Vaalikoneet 2007-2023: kirkon verotusoikeus säilyy

Liitto toimii

Vapaa-Ajattelijain liiton ylläpitämä Uskonnonvapaus.fi-sivun vaalikone oli viidettä kertaa käytössä eduskuntavaaleissa. Näemme siis 16 vuoden  muutoksen puolueiden kannoissa kirkon ja valtion eroon. Tai siis näkisimme, jos sellaista olisi. Koneissa kysyttiin, tulisiko […]

Vapaa-Ajattelijain liiton ylläpitämä Uskonnonvapaus.fi-sivun vaalikone oli viidettä kertaa käytössä eduskuntavaaleissa. Näemme siis 16 vuoden  muutoksen puolueiden kannoissa kirkon ja valtion eroon. Tai siis näkisimme, jos sellaista olisi.

Koneissa kysyttiin, tulisiko valtionkirkkojen verotusoikeus poistaa, ja yksi vaihtoehto oli: ”Pitää poistaa, ja valmistelu on aloitettava seuraavan neljän vuoden kuluessa.” Tämä oli harkittu muotoilu: ei voi vastata ”kyllä” tarkoittaen ”kyllä joskus”, eikä kiertää toteamalla, ettei asiaa ehdi yhdessä vaalikaudessa valmiiksi saada. Vaihtoehtoina tälle on nykytilanteen säilyttäminen, parissa viimeisessä koneessa myös verotusoikeuden laajentaminen muillekin uskontokunnille. Vuoden 2007 kysymys oli hiukan toisin muotoiltu, mutta siinäkin näkee, moniko halusi säilyttää nykyisen tilanteen.

Oletetaan, että kaikkien puolueiden valituksi tulleiden ehdokkaiden kannat jakautuisivat samoin kuin vaalikoneeseen vastanneista, siis painotetaan
tuloksia paikkamäärillä. Tällöin verotusoikeuden poistavia kansanedustajia olisi vuodesta 2007 lähtien 51, 41, 52, 45 ja nyt 42. Oletus tuskin pitää paikkaansa, mutta se lienee yhtä paljon väärin kaikkina vuosina. Pidän selvänä, että päätavoitteemme ei vieläkään lainsäätäjien puolella etene.

Muutokset puolueiden kannoissa ovat olleet vähäisiä. Vasemmistoliiton ja Vihreiden riveistä saamme tukea, Keskustasta emme juurikaan, Kokoomuksesta vähäsen ja SDP:ltä jonkin verran.

 

Vaalikone eduskuntavaaleihin 2023.
Vaalikone eduskuntavaaleihin 2023

Joissakin tavoitteissa edistystä

Tuleeko myös poikavauvojen ns. ympärileikkaus uskonnollisin perustein kieltää? Lukusarja on tässä paljon lupaavampi: 88, 146, 147, 163, 162. Kaikki luvut voivat olla liian suuria, mutta suunta on selvä: yhä harvempi sallii sukuelinten silpomisen uskonnon vuoksi.

Entä esimerkiksi koululaisjumalanpalvelukset? Vuodesta 2011 alkaen nämä lopettaisi 71, 78, 68 ja 72 edustajaa. Edistystä ei näytä tapahtuvan, mutta ainakin tätä kannattaa selvästi useampi kuin kirkon verotusoikeuden poistamista.

Hyvin laajaa kannatusta saavat myös rituaaliteurastusten kielto ja ET-opetuksen salliminen kaikille, paljon kannatetaan myös jumalanpilkkalain kumoamista.

Kovin suurta merkitystä toimintaan näille luvuille ei voi antaa. Vaikka esimerkiksi jumalanpilkkalain kumoamista periaatteessa kannatetaan, käytännössä se tapahtunee vain, jos rikoslakia muutenkin muutetaan. Pienempiäkin tavoitteitamme kannattaa pitää esillä, kenties painottuen vähän niihin, joille on enemmän kannatusta senhetkisissä hallituspuolueissa.

 

JORI MÄNTYSALO