Opetushallitus on 16.9.2014 antanut uudet ohjeet koskien uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen sekä uskonnollisten tilaisuuksien järjestämistä esi- ja perusopetuksessa. Miksi?
Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen käsitteli aihetta päätöksessään viime keväänä. Päätöksen viimeinen lause kuuluu: “Katson, että Opetushallituksen olisi aiheellista perus- ja ihmisoikeuksiin perustuvan uskonnonvapauden turvaamisen näkökulmasta harkita vuonna 2006 laatimansa tiedotteen tarkistamista siten, että edellä esittämäni näkökohdat otetaan huomioon.”
Julkisuudessa olleiden lausumien perusteella voisi päätellä, että AOK:n päätös koski virttä nro 571. Poliitikot, kolumnistit, papit ja jopa kansallisoopperan johtaja rynnistivät tuomitsemaan Puumalaisen päätöksen ahdasmielisenä, absurdina jne. Lehdet maakunnissa kirjoittivat, kuinka Suvivirttä on yritetty savustaa koulujen kevätjuhlasta ilman, että tutustuivat päätöksen tosiasialliseen sisältöön.
OPH on siis tehnyt sen, minkä apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen katsoi tarpeelliseksi. Saako OPH:n uusittu ohje samanlaisen kohun aikaan kuin Puumalaisen päätös? Onko Suvivirsi taas tulilinjalla?
Ensi lauantaina Työväenmuseo Werstaan auditoriossa klo 13.00 keskustellaan uskonnottomien asemasta suomalaisessa koulumaailmassa. Kyseessä on Tampereen Vapaa-ajattelijoiden järjestämä avoin Uskomatonta – mutta totta! -seminaari.
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Seminaarin ohjelmaan kuuluu paneelikeskustelu. Keskustelijoina ovat:
Kimmo Ketola, kirkon tutkimuskeskus
Tuovi Pääkkönen, vuoden uskonnonopettaja
Eero Salmenkivi, filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikan yliopistonlehtori
Satu Elo, Latokartanon koulun rehtori
Sofia Nykänen, joka kyseenalaisti lukiolaisena uskonnollisten tilaisuuksien pakollisuuden
Paneelia vetää näyttelijä Eppu Salminen
Aiheesta alustavat Tampereen Vapaa-ajattelijoiden aktiivit sekä panelistit.
Tilaisuuden mainos Youtubessa:
https://www.youtube.com/watch?v=DjYiYTqhlro
Kysymyksiä voi esittää ja keskustelua herättää etukäteen www-osoitteessa vapariseminaari.com sekä Twitterissä hashtagillä #vapariseminaari.
Tervetuloa