Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Keskustalle: Alkion linjalla kirkko irti valtiosta
Jori Mäntysalo / 16.10.2017
Haluamme muistuttaa Keskustan henkisen isän, Santeri Alkion, ajatuksista. Hänen aloitteestaan vuonna 1906 ensimmäiseen keskustalaiseen periaateohjelmaan kirjoitettiin selkeä linja: Valtio ja kirkko ovat toisistaan erotettavat.

Suomen Keskusta kertoo vastaanottavansa palautetta periaateohjelmaluonnoksestaan myös ei-keskustalaisilta järjestöiltä. Arvostettavaa avoimuutta!

Me vapaa-ajattelijat haluamme muistuttaa Keskustan henkisen isän, Santeri Alkion, ajatuksista. Hänen aloitteestaan vuonna 1906 ensimmäiseen keskustalaiseen periaateohjelmaan kirjoitettiin selkeä linja:

”Valtio ja kirkko ovat toisistaan erotettavat;

uskonnon ja omantunnon vapaus, mikäli se ei häiritse yhteiskunnallista järjestystä, on lailla turvattava.”

Sadan vuoden jälkeen kirkon ja valtion ero on yhä kesken. Kesti noin 15 vuotta ohjelmasta ennenkuin uskonnonvapauslaki säädettiin. Tästä kului kokonainen ihmisen ikä kun esimerkiksi piispojen nimittäminen siirtyi presidentiltä kirkon omaan päätösvaltaan.

On aika — viimein — saattaa ero päätökseen ja purkaa kahden kirkon julkisoikeudellinen erityisasema. Siinä missä vuonna 1906 tämä tavoite on ollut aikaansa edellä, on asia nykyään pikemminkin päinvastoin. Halu säilyttää kirkon ja valtion yhteys on takertumista menneeseen.

Esitämme, että Keskusta kirjoittaa periaateohjelmansa 48. pykälän seuraavasti:

”Jokaisella pitää olla vapaus tunnustaa ja harjoittaa uskontoaan Suomen lain ja hyvien tapojen puitteissa. Valtio ja kirkko on erotettava toisistaan.”

Vapaa-ajattelijain liitto ry

Kaj Torrkulla, puheenjohtaja
Esa Ylikoski, pääsihteeri

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry