Liittokokous Helsingissä marraskuussa

Liitto toimii

Vapaa-ajattelijain liiton kolmen vuoden välein pidettävä liittokokous järjestetään 4.-5.11.2023, tällä kertaa Helsingissä. Kokouspaikkana on Kalliolan setlementtitalon auditorio, Sturenkatu 11. Kokous on uusien sääntöjen mukaisesti ensimmäistä kertaa syksyllä. Vuoden 2022 tilinpäätöksen […]

Vapaa-ajattelijoiden liekkilogo. Kolme päällekkäistä valkoista liekkiä pyöreällä oranssilla taustalla.Vapaa-ajattelijain liiton kolmen vuoden välein pidettävä liittokokous järjestetään 4.-5.11.2023, tällä kertaa Helsingissä. Kokouspaikkana on Kalliolan setlementtitalon auditorio, Sturenkatu 11.

Kokous on uusien sääntöjen mukaisesti ensimmäistä kertaa syksyllä. Vuoden 2022 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen on jo käsitellyt liittovaltuuston kevätkokous. Yhdistykset valitsevat tai ovat jo valinneet edustajiaan marraskuun liittokokoukseen.

Kokous käsittele kolmivuotiskertomuksen, hyväksyy tavoitteet ja strategian vuosille 2023-26, valitsee liittovaltuuston ja liittohallituksen puheenjohtajat, jäsenet ja varajäsenet sekä hyväksyy vuoden 2024 toimintasuunnitelman ja talousarvion. Tämän lisäksi kokous käsittelee kokoukselle tehdyt esitykset.

Ennakkotietojen mukaan liittokokouksen valittavaksi tulevat uuden puheenjohtajan, pääsihteerin ja liittovaltuuston puheenjohtajan luottamustehtävät. Tietenkin kaikki hallituksen ja valtuuston paikat ovat avoinna sekä uusille että tehtävää hoitaneille.

Liittokokousesitykset

Esityksiä liittokokoukselle voi tehdä jäsenyhdistys, sen yksityinen jäsen ja liittohallitus. Esityksistä käytetään järjestökielessä usein myös sanaa aloite.

Esitykset on toimitettava liittohallitukselle viimeistään kesäkuun viimeisenä päivänä. Jos esityksiä tulee, liittohallitus tekee niistä erillisen asiakohdan liittokokoukseen, jolloin siitä mainitaan kokouskutsussa. Määräaikana lähetetyistä esityksistä on liittohallituksen annettava lausuntonsa ja lähetettävä se yhdessä esitysten kanssa jäsenyhdistyksille viimeistään kolmekymmentä (30) päivää ennen liittokokousta. Myös myöhemmin tulleesta esityksestä liittohallitus voi harkintansa mukaisesti antaa lausunnon ja lähettää sen muiden esitysten kanssa 30 päivää etukäteen jäsenyhdistyksille. Vapaa-ajattelijayhdistyksen hallitus voi päättää yhdistyksen esityksistä. Yhdistyksen esityksen lisäksi myös henkilöjäsen voi yksin tai yhdessä muiden henkilöjäsenten kanssa tehdä esityksen tai esityksiä liittokokoukselle. Yhteisen esityksen henkilöjäsen voi tehdä oman yhdistyksen tai toisten yhdistysten jäsenten kanssa.

Jos määräaika 30.6. olisi jostain syystä ylittynyt, kannattaa silti tehdä esitys kesän aikana. Liittohallitus alkanee käsitellä aloitteita ja vastauksiaan niihin vasta kesän lopulla tai syksyn alussa.

Tavoite- ja strategiakeskustelu

Vapaa-ajattelijain liiton tavoitteiden ja strategian valmistelu vuosille 2023-26 tarjoaa hyvän virikkeen keskustelulle ja yhteisen tietoisuuden – määrätietoisuuden – kehittymiselle. Keskustelua voi käydä sekä yhdistyksissä että liiton ja yhdistysten viestintäfoorumeilla.

Mitä uutta vuoden 2022-23 ohjelmaan? Mitä voi tiputtaa pois? Miten voi ilmaista selkeämmin ja tiiviimmin?

Tuleeko tavoitteissa ilmaista, nostaa selkeämmin esille sitoutuminen humanismiin? Olemmehan Humanists Internationalin jäsenjärjestö ja hyväksyneet vuonna 2022 uuden Modernin humanismin julistuksen.

Tuleeko strategiassa painottaa selkeästi edunvalvonnan rinnalla palvelujen tuottamista uskonnottomille, erityisesti seremoniapalveluja nimiäisistä hautajaisiin? Kun vuosittain kuolee yli 15 000 uskontokuntiin kuulumatonta ihmistä, miten voimme auttaa heidän läheisiään huolehtimaan siitä, että lakisääteinen velvoite vainajan katsomuksen kunnioittamisesta hautauksessa voi ilman kohtuuttomia ponnistuksia toteutua hautajaisissa?

Kun vuoden 2020-23 ohjelmassa painopisteenä olivat selkeästi lapset ja nuoret, heitä ei uudella kaudella ole syytä jättää syrjään. Miten voisimme päiväkotien ja koulujen, kasvatuksen ja oppiaineiden lisäksi kohdistaa huomiota 14-15-vuotiaiden leiri- ja harrastustoiminnan tukemiseen?

Esimerkiksi Protu-leirien kysyntä on suurta, mutta laajentamista jarruttaa uusien aikuisohjaajien puute. Samaan aikaan kirkon rippileirit vetävät uskonnottomien kotien nuoria puoleensa, vieläpä liittymään kirkon jäseniksikin.

Iso kysymys kautta linjan on vapaaehtoistoiminnan ja toimijoiden arvostuksen uusi nousu. Arvokkaalle vapaaehtoistyölle on tarvetta kaikenikäisille lapsista ja nuorista vanhuksiin ja saattohoitoon – sekä viimeiseen palvelukseen hautajaisissa.

PItäisikö teemojen painotusta myös aikatauluttaa? Tehostaisivatko teemavuodet 2024, 2025 ja 2026 toimintaa myös yhdistyksissä?

 

Esa Ylikoski