ET-kansalaisaloite päättyy 20.2– On todennäköistä, että eduskunta voisi avata ET-opetuksen kaikille, jos aloite saadaan eduskuntaan

Mielipide FL 13.2.2022

Kansalaisaloite elämänkatsomustiedon sallimisesta kaikille päättyy 20.2. Aloite on kerännyt tähän mennessä noin 30 000 kannatusilmoitusta. Kirkkoon kuuluva lapsi saa voimassa olevan lain mukaan opiskella elämänkatsomustietoa vain, jos vanhemmat erottavat hänet kirkosta.

”Ei mahdu päähän, että lapselta kielletään kokonainen oppiaine, koska hänen vanhempansa sattuvat kuulumaan valtakirkkoon – ja sen myötä hän itsekin. On iso vahinko, että elämänkatsomustieto on rajattu useimpien ulottumattomiin. Se on nimittäin aine, jossa pohditaan elämän isoja kysymyksiä avarasti ilman että opetusta olisi valmiiksi kytketty johonkin oppiin. Mitään ateismin syöttämistä se ei ole – ja miksi olisikaan: useimmat katsomuksellisesti kiinnostavat teemat eivät liity sen enempää uskontoihin kuin ateismiinkaan.”, kirjoittaa Opettajien ammattijärjestön eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Arno Kotro blogissaan (Uusi Suomi 1.12.2021).

Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija Kari Kuula kirjoitti (27.09.2021) Kirkko ja kaupunki -lehden blogissa näin: ”ET:n valinnan pitäisi olla mahdollista kaikille. Hyvä, että asian korjaamiseksi on meneillään kansalaisaloite. Nykyinen käytäntö on tavattoman kiusallinen myös kirkon kannalta. Ketään kun ei pitäisi pakottaa kirkon nimissä mihinkään. Mutta tässä yhdessä kohdassa niin tehdään edelleen, perin laajamittaisesti.”

Aloitteen tukijoiksi on ilmoittautunut laaja joukko filosofian, kasvatustieteen, luonnontieteiden ja yhteiskuntatieteen arvostettuja tiedemiehiä ja -naisia, kuten akateemikko Ilkka Niiniluoto, teoreettinen filosofia, sekä professorit (emer.) Sirkka Ahonen, kasvatustiede, Timo Airaksinen, käytännöllinen filosofia, Kari Enqvist, teoreettinen fysiikka, Kaarina Määttä, kasvatustiede, Juhani Lehto, sosiaali- ja terveyspolitiikka ja Esko Valtaoja, tähtitiede.

Tukijoina on myös nuorempia tutkijoita, kuten Ph.D Frank Martela, kasvatustieteen professori Päivi Naskali, teoreettisen fysiikan tutkija Syksy Räsänen ja kasvatustieteen tutkija Tuukka Tomperi. Opettajista tukensa ovat ilmaisseet muun muassa Arno Kotro, joka on Opettajien ammattijärjestön eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, sekä Sini Taneli, Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien varapuheenjohtaja. Kansalaisaloitetta ovat ilmaisseet tukevansa myös Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sekä Maria Pettersson ja monet muut yksityishenkilönä, kansalaisena.

Nykyinen eduskunta on edeltäjiään edistysmielisempi. Uskonnonvapaus.fi -vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden ja heistä valituiksi tulleiden määrät nousivat uuteen ennätykseen. On todennäköistä, että eduskunta voisi avata ET-opetuksen kaikille, jos aloite saadaan eduskuntaan. Tarvittavasta 50 000 kannattajasta puuttuu vielä 20 000.

On loppukirin aika. Potentiaalia läpimenolle on. Jopa 79 prosenttia pitää oikeana elämänkatsomustiedon opiskelun sallimista kaikille, mutta myötämielisyys ei yksin riitä. Se realisoituu, kun kaikki 30 000 aloitteen kannattajaa liittyvät joukolla loppukiriin ja muistuttavat tuttavapiiriään mahdollisuudesta allekirjoittaa aloite sähköisesti osoitteessa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8860.

Lisäksi paperisia kannatusilmoituksia voi tulostaa ja palauttaa joissakin kirjastoissa; jostakin käsittämättömästä syystä ei kaikissa.

Raimo Rintamäki

Jätä kommentti