Kohti valoa

Jo monia kertoja tuskailemani pandemian aiheuttama koronakaamos on siis väistymässä myös järjestötoimintaa varjostamasta.

Vihdoin, vai onko sittenkin vielä liian aikaista? Tuleva aika näyttää, olisiko ihmiskuntaa kurittanut pandemia laantumassa. Ilokseni olen huomannut, etteivät Vaparit jääneet täysin piiloon tänäkään aikana. On ollut suunnittelua, pohdintaa, lausuntoja ja kampanjointia kansalaisaloitteen tueksi. Kansalaisaloite on hieno väline, mutta tällä kertaa tavoitetta ei saavutettu. Harmi sinänsä. Se ei kuitenkaan poista sen työn tärkeyttä, jota niin monet käsiparit ovat tuohon tavoitteeseen tehneet. 30 023 allekirjoitusta eivät tulleet itsestään.

Haluan tässä omalta osaltani kiittää kaikkia osallistujia panostuksesta tavoitteidemme eteen. Kiitos teille kaikille työstänne!

Päivät pitenevät, ja yhdistyksien kevätkokoukset ovat taas mahdollisia järjestää mitä luultavimmin perinteisellä mallilla. Tapahtumiakin pystyy taas järjestämään. Jo monia kertoja tuskailemani pandemian aiheuttama koronakaamos on siis väistymässä myös järjestötoimintaa varjostamasta.
Tosin monet isot tapahtumat peruvat vieläkin tämän vuoden osalta. Toivottavasti löytyy uusia tapoja tai tapahtumia, joilla vaparit voivat kohdata uskonnottomia ja muitakin ihmisiä.

Ainoana mutta sitäkin suurempana synkkänä asiana tuntuu olevan kansainvälinen politiikka. Sota Euroopassa on nyt totta tällä hetkellä. Tämä päivitys tähän kirjoitukseeni piti lisätä. Toivoin diplomaattisten toimien johtavan tuloksiin, jotta linnunlaulu ei tänä keväänä korvaudu tykkien tuhoisalla kumulla. Toisin kävi. Tämä ei kevättalvea kirkasta.

Liitto on myös lähestynyt opetus- ja kulttuuriministeriötä. Esitimme, että Vapaa-ajattelijain liiton valtionavustus sisällytetään opetus- ja kulttuuriministeriön budjettiesitykseen vuodelle 2023.
Eduskunta on useana vuotena ilmaissut tahtoaan avustuksen myöntämiseen.

Euroopan unionin toiminnasta tehdyllä sopimuksella asetettiin EU:lle velvoite käydä avointa ja säännöllistä vuoropuhelua kirkkojen, uskonnollisten yhteisöjen ja elämänkatsomuksellisten ja ei-tunnustuksellisten järjestöjen kanssa. Sopimuksessa määrätään myös seuraavaa:

– ”Unioni kunnioittaa myös elämänkatsomuksellisten ja ei-tunnustuksellisten järjestöjen asemaa, joka niillä on kansallisen lainsäädännön mukaisesti.”

– ”Unioni käy avointa ja säännöllistä vuoropuhelua näiden kirkkojen ja järjestöjen kanssa tunnustaen niiden identiteetin ja erityisen tehtävän.”

Vapaa-ajattelijain liitto on edellä tarkoitettu järjestö, ja se on jäsenenä Euroopan humanistifederaatiossa (https://humanistfederation.eu/), joka on edustettuna EU:ssa, sekä Kansainvälisessä humanistiliitossa (https://humanists.international/), joka on edustettuna YK:n toimielimissä. Suomessa toimimme yleishyödyllisenä kansalaisjärjestönä maamme lainsäädännön mukaisesti. Olemme myös osallistuneet YK:n julistaman uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon valmisteluihin ja toimintaan Suomessa.

Ei osoittaisi EU:n tarkoittamaa kunnioitusta uskonnottomien ei-tunnustuksellista järjestöä kohtaan, jos sen toiminnalle ei myönnetä mitään avustusta samaan aikaan, kun kirkoille ja uskonnollisille yhteisöille avustuksia myönnetään. Onhan myös vaparijärjestöt ylläpitäneet uskonnottomia hautausmaita yli 90 vuotta. Tätä yhteiskunnalle tärkeää tehtävää pidetään yhtenä tärkeänä osana budjettiin, kun kirkot saavat nousevia rahoituksia.

Toivomme tiede- ja kulttuuriministerin suunnalta positiivista suhtautumista esitykseemme.

Kohti lämpimiä kevätpäiviä kanssa, vaparit!

Jape Lovén
Kirjoittaja on Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 1/2022.