Abortti on ihmisoikeus!

Suomen järkisyistä sallivaa aborttilakia vastustivat aikoinaan raivokkaammin kotikutoiset kiihkouskovaiset ryhmät. Samat porukat ovat yrittäneen jatkuvasti kampittaa aborttilakia.

Suomessa laki raskauden keskeyttämisestä on vuodelta 1970. Sitä on retusoitu merkittävästi vuosina 1978 ja 1985. Vuonna 2017 Suomessa tehtiin noin 9 360 raskaudenkeskeytystä. Se on matalin aborttien kokonaismäärä vuoden 1970 jälkeen. Viime vuosina erityisesti alle 20-vuotiaiden keskeytysten määrä on kovasti vähentynyt. Toistuvien keskeytysten osuus on kuitenkin kasvussa. Noin 90 % keskeytyksistä tehdään sosiaalisin perustein. Niiden taustalla on yleensä köyhyyttä, syrjäytyneisyyttä, tietämättömyyttä ja työttömyyttä. Raskaus voidaan keskeyttää sekä lääkkeellisesti että kirurgisesti. Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys aloitettiin Suomessa vuonna 2000. Nykyisin lääkkeellisten raskaudenkeskeytysten osuus on noin 95 %.

Aborttiin liittyy eettisiä pulmia. Abortti on pääasiassa sosiaalisten ongelmien medikalisointia. Mutta medikalisaatio ei ole aina pelkästään kielteinen ilmiö. Medikalisaatio on tuonut helpotusta monien ihmisten elämään, parantanut heidän elämänlaatuaan ja vähentänyt kärsimystä. Medikalisaatiota ei pidä nähdä vain mustavalkoisena ilmiönä eikä se sinänsä ole joko hyvää tai pahaa. Medikalisaatiota pitää tarkastella tapauskohtaisesti, tilanteen mukaan. Käyttö ratkaisee.

Monissa maissa äärikonservatiivisuuden nousun myötä abortti on taas pullahtanut pinnalle yhteiskunnallisessa keskustelussa. Yleensä halutaan hankaloittaa abortin saamista. Esimerkiksi Puolassa, jossa on todella tiukka aborttilaki, poliitikot pappien yllyttäminä meinasivat kieltää abortin tykkänään. Ja panna jopa häkkiin abortteja tekevät lääkärit ja naiset. Puolan hallitus kuitenkin perääntyi kovasta vastustuksesta johtuen. Naiset, joilla on varaa, käyvät tekemässä abortin Saksassa. Köyhät joutuvat turvautumaan epätoivossaan henkareihin, virkkuukoukkuihin ja muuhun hengenvaaralliseen puoskarointiin.

Argentiinan aborttilaki sallii abortin vain, kun naisen terveys on vaarassa tai raiskaustapauksissa. Argentiinan senaatti torpedoi lakiesityksen, joka olisi läpi mennessään höllentänyt aborttilainsäädäntöä. Myös Argentiinasta lähtöisin oleva paavi Franciscus, lapsia raiskanneiden pappien suojeluspyhimys, vastusti kiihkeästi lainsäädännön höllentämistä. Pontiffi jyrisi: ”Jos haluaa eroon inhimillisestä olennosta, on kuin laittaisi palkkamurhaajan asialle”. Suomen aborttiministeri, sinisten takiaisten ylipappi Timo Soini, Kanadassakin aborttia vastaan marssinut, otti hartaana katolisena ilon irti Argentiinan senaatin päätöksestä: ”Argentiina on hieno maa”. Minusta Argentiina on paska maa.

Vuosikymmeniä kestäneen jahkailun jälkeen irlantilaiset panivat nurin yhden Euroopan tiukimmista aborttilainsäädännöistä kansanäänestyksessä. Raskaus oli voitu keskeyttää vain, jos se uhkasi naisen henkeä. Niinpä lukemattomat naiset harjoittivat aborttiturismia ja kävivät tekemässä abortin Iso-Britanniassa. Tai hommasivat aborttipillerit ulkomailta.

Suomen järkisyistä sallivaa aborttilakia vastustivat aikoinaan raivokkaammin kotikutoiset kiihkouskovaiset ryhmät. Samat porukat ovat yrittäneen jatkuvasti kampittaa aborttilakia. Näkyvimmin ja kiivaimmin aborttia vastaan on meuhkannut kristillisten kansanedustaja, lääkäri Päivi Räsänen. Hän haluaisi kriminalisoida abortin. Räsänen hyväksyy abortin ainoastaan silloin, jos äidin henki on vaarassa. Ei-toivottuihin raskauksiin ja laittomiin abortteihin liittyvästä kärsimyksestä jumalista julmuutta huokuva Räsänen ei piittaa tippaakaan. Eikä tietenkään naisten oikeudesta omaan ruumiiseensa. Räsäsen abortinvastaisuus juontaa juurensa tietysti taikauskon kyllästämään satukirjaan, Raamattuun, Jumalaan ja ”viimeiseen tilintekoon”. Nyt Räsänen on tuohduksissaan vääntänyt abortin vastaisen kirjankin.

Yhdysvalloissa aborttien vastustaminen ei ole jäänyt vain puheen tasolle. Siellä hurskaimmat kristityt ovat pamautelleet aborttiklinikoita taivaan tuuliin ja murhanneet niiden työntekijöitä. Monissa osavaltioissa tärvääntyi vuosia ennen kuin sallittiin kondomimainokset. Ne kun houkuttelevat syntiseen seksiin. Yhdysvalloissa teloitettiin takavuosina presbyteeripappi Paul Hill, joka murhasi abortteja tehneen lääkärin ja tämän autokuskin. Tappajasta tuli monille kiihkouskovaisille ylistetty supersankari. Hill odottaa kuittaavansa muhkeat tapporahat taivaalliselta tuomiokapitulilta.

Suuren maailman villitykset rantautuvat viiveellä Suomeen. Nyt onkin oltava valppaana, etteivät takapajuisten uskomusten riivaamat porukat saa meillä yliotetta aborttikysymyksessä.

Markku Myllykangas