Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Uskonnonvapaus koulussa -tapahtuma Seinäjoella
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 5.7.2018
Seinäjoella on puhuttu viimeisen vuoden aikana paljon Vapaa-ajattelijoista ja uskonnon harjoittamisesta ja opettamisesta kouluissa.

Seinäjoella on puhuttu viimeisen vuoden aikana paljon Vapaa-ajattelijoista ja uskonnon harjoittamisesta ja opettamisesta kouluissa. Seinäjoen Hyllykallion koulusta tehtiin viime keväänä kantelu Aluehallintovirastoon, ja viime tammikuussa ilmestyneet OPH:n uudistuneet ohjeet antoivat uutta pontta keskustelulle. Keskustelu oli kuitenkin yleensä asian vierestä tai koko asia oli ymmärretty väärin. Seinäjoen Vapaa-ajattelijat halusivat saada aiheesta järkevää ja rakentavaa keskustelua, joten järjestimme toukokuun puolessa välissä vanhemmille ja opettajille suunnatun tapahtuman.

Seinäjoella on uusi kirjasto, jonka luentosaleissa on helppo järjestää erilaisia tilaisuuksia. Tapahtumamme soveltui yhteistyötoiminnaksi kirjaston kanssa, joten saimme tilan ilmaiseksi käyttöömme, jonka lisäksi saimme markkinointiapua kirjastolta. Halusimme saada paikalle vanhempia, jotka olisivat kiinnostuneita ET-opetuksesta, ja opettajia, jotka haluaisivat kuulla uskonnottomien tilaisuuksien rinnalle järjestettävistä tapahtumista.

Kutsuimme paikalle Kantelupukki.fi -palvelusta Riku Salmisen ja Kari Hännikäisen, Seinäjoen seurakunnasta pastori Henna Salon, Seinäjoen lukion katsomusaineiden opettajan Ville Hakalan ja Seinäjoen kirjastotoimenjohtajan Mervi Heikkilän. Paikalle saapui myös Seinäjoen kaupungin perusopetusjohtaja Jari Jaskari, joka on joutunut Hyllykallion koulun kantelun jälkeen melkoiseen pyöritykseen.

Tapahtumaan ei ollut kuin muutama ennalta ilmoittautunut, mutta paikalle saapui kuitenkin parikymmentä kiinnostunutta. Valtaosa paikalle tulijoista oli seurakunnan työntekijöitä. Olimme etukäteen puhuneet toimintatavasta, jos niin sanotut hihhulit tulisivat paikalle, mutta mitään ryntäystä ei tullut. Yksi henkilö lähti haastamaan puhujia kuluneella “uskonnottomuus on myös uskonto” -argumentilla, mutta etukäteen päätetty linja keskustelun pitämisestä uskonnon ulkopuolella auttoi pitämään ihmiset asiassa.

Keskustelu oli vilkasta ja toisia kunnioittavaa. Keskustelun edetessä oli helppo huomata, että olimme hyvin samalla aallonpituudella ja kaikki toivoivat lakia noudatettavan. Keskustelu liikkui lähinnä järjestelyissä ja siinä miten eri asiat voitaisiin ottaa huomioon perusopetuksen eri asteilla.

Tuntuu, että Seinäjoella ollaan saamassa hyvää vauhtia tässä asiassa. Seinäjoen kaupunginkirjasto on ottanut vastuulleen rinnakkaisen ohjelman järjestämisen. He tekevät ohjelman vuosittain tietyn teeman ympärille ja pystyvät vastaanottamaan suuriakin ryhmiä. Uusi kaupunginkirjasto sopii erilaisten tapahtumien järjestämiseen muutenkin ja se on kivenheiton päässä Seinäjoen kirkosta, Lakeuden rististä.

Järjestely poistaa opettajilta vastuun rinnakkaisen ohjelman järjestämisestä ja tarjoaa laadukasta ja mielenkiintoista ohjelmaa. Kuten pastori Henna Salo tilaisuudessa sanoi “toiset voivat mennä kirkkoon tien toiselle puolelle ja toiset ‘tiedon temppeliin’ tien toiselle puolelle.” Parhaassa tapauksessa ryhmien jako jää huomaamattomaksi ja rinnakkaisesta ohjelmasta saadaan mielekäs ja kiinnostava vaihtoehto. Ensi syksynä nähdään miten hyvin koulut ottavat kirjaston tarjoaman ohjelman vastaan ja kuinka suosittuja niistä tulee.

Mikko Muilu

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry