Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Ensimmäinen tunnustukseton juhlatilaisuusuus pidettiin
Esa Ylikoski / 3.2.2017
Tunnustukseton juhlatilaisuus ennen valtiopäivien avajaisia pidettiin nyt ensimmäistä kertaa. Sekulaarin, humanistisen juhlatilaisuuden järjestivät Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijat. Tilaisuus Musiikkitalossa oli vaihtoehto avajaisjumalanpalvelukselle Tuomiokirkossa.

Sirpa Kähkönen ja Ilkka Niiniluoto eduskunnalle:
Tarvitaan taisteluasennetta ja sivistystä ihmisen puolesta

– Tarvitaan taisteluasennetta ihmisen puolesta, ihmisoikeuksien loukkauksia vastaan, painotti kirjailija Sirpa Kähkönen, joka on myös sananvapausjärjestö Suomen PEN:n puheenjohtaja, puhuessaan 2.2. klo 12.00 tunnustuksettomassa juhlatilaisuudessa, joka järjestettiin Musiikkitalossa ennen eduskunnan valtiopäivien avajaisia. Tilaisuuden järjestivät Suomen Humanistiliitto ry ja Vapaa-ajattelijain liitto ry

Toisen juhlapuheen pitänyt professori (emer) Ilkka Niiniluoto oli samalla asialla:
– Humanistisen tieteen, taiteen ja sivistyksen kunnioitusta tarvitaan erityisesti aikana, jota ikävästi leimaavat paljon julkisuutta saavat ja arkipäiväisiksi muuttuneet epäeettiset ja epäoikeudenmukaiset lieveilmiöt, kuten itsekkyys, totuuden vähättely ja vihapuhe.

Sirpa Kähkönen totesi puheessaan myös:
”Humanismi ei ole pohjimmaltaan puolueetonta eikä heikkoa. Humanismi asettuu ihmisen puolelle suuria sokeita valtoja vastaan; sotaa, sortoa ja ihmisoikeuksien loukkauksia vastaan. Humanismi tunnistaa perimmäisen tasa-arvon ihmisten kesken ja kieltäytyy kumartamasta ruhtinaille ja raharikkaille pelkän aseman vuoksi; humanismi kunnioittaa viisautta. Humanismi kysyy lakkaamatta totuuden ja kauneuden perään ja vaatii niitä toteutettaviksi yhteiskunnallisina arvoina.”
”Riippumattomuus ei ole samaa kuin puolueettomuus. Humanisti asettuu ihmisen puolelle, eikä hänen puheensa ole korulausein lastattua. Humanisti ei viljele iskulauseita. Hän asettuu esteeksi kun jyrätään; hän puhuu silloinkin kun käsketään vaieta; hän sallii muidenkin olla oikeassa ja kestää monta eri totuutta samassa maassa ja maailmassa.” sanoi Kähkönen Georg Henrik von Wrightiin viitaten.

Ilkka Niiniluoto sanoi puheessaan myös:
”Suomen nousu ja menestys pohjoismaisena hyvinvointivaltiona viimeisen sadan vuoden aikana on perustunut vahvaan sivistysperintöön ja sen uudistamiseen. Sivistysvaltion taivaalle on kuitenkin ilmestynyt tummia pilviä. …. tavoiteltu korkea peruskoulutuksen taso on joutunut vakaviin ongelmiin, kun maan hallitus lyhytnäköisesti aloitti 2015 leikkaukset kaikilta tutkimuksen ja koulutuksen tasoilta.”

”Me tarvitsemme edelleen sivistystahtoa ja kulttuuria, joka ylläpitää ja jalostaa toimintamme itseisarvoisia päämääriä. Länsimaisen arvofilosofian ja etiikan perinne on pyrkinyt muotoilemaan perimmäisiä tavoitteita, jotka ilmaisevat, mitä voimme tarkoittaa hyvällä elämällä. Näihin sekulaarin humanismin perusarvoihin kuuluvat mm. totuus, hyvyys, kauneus, viisaus, rohkeus, kohtuullisuus, rakkaus, vapaus, veljeys, tasa-arvo, suvaitsevaisuus ja oikeudenmukaisuus. Sivistysyliopiston yhä ajankohtainen ihanne tarjoaa koulutusta kriittiseen ajatteluun ja tiedollisiin taitoihin, joita tulemme yhä enemmän tarvitsemaan nopeasti muuttuvassa työelämässä.”

Musiikkiesityksistä huolehtivat Jenny Metsälä, huilu ja Martta Valkeus, sello; säveltäjinä Jean Sibelius, Oskar Merikanto, Lasse Mårtensson ja Heitor Villa-Lobos.

Tämä kansanedustajille ja muulle eduskunnan väelle tarkoitettu sekulaari, humanistinen tunnustukseton juhlatilaisuus ennen valtiopäivien avajaisia pidettiin Suomen historiassa nyt ensimmäistä kertaa. Sen järjestivät Suomen Humanistiliitto ry ja Vapaa-ajattelijain liitto ry torstaina 2.2.2017 klo 12.00 -13.00 Musiikkitalon 4. kerroksen terassilämpiössä. Kutsu tilaisuuteen oli osoitettu eduskunnassa heille, jotka eivät osallistuneet samaan aikaan ennen valtiopäivien avajaisia järjestettävään ekumeeniseen jumalanpalvelukseen Tuomiokirkossa. Perustuslain mukaan ”kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen”. Tilaisuuteen osallistui muutamia kansanedustajia.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry