Minne mennä, kun tiedenälkä iskee?

Tiede ei ole enää hämyisissä kirjaston nurkissa ja muurin takana olevissa yliopistoissa, vaan jokaisen taskussa on mahdollisuus oppia uutta joka päivä.

Tiede ei ole enää hämyisissä kirjaston nurkissa ja muurin takana olevissa yliopistoissa, vaan jokaisen taskussa on mahdollisuus oppia uutta joka päivä. Tarkoitan tietenkin älypuhelinta ja kaiken kattavia podcasteja, tiedeohjelmia ja keskusteluita, joita tulee maailman joka kolkasta oman alansa erikoisosaajilta.

YouTube on globaalina media-alustana merkittävä ja tuo yhteen myös merkittäviä tieteen tekijöitä ja edistäjiä. Olen tähän ottanut YouTubesta helposti löytyviä ohjelmia esimerkeiksi loistavista uranuurtajista tieteen, rationaalisuuden ja sekularismin puolesta. Ellei englanti ole vahvin kieli, YouTubessa on näissä kaikissa mahdollisuus englanninkieliseen tekstitykseen, joka auttaa ymmärtämään. Ja myös oppimaan englantia samalla.

Neil DeGrasse Tyson on amerikkalainen astrofyysikko, jonka ääni ja puhetyyli on korvia hivelevää ja tekee uuden oppimisesta mukavaa. Neil on myös tiedekirjoittaja, Hayden planetaarion johtaja ja mukana Natural History Museumin astrofysiikkatutkimuksissa, mutta tekee myös podcastia nimeltään StarTalk.

StarTalk on kevyt ja humoristinen katsaus tieteeseen. Neilin avustajana podcastissa on usein koomikko Chuck Nice, joten naurua tieteen lomassa riittää. Monesti vieraina on eri tieteenalojen erikoisosaajia, jotka kommunikoivat tiedettä helposti pureskeltavaan muotoon. Uusimmassa jaksossa Neil DeGrasse Tyson, avustajat Chuck Nice ja Gary O’Reilly keskustelevat neurotieteestä keskittymisen ja suorittamisen takana neurotieteilijä PhD Heather Berlin kanssa. Uuden tiedon oppimisen lomassa on lupa vitsailla ja nauraa.

Lawrence Krauss on amerikkainen teoreettinen fyysikko, tieteen edistäjä kirjoittajana ja väittelijänä. Hänen lempilapsensa on The Origins Project Foundation, josta on syntynyt The Origins podcast. Lawrence tuo kaikkien ulottuville tiedettä ja varsinkin tieteen tärkeää merkitystä yhteiskunnassa.

Keskusteluvieraana on ollut muun muassa Noam Chomsky, jota on kuvattu modernin kielitieteen isäksi. Ellei Noam Chomsky ole tuttu, voin taata, että kyseisen jakson jälkeen hän on yksi lempparisi. Aiheina Noam Chomskyn kanssa on muun muassa Free Speech, Pohjois-Korea ja Donald Trump. Mielenkiintoisia vieraita riittää kuten Stephen Fry ja tunnettu koomikko Ricky Gervais, joiden keskustelut ovat intellektuaalisesti viihdyttäviä ja opettavaisia.

 

Haluaisitko kenties hivellä korviasi väittelyillä uskovaisten ja ateistien välillä ja ohessa oppia hyviä argumentteja ja tiedettä? Siihen sinulle on tiedossa loistava podcast, nimeltään The Atheist Experience. Podcastin tuottaja on tuotettu The Atheist community of Austin, Texasissa. Ohjelmassa ateistit kuten Matt Dilahunty, joka on loistava väittelijä, osallistunut moniin paneeleihin USA:ssa, vastaavat uskovaisten väitteisiin maailmasta ja jumalan olemassaolosta. Podcast on hauska, välillä surullisen hauska, informatiivinen ja tiedekeskeinen.

 

 

 

 

Oletko ikinä miettinyt miten maapallolle käy, jos aurinko räjähtää? Miten Daredevil näkee ilman näköä? Miksi et haluaisi teleporttaus-taitoa? Miten potkaista palloa avaruudessa? Tähän ja kaikkeen muuhun vastaa Because Science ohjelma YouTubessa.

Because Science (”Koska tiede”) on visuaalinen tiedeohjelma, joka käyttää matematiikkaa ja tieteen konsepteja ratkaistakseen populaarikulttuurin pulmia, joita esiintyy sarjakuvissa, elokuvissa, videopeleissä ja tv:ssä. Ohjelma on aivan huikean hauska ja piirrokset, joilla näytetään tieteen konsepteja, ovat helppoja ymmärtää. Tässä oppii fysiikasta kemiaan aivan itsestään, edes tajuamatta.

 

 

Forrest Valkai on tieteilijä, biologisti, jonka erityisalue on bioantropologia, kouluttaja, aktivisti, nuorisopuhuja, joka opettaa kaikille tiedettä ja tuo sitä esille omissa YouTube videoissaan. Forrestilta löytyy sarja Light of Evolution, joka käy evoluution konseptia läpi monesta eri kulmasta.

Reacteria on konsepti, jossa Forrest Debunks eli Forrest Valkai romuttaa teorioita ja ideoita, jotka eivät ole tieteellisiä eli ovat  pseudotiedettä, esimerkiksi kreationismia. Videot ovat informatiivisia, hauskoja, opettavaisia ja helposti pureskeltavia. Forrest osallistuu myös väittelypaneeleihin ja The Atheist Experience linjalle.

 

Mukavia hetkiä tieteen parissa keväälle! Let there be knowledge instead of Ignorance.

 

Kukka Kumpulainen