Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Vapaa-ajattelijoiden logo. Pyöreä oranssinen tausta jossa kolme valkoista liekkiä päällekkäin.

Nuori nainen etsii omaa tietään vapauteen keskenään ristiriitaisten yhteisöjen puristuksessa. Koskettavasta ja ajatuksia herättävästä tarinasta tulee näytelmä: kantaesitys on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 21.9

TYTÖILLE, JOTKA AJATTELEVAT OLEVANSA YKSIN

Esa Ylikoski

Nuori nainen etsii omaa tietään vapauteen keskenään ristiriitaisten yhteisöjen puristuksessa. Koskettavasta ja ajatuksia herättävästä tarinasta tulee näytelmä: kantaesitys on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 21.9.

”Näyttämöteos kertoo oman yhteisönsä ankarien sääntöjen ja kantaväestön ennakkoluulojen alla elävästä nuoresta, joka livahtaa salaa leffan päivänäytökseen ja Tyttöjen talon turvaan. Myöhemmin tästä somalialaisesta tytöstä kasvaa arvostettu yhteiskunnallinen vaikuttaja. Tapahtumapaikkana on Helsinki, josta poiketaan niin Lontooseen kuin Mogadishuun. Näytelmä kuitenkin ottaa myös taiteellisia vapauksia ja luo aiheesta omalakisen fiktiivisen näkemyksen.” (Kansallisteatteri)

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin pohjautuu suurelta osin Ujuni Ahmedin ja Elina Hirvosen samannimiseen teokseen (WSOY, 2022). Arvioin kirjan Vapaa Ajattelijassa 4/2022 otsikolla ”Häpeän voittamista ja hiljaisuuden rikkomista” (https://vapaa-ajattelijat.fi/blog/lehti/hapean-voittamista-ja-hiljaisuuden-rikkomista/).

Kirjan tapaan näytelmä saa vahvan suositukseni myös meille valkoisille feministeille.