Mielipiteen muuttamisen taidosta

ARVOSTELU

James O’Brien on palkintoja voittanut kirjailija, joka tällä hetkellä juontaa omaa jokapäiväistä radio show’ta. James on rakentanut alustalleen miljoonien kuuntelijoiden verkoston ympäri Euroopan. Radio-ohjelmassaan hän pilkkoo poliittisia ja kulttuurisia kysymyksiä ohjelmaan soittavien kuuntelijoiden kanssa. Ohjelma on kuunneltavissa …

KUKKA KUMPULAINEN

James O’Brien: How Not To Be Wrong: The Art of Changing Your Mind. WH Alle, 2021.

James O'Brien: How not to be wrong - kirjan kansikuva; O'Brien nojaa päätään oikeaan käteensä katsoen kameraan

James O’Brien on palkintoja voittanut kirjailija, joka tällä hetkellä juontaa omaa jokapäiväistä radio show’ta. James on rakentanut alustalleen miljoonien kuuntelijoiden verkoston ympäri Euroopan. Radio-ohjelmassaan hän pilkkoo poliittisia ja kulttuurisia kysymyksiä ohjelmaan soittavien kuuntelijoiden kanssa. Ohjelma on kuunneltavissa Global Playerissa tai YouTubessa, josta löytyy myös podcast Full Disclosure, jossa vieraana on ollut mm. George Takei. Jamesilta ilmestyi jo 2018 menestynyt kirja How To Be Right … In a World Gone Wrong.

”There is no point having a mind if you are not willing to change it” – ”Mielipiteessä ei ole mieltä, ellei ole valmis sitä muokkaamaan”

James kirjoittaa loistavasti perustaen oman päättelynsä epäonnistumisiin, leikkaa ne osiin partaveitsen terävyydellä. Hän antaa lukijalleen oivalluksen, miten voisi käyttää mahtavaa, mutta usein laiminlyötyä taitoa: muuttaa mielemme faktoilla. Jamesin henkilökohtaista kirjoitustyyliä ja älykästä päättelykykyä on ilahduttavaa lukea.

James tarjoaa ensimmäinen iskun toksista maskuliinisuutta kohtaan käyttäen omaa kokemustaan lapsuudesta aikuisuuteen. Hän avaa hyvin henkilökohtaisen tarinansa terapian aloittamisesta, sen matkasta ja miten sen avulla pääsi yli omasta toksisuudestaan, joka oli tulosta lapsuuden aikaisista traumoista.

Me kaikki altistumme jonkin verran traumaattisille kokemuksille, jotka johtavat meidät kehittämään suojauskeinoja ja muureja ympärillemme. Jamesin muureja ja suojauskeinoja tutkimalla näemme oman ihmisyytemme ja tien nähdä oman väärässä olon myöntämisen vahvuutena, ei heikkoutena.

Jos joku asia kuohuttaa yhteiskuntia globaalisti kerta toisensa jälkeen, se on rasismi. Ampumiset, tappamiset ja kulttuurilliset keskustelut. Jamesin henkilökohtainen tietämättömyys nousee esille, kun hänen radio-ohjelmaansa soittava tarjoaa omia kokemuksiaan stop and search -rutiineista. Esimerkiksi Englannissa poliisit pysäyttävät ja tutkivat mustaihoisia valkoihoisia enemmän, mikä pohjautuu rasismiin.

Hän painottaa, miten erilaisten kokemusten kuuntelu on tärkeämpää kuin kuunnella mielipiteitä ihmisiltä, joilla ei ole samaa kokemusta tai edes mahdollisuutta siihen. Se auttaa erottamaan oikean väärästä.

Radiouransa alussa Jamesin oma toksisuus oli korkealla, ja matkaamme hänen kanssaan, kun hän käy läpi kieltämisen, irrationaaliset uskomukset ja kauhean käytöksensä. Hänen ”fatty-fatty-fat-fats” -lausahduksensa oli hänen mielipiteensä ydin ylipainoisista, lausahdus, joka sai aikaan nauruja, mutta ei tuottanut sisältöä. Olen varma, että moni meistä pitää vieläkin kiinni ”syö vähemmän ja kuntoile enemmän” -mantrasta, mutta kuinka hyödyllistä se loppujen lopuksi on?

Ihmisarvon mitätöinti miltä tahansa ryhmältä on tietämättömyyden näyttämistä. Se kertoo luultavasti enemmän omista peloista, jotka usein lopulta ovat irrationaalisia. Astu siis Jamesin kenkiin ja anna mennä! Tunnelin päässä on valoa ja vieläkin monimutkaisempi aihe, transsukupuolisuus.

James käy läpi kanssamme molempien puolien huolet ja argumentit ja tutkii kulttuurista keskustelua perinteisistä perhearvoista. James purkaa soittajan irrationaalisen kannan, että perinteiset perhearvot ovat tuhoutumassa feminismin ja vähemmistöjen oikeuksien myötä. Miten irrationaalista olla vihainen tasa-arvosta? Jamesin sanoin: ”Tasa-arvo voi tuntua epäoikeudenmukaiselta, kun olet tottunut etuoikeuksiin.