Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Vapaa-ajattelijat: Ehtoollisviinin laiton verovapaus poistoon
kimmo / 16.12.2015
Evankelis-luterilaiselle kirkolle myönnetty verovapaus ehtoollisviinin hankintaan on osoittautunut laittomaksi. Yli 20 vuotta jatkuneen etuoikeuden perusteettomuus selvisi Valtiovarainministeriön vastauksessa Vapaa-ajattelijain liiton tiedusteluun. Liitto kiinnitti huomiota asiaan alkoholilain kokonaisuudistuksen valmistelun aloituksen julkisuuteen tulon myötä. Alkoholiverotusta koskevat EU:n järjestelmä- ja rakennedirektiivit eivät mainitse ehtoollisviinien verovapautta. Lähtökohtaisesti kaikki nautittavaksi tarkoitettu alkoholi tulee verottaa, mikäli poikkeusta ei ole säädetty yhteisötasolla. […]

Evankelis-luterilaiselle kirkolle myönnetty verovapaus ehtoollisviinin hankintaan on osoittautunut laittomaksi. Yli 20 vuotta jatkuneen etuoikeuden perusteettomuus selvisi Valtiovarainministeriön vastauksessa Vapaa-ajattelijain liiton tiedusteluun. Liitto kiinnitti huomiota asiaan alkoholilain kokonaisuudistuksen valmistelun aloituksen julkisuuteen tulon myötä.

Alkoholiverotusta koskevat EU:n järjestelmä- ja rakennedirektiivit eivät mainitse ehtoollisviinien verovapautta. Lähtökohtaisesti kaikki nautittavaksi tarkoitettu alkoholi tulee verottaa, mikäli poikkeusta ei ole säädetty yhteisötasolla. Virhe on syntynyt eduskunnan valiokuntakäsittelyssä jo syksyllä 1994, vastoin hallituksen esitystä (HE 237/1994). Hallitus ei nähnyt verovapautta tarpeelliseksi, mutta eduskunnan kirkollinen siipi sai etuoikeuden läpi.

Vapaa-ajattelijain liitto vaatii virheen korjaamista nopeasti myös asiallisista syistä.

– Muutos vähentäisi säätelyä, yksinkertaistaisi lainsäädäntöä ja olisi yhdenvertaisuuden näkökulmasta periaatteellisesti oikein, sanoo liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.

Valtiovarainministeriön vero-osaston ilmoituksen mukaan asia otetaan työlistalle seuraavaan sopivaan lakipakettiin liitettäväksi, joskin luonnollisesti asian eteneminen edellyttää myös poliittista tahtotilaa.

– Erityistä syytä verovapaudelle ei ole. Uskonnonvapaus tarkoittaa vapautta rakentaa kirkko tai moskeija samoin kuin mikä tahansa rakennus; uskonnonvapaus ei tarkoita, että valtion tulisi lahjoittaa rakennukseen tiilet tai vapauttaa ne arvonlisäverosta, huomauttaa Ylikoski.

Ev-lut. kirkko jakoi vuonna 2014 noin 2,3 miljoonaa ehtoollista. Määrä vähenee noin 2 prosentin tahtia vuodessa. Alkoholiveron osuus ehtoollisviinistä olisi arviolta alle 100,000 euroa vuodessa. Kirkko on hyötynyt perusteettomasta verovapaudesta noin kahden miljoonan euron luokkaa. Pienuskontojen osalta summa on pieni.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry