hautausmaiden kappeleita tulisi voida käyttää myös ei-kirkollisiin hautajaistilaisuuksiin. 18 prosenttia katsoo, että niitä tulee käyttää vain kirkollisiin hautajais-tilaisuuksiin. 7 prosenttia ei osannut sanoa.
   Perhejuhlat -- puhujana vieraan perheen juhlissa
   10.04.2020   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
   Hyvä ystävä joutui järjestelemään siviilihautajaisia ja etsimään tietoa ja apua. Hänen kokemuksensa Pro-Seremonioiden puhujasta oli niin lämmin ja hyvä, että lähdin etsimään tietoa, kuinka voisin itse toimia puhujana.
   Räsäsen vastaisku
   03.04.2020   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
   On hyvä, että nyt homoja lyttäävät eivät voi enää yhtä helposti vetäytyä suojaan raamatunlauseiden taakse. "Raamattu-siteeraus voi olla rikos", sanoo Toiviainen.

   2019

    Saadaanko ET vihdoin kaikille valittavaksi?
    20.12.2019   Esa Ylikoski
    Elämänkatsomustieto voidaan avata kaikille valittavissa olevaksi nopealla erillisratkaisulla. Muutos on lakiteknisesti helppo. Uudistus ei vaadi oppiaine- ja tuntijaon, opetussuunnitelmien perusteiden eikä oppikirjojen muuttamista. Se voidaan ottaa käyttöön heti.
    Esityksiä Opetushallituksen tilaisuusohjeiden uudistamiseen
    08.12.2019   Esa Ylikoski
    Paras ratkaisu on, että varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa luovutaan kokonaan uskonnollisten tilaisuuksien ja toimitusten liittämisestä toimintaan. Ne eivät kuulu laissa mainittuihin tehtäviin eivätkä täytä sitouttamattomuuden vaatimusta.
    Koko toiminta sitouttamattomaksi
    19.11.2019   Esa Ylikoski
    Uskonnonharjoitukset eivät kuulu koulun lakisääteisiin tehtäviin, ja opetussuunnitelman sekä varhaiskasvatuksen perusteissa linjataan opetuksen ja lukuvuoden päättäjäisten "uskonnollinen ja katsomuksellinen sitouttamattomuus".
    Uskonnollinen ylistys seisomaan ponkaisten ei kuulu koulun joulujuhlaan
    05.11.2019   Esa Ylikoski
    Tällainen tunnustuksellinen, kristinuskon Jumalaa ylistävä, nykykatsannossa kai varsin herätyskristillinen ja sitouttavana tuntuinen ylistysmotoriikka ei ole mielestäni enää sopivaa käyttäytymistä koulujen kaikille yhteisessä joulujuhlassa eikä varsinkaan oletusarvona. kaikkien osallistujien käyttäytymiseen.
    Suomi ummistaa silmänsä uskonnottomien lasten syrjinnältä
    18.10.2019   Esa Ylikoski
    Raportissa ei käsitellä uskontoon tai vakaumukseen liittyvää, ei varsinkaan uskonnottomuuteen liittyvää syrjintää, eikä sen poistamiseksi tehtävää työtä. Jälkimmäinen on ymmärrettävä, koska työ on ollut hyvin vähäistä, mutta syrjintää kuitenkin tosiasiassa esiintyy...
    Huttusen höttöset
    22.09.2019   Kari Hännikäinen
    Teologian tohtorin Niko Huttusen mukaan sekularisaation seuraus on valtioteologia. Ja mitenkähän tämä nyt oikein on?
    Yhteiseen sotilasvakuutukseen tai sotilasvalaan
    10.07.2019   Esa Ylikoski
    Siirtyminen yhteiseen, uskonnollisesti ja katsomuksellisesti neutraaliin juhlalliseen seremoniaan lisäisi varusmiesten ja sotilaiden yhtenäisyyttä. Kun puolustusvoimain ylipäällikkö antaa virkaan astuessa juhlallisen vakuutuksen, se sopii myös varusmiehille.
    Ministerin vakuutukseen ja virkamiesvakuutukseen
    04.07.2019   Esa Ylikoski
    " Valtioneuvosto ja tasavallan presidentti käyttävät molemmat ylintä hallitusvaltaa, joten niitä koskevien juhlallisen velvoittautumisen muotojen olisi perusteltua olla samojen periaatteiden mukaisia.” (Oikeuskanslerin lausunto)
    Minä ja Suvivirsi
    26.05.2019   Kari Hännikäinen
    Tässä kirjoituksessa ei vaadita Suvivirren kieltämistä koulujen kevätjuhlasta. Kerron oman suhteeni lauluun ja miten se on muuttunut.
    Hautaustoimen yhdenvertaisuusongelmat hallitusohjelmaan
    28.04.2019   Esa Ylikoski
    Helsinki KYLLÄ, Espoo EI, Vantaa KYLLÄ, Kerava EI, Nurmijärvi KYLLÄ, Tuusula EI, Hyvinkää KYLLÄ, Järvenpää EI, Riihimäki KYLLÄ, Lahti EI, Kotka KYLLÄ, Lappeenranta EI, Tampere KYLLÄ, Jyväskylä EI, Turku KYLLÄ, Pori EI, jne.
    Teemun teesit uskonnon opetuksesta
    07.04.2019   Kari Hännikäinen
    Muutama sana Helsingin piispan perusteluihin koskien oman uskonnon opetusta.
    Kiitos eduskuntakaudesta! Jotain jäi vaalien jälkeiseen aikaankin..
    05.04.2019   Esa Ylikoski
    Tässä yhteydessä haluamme kiinnittää huomiotanne siihen, että kiireisen ja monille raskaan eduskuntakauden aikanakin suomalaisen yhteiskunnan maallistuminen on jatkunut huomionarvoisella tavalla. Keisarilla ei ole vaatteita!?
    Essayah tulkitsee perustuslakivaliokunnan lausuntoa - omalla tavallaan
    17.02.2019   Kari Hännikäinen
    Perustuslakivaliokunta on kuulemma linjannut huhtikuussa 2018, että virsien laulattaminen lapsilla ei ole uskonnon harjoittamista. HÄH?!
    Liiton jäsenmäärä laski
    15.02.2019   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
    Yhdistysten henkilöjäsenmäärä laski 2 prosenttia.
    Vaalikone uskonnonvapaudesta
    09.02.2019   Jori Mäntysalo
    Uskonnonvapaus.fi-sivulla on jo neljänsissä eduskuntavaaleissa vaalikone. Kysymykset koskevat kirkon ja valtion suhteita, jumalanpilkkalakia, huivin käyttöä jne.
    Vahva usko, heikko epäusko
    31.01.2019   Jori Mäntysalo
    Ateismi sen sijaan ei ole uskonto. Ei esimerkiksi lapsen saaminen ET-opetukseen ole mikään pyhä asia.
    Monenlaisia vapaa-ajattelijoita
    12.01.2019   Jori Mäntysalo
    Pelkkä jäsenyyskin on tärkeä, se kertoo useamman olevan ajatustemme takana.

    2018

     ET:n avaaminen on kiireellinen erillisuudistus
     06.12.2018   Esa Ylikoski
     Lapsiasiavaltuutettu totesi kertomuksessaan eduskunnalle helmikuussa 2018, että nykyinen sääntely on ”yhdenvertaisuutta loukkaavaa ja lapsen oikeuksien sopimuksen 2 artiklan vastainen”. Perusoikeuksien toteutumisen epäkohtaan tarttumista ei pidä lykätä.
     Sexual Rights and Secularism - Seksuaaliset oikeudet sekularismin satoa
     16.10.2018   Esa Ylikoski
     When the authority and power of Religion has weakened, human rights pertaining to sexuality and reproduction health have advanced. Uskonnon valta-aseman heikentymisen myötä ihmisoikeuksia seksuaalisuuden alueilla on saatu parannettua.
     Toisen mokkasiineissa kulkemisesta
     16.09.2018   Kari Hännikäinen
     Mitäs jos ihan oikeasti yrittäisimme ymmärtää toisen maailmankatsomusta ilman, että tuomitsemme sen heti alkuunsa?
     Miksi elämänkatsomustietoa ei avata kaikille?
     21.08.2018   Riku Salminen
     Viimeksi lukiolain käsittelyssä kesäkuussa päätettiin, ettei elämänkatsomustiedon opetusta avata niille lapsille, jotka kuuluvat evankelisluterilaiseen valtionkirkkoon. Mitä syitä ja tarkoitusperiä on tämän päätöksen takana? Foliohattu päähän ja miettimään...
     Avioliiton ikärajaksi 18 vuotta
     20.07.2018   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
     Monien uskontokuntien opin mukaan pari ei saa rakastella ennen avioliittoa. Tämä on uskontokuntien ongelma, ei valtion. Vapaa-ajattelijat kannattavat poikkeuslupamenettelyn kumoamista.
     Ruokarukoiluttaminen pois päiväkodeista ja kouluista
     06.06.2018   Esa Ylikoski
     Länsi- ja Sisä-Suomen AVI onkin katsonut (27.3.2018), että koulussa ei tule lukea ääneen yhteisiä ruokarukouksia... Toivottavasti tämä linjaus saatetaan nopeasti käytäntöön. Opetushallituksen tulee pikaisesti muuttaa ohjeitaan tältä osin.
     Avoin kirje rehtoreille
     29.05.2018   Esa Ylikoski
     Ohjeissa todetaan: ”Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.” .. Eiväthän ne kuulu aikuistenkaan työpäiviin ja siten suomalaiseen kulttuuriin.
     Lukumääräargumentti on kehäpäätelmä
     25.05.2018   Jori Mäntysalo
     Kun valittavana on sunnuntai-aamuna kirkko tai kävelyretki, yli 98 % lähtee kävelylle.
     Jaakko Heinimäen uskonnonvapaudessa vapaus on liikaa
     12.04.2018   Kari Hännikäinen
     Jaakko Heinimäki esittelee omaa tunkkaista versiotaan uskonnonvapaudesta.
     Uskonnonvapaus ei vaadi koulujumalanpalveluksia
     10.04.2018   Riku Salminen
     Huomio lasten uskonnolliseen asemaan
     06.03.2018   Esa Ylikoski
     Tätä taustaa vasten tuntuisi luonnolliselta, että monessa perheessä lasten ja aikuisten uskonnollinen asema harmonisoitaisiin. Toisin sanoen, jos aikuiset eivät enää kuulu uskonnolliseen yhdyskuntaan, miksi lasten pitäisi yhä kuulua?

     2017

      Vapaa-ajattelijat esittävät: Uskonnollisista valoista neutraaliksi vakuutukseksi
      31.12.2017   Esa Ylikoski
      Muistutamme, että tasavallan presidentti ja eduskunnan puhemies antavat aina neutraalin vakuutuksen ryhtyessään toimeensa. Ehdotamme, että samalla kertaa sekä virkavala että ns. ministerin vala muutetaan yhdeksi neutraaliksi vakuutukseksi.
      ET:n avaaminen tukisi lasten oikeuksia
      30.11.2017   Esa Ylikoski
      ET:n avaaminen kaikille valittavissa olevaksi vahvistaisi tämän vielä paikoin vajaakäytössä olevan katsomusaineen opetustarjontaa ja siten edistäisi uskonnonvapautta sekä lasten pääsyä oikeuksiinsa kautta maan.
      80-vuotias Vapaa-ajattelijain liitto painottaa lasten oikeuksia
      20.11.2017   Esa Ylikoski
      Uskonnottomia syrjittiin vuosikymmenten varrella katsomuksensa vuoksi. Yhdistykset ja liitto antoivat keskinäistä tukea ja turvaa uskonnottomille. Ne järjestivät valistustilaisuuksia ja kulttuuriohjelmaa. Ne rohkaisivat pärjäämään syrjinnän keskelläkin.
      Miten uusia opetusryhmiä elämänkatsomustietoon?
      16.11.2017   Esa Ylikoski
      Hyvissä ajoin ennen uuden lukuvuoden alkua pitäisi päivittää myös toisen ja kolmannen luokan oppilaiden perheiden toive - tarkoituksena mahdollistaa uuden 1-2 tai 1-3 -luokkien elämänkatsomustiedon opetusryhmän käynnistäminen.
      Sekulaari maailma on vielä työvaiheessa
      03.11.2017   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
      Tilastokeskuksen väestörakenteen mukaan vuoden 2016 lopussa 72 prosenttia kansasta kuului evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja 1,1 ortodoksisiin kirkkoihin. Uskonnottomia (väestörekisteri tai muu) oli 25,3 prosenttia. Ateisteiksi itsensä luokittelee noin 16 prosenttia väestöstä.
      Ripari on nuoren ykkösvalinta, mutta kuinka kauan? Vaihtoehtoehtona omaehtoiset Protu-leirit
      30.10.2017   Vapaa-ajattelijain Liitto ry
      Rippikoulu on vuodesta toiseen erittäin suosittu. Vuonna 2016 noin 85 % 15-vuotiaista kävi tämän konfirmaatioon johtavan, kirkon järjestämän koulun. Tapa pitää siis sitkeästi pintansa. Mutta miksi?
      Kirkon julkisoikeudellinen asema – valtiokirkko – kirkkovaltio
      29.10.2017   Esa Ylikoski
      Julkisen vallan tulee kohdella ihmisiä yhdenvertaisesti ”uskonnosta tai katsomuksesta” riippumatta. Jos leikitään, että valtiokirkkoa ei ole, eikö silloin ole sitäkin helpompaa, että kirkon julkisoikeudellinen erityisasema puretaan yhdenvertaisuus-periaatteen nojalla?
      Ripari nuoren ykkösvalinta, mutta kuinka kauan? Vaihtoehtoehtona omaehtoiset Protu-leirit
      27.10.2017   Esa Ylikoski
      Vieraileva bloggarimme Riikka Möhkölä: "Ei tule unohtaa, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon mukaan rippikoulun tarkoitus on vahvistaa nuoren uskoa kolmiyhteiseen jumalaan sekä varustaa heitä elämään kristittyinä. Protu-leirit sen sijaan ohjaavat omaehtoiseen elämänkatsomuksen etsintään ja kehittämiseen sekä juhlistavat aikuistumista."
      Koulujen alkaessa
      09.08.2017   Esa Ylikoski
      Peruskoulu-, lukio- ja varhaiskasvatuslakien mukaan tunnustuksellisen uskonnonharjoituksen järjestäminen ei kuulu näiden kasvatus- ja oppilaitosten tehtäviin.
      Uskonnon ja katsomuksen vapaudesta maahanmuuttajatyössä
      30.05.2017   Esa Ylikoski
      Näistä perus- ja ihmisoikeuksista Suomessa tulee kertoa suullisesti ja kirjallisesti niin turvapaikanhakijoille kuin muillekin maahanmuuttajille. Ja niiden pohjalta tulee kohdella maahanmuuttajia viranomaistoiminnassa ja koko yhteiskunnassa.
      Is there discrimination against Non-Religious Persons in Finland?
      21.05.2017   Esa Ylikoski
      Onko Suomessa uskonnottomien henkilöiden syrjintää? Näin kysyttiin Kansainvälisen Rationalistiliiton konferenssissa 12.-14.5.2017 Helsingissä. Seuraavassa pääsihteeri Esa Ylikosken alustuspuheenvuoro aiheesta. Lopuksi myös tietoa Vapaa-ajattelijain toiminnasta englanniksi.
      Uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden haasteita Suomessa
      18.04.2017   Esa Ylikoski
      Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä myöskään uskontoon tai vakaumukseen liittyen. Lain lähtökohtana on, että yhdenvertaisuus ei ole vielä käytännössä toteutunut, koska laki edellyttää yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämistä erityisillä suunnitelmilla.
      Isoveli Helsingin piispaksi
      17.04.2017   Kari Hännikäinen
      "Pari" sanaa tonttuleikeistä ja muista uskonnollisista tilaisuuksista
      07.04.2017   Kari Hännikäinen
      Koulujen uskonnollisia tilaisuuksia perustellaan usein traditioon vedoten. Mm. kirkkohallituksen kansliapäällikön Jukka Keskitalon mukaan ne ovat osa suomalaista kulttuuria.
      Onko uskonnottomuus tabu kouluissa?
      06.04.2017   Esa Ylikoski
      Uskonto, uskonnottomuus ja vakaumus eivät nouse Helsingin koulujen uusissa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmissa esille ollenkaan. Pikemminkin asian mainitseminen on lakaistu piiloon jopa yhdenvertaisuus-lain lakitekstin referoinnista. Selvitimme ja selvitämme asiaa..
      "Pari" sanaa julkisesta tilasta
      21.03.2017   Kari Hännikäinen
      Minä kannatan tunnustuksettomuuden periaatetta. Mutta en kannata sen äärimmäistä ilmenemismuotoa. En vaadi uskontoja komeroon. Laicite-periaatteesta pitäisi voida myös tehdä suomalainen sovellus.
      Ja nurkan takana vaanii aggressiivinen ateisti
      25.01.2017   Kari Hännikäinen
      Suomen Ekumeeninen Neuvosto antanut ulkoasiain ministeriölle lausunnon maamme ihmisoikeustilanteesta. Lausunto on tarkoitettu käytettäväksi YK:lle laadittavaa Suomen kansallista ihmisoikeustilannetta koskevaa raporttia varten.
      Porua viinistä ja veroista
      18.01.2017   Kari Hännikäinen
      Kun ehtoollisviini tulee verolle, karsii kirkko diakoniaa ja nuorisotyötä. Ainakin jos uskomme Jukka Keskitaloa. Ja miksemme uskoisi. Ja pitikös meidän pakanoiden liittyä kirkkoon diakonian ja nuorisotyön takia?

      2016