Vapaa-ajattelijat kysyvät: Jääkö käännös oikeaan päin puolitiehen armeijassa?

– Vanhasta 1600-luvulla syntyneestä perinteestä yhdistää hartaus ja julkinen paraati voidaan 2000-luvulla luopua. Mahdollinen kenttähartaus voisi vapaaehtoisena olla erikseen, ennen paraatia ja ohimarssia.

Uskonnon ja vakaumuksen vapauden tilanne kohenee, mutta parannus uhkaa jäädä puolitiehen, kommentoi Vapaa-ajattelijain liitto ”Puolustusvoimien eettinen opetus ja sotilasparaatit” -työryhmän raporttia. Oikeusasiamiehen päätöstä joulukuulta on tarkoitus panna toimeen kesällä 2015. 

 

Liiton mielestä kenttähartautta ei tule enää järjestää julkisen sotilasparaatin kiinteänä osana.
– Joukkoa ei tule hajottaa kahtia kesken paraatin pakottamalla varusmies uskontoon tai vakaumukseen liittyvään valintaan julkisessa tilanteessa, paraatiyleisön ja televisioinnin edessä, sanoo Vapaa-ajattelijain pääsihteeri Esa Ylikoski.
– Vanhasta 1600-luvulla syntyneestä perinteestä yhdistää hartaus ja julkinen paraati voidaan 2000-luvulla luopua. Mahdollinen kenttähartaus voisi vapaaehtoisena olla erikseen, ennen paraatia ja ohimarssia.

 

Joukkoa ei Vapaa-ajattelijain mielestä tule jakaa kahtia myöskään pakottamalla valintaan uskonnollisen sotilasvalan tai uskontoneutraalin sotilasvakuutuksen välillä.
– Kun puolustusvoimain ylipäällikkökin on antanut juhlallisesti uskontojen suhteen neutraalin vakuutuksen, sellainen sopisi hyvin myös joukoille, huomauttaa pääsihteeri Esa Ylikoski

 

Liiton mielestä varusmiehille eettisen ja henkisen toimintakyvyn opetusta antavilta henkilöiltä ei tarvitse edellyttää teologista koulutusta ja pappisvihkimystä.  Tarvitaan uusia uskonnollisesti neutraaleja virkoja ammatillisesti pätevän henkisen tuen henkilöstön palkkaukseen.

 

Liitto antaa helmikuun alussa vielä varsinaisen lausuntonsa Puolustusministeriön työryhmälle.  Alla alustava kommenttikannanotto kokonaisuudessaan.

 

Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Vapaa-ajattelijoiden mielestä Suomen valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti heidän uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta. Suomen valtion pitää olla neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Uskonto ja vakaumus on saatava halutessaan pitää yksityisasiana.