Poimintoja Vapaa-ajattelijain liiton kolmivuotiskertomuksesta 2020-2023

Liitto toimii

Kolmivuotiskauteen sisältyi saavutuksia, pettymyksiä, uutuuksia, jatkuvuutta, hallintoa ja työryhmätoimintaa.

POIMINTOJA VAPAA-AJATTELIJAIN LIITON KOLMIVUOTISKERTOMUKSESTA 2020-2023

ESA YLIKOSKI

Kolmivuotiskauden alkupuoliskon koronarajoituksista huolimatta varsin paljon tehtiin ja tapahtui. Saavutuksia, pettymyksiä, uutuuksia, jatkuvuutta, hallintoa ja työryhmätyötä. Tässä niistä poimintoja. Kertomus on julkaistu kokonaisuudessaan liiton nettisivuilla.

Painopisteinä olivat edelleen lasten ja nuorten oikeuksiin liittyvät kysymykset monin eri toimin. Toiseksi painopisteeksi nostimme hautaustoimen ja laadimme esityksen sen yhdenvertaisuuden ja palvelujen kehittämiseksi.

Saavutuksia

Maallistuminen yhteiskunnassa ja tapakulttuurissa jatkui. Vuonna 2022 avioliittoon vihkimisistä jo 57 prosenttia oli siviilivihkimisiä. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) lanseerasi itsensä ”rakkausvirastoksi”.

Lasten liittäminen kirkkoon laski 62 prosenttiin. Kauden lopussa tuli mahdolliseksi ilmoittaa vauvan nimi netissä DVV:lle. Valtiokirkkojen jäsenmäärä väheni, ja kirkosta eroaminen lisääntyi, vaikka eroakirkosta.fi -palvelu alkoi ohjata eroajia käyttämään DVV:n palveluja.

Valtiopäivien avajaisjuhlallisuuksiin kirkkojumalanpalveluksen rinnalle tuli 2023 tunnustukseton Demokratian ja sivistyksen juhla eduskunnan tiloissa. Uudistukseen pohjan loivat Vapaa-ajattelijain ja Humanistiliiton vuosina 2017-2020 järjestämät tunnustuksettomat tilaisuudet valtiopäiväjumalanpalveluksen vaihtoehdoksi.

Vapaa-ajattelijain liitto oli yhdessä Humanists Internationalin pohjoismaisten jäsenjärjestöjen kanssa järjestämässä Maailman humanistikongressin, World Humanist Congress, 4.-6.8.2023 Kööpenhaminassa. Kerroimme Suomen tilanteesta yli 400 osallistujalle yli 40 eri maasta.

Uudistettu yhdenvertaisuuslaki (1.6.2023-) velvoittaa nyt arvioimaan kaikkia syrjintäperusteita. Näin yhdenvertaisuussuunnitelmia laadittaessa ei enää saa ohittaa uskontoon tai vakaumukseen eikä uskonnottomuuteen liittyviä syrjintäriskejä. Merkittävää on myös yv-suunnitelmien laatimisvelvoitteen ulottaminen varhaiskasvatukseen päiväkotikohtaisesti.

Uudistettu laki raskauden keskeytyksestä eli ns. aborttilaki (1.9.2023-) parani; 12 ensimmäisen raskausviikon aikana ei tarvita enää perustelua eikä kahden lääkärin lausuntoa.

Pettymyksiä

Tukemamme kansalaisaloite Elämänkatsomustiedon (ET) avaamiskesi kaikille valittavaksi peruskoulussa ja lukiossa jäi 30 000 nimeen. Pääosa allekirjoituksista tuli netissä, mutta torikeräyksistä saatiin hyviä kokemuksia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvitysryhmä katsomusaineiden opetuksesta ei esittänyt ET:n avaamista. Asian käsittely kuitenkin jatkuu Opetushallituksen asettamassa työryhmässä, jossa on myös Vapaa-ajattelijain edustus.

Vaikka ev.-lut. kirkon jäsenmäärä yleisesti laskee, 14-15-vuotiaiden ikäryhmässä kirkkoon liittyminen on suurempaa kuin eroaminen (huoltajien luvalla). Kirkon rippikoulumarkkinointi kouluissa kohdistuu myös uskontokuntaan kuulumattomiin nuoriin; rippikouluissa markkinoidaan kirkkoon liittymistä, ja 1340 liittyi viime vuonna.

Hautaustoimen rakenteellisen syrjinnän ja palveluketjun puutteiden vuoksi siviilihautajaisten osuus kasvoi hitaasti. Viime vuonna seurakuntien hautausmailla vainajista, jotka eivät olleet kirkon jäseniä (9628), peräti 68 prosenttia haudattiin kirkollisesti. Tosin 9 prosenttia vainajista päätyi kirkon hautausmaiden ulkopuolelle yleensä tuhkauksen jälkeen.

Pettymys on myös, että tekemämme uudistusesitykset eivät näy uudenkaan hallituksen ohjelmassa.

Uutuuksia

Kaudella teimme uuden liiton yleisesitteen, jota painettiin 20 000 kpl suomeksi ja pienempi määrä englanniksi. Esitteitä on saatu välitettyä oppilaitoksiin useita tuhansia Subject Aid -jakopalvelun kautta.

Liiton koulutyöryhmä toteutti avoimen nettikyselyn, joka koski 1) ET:n opetusta ja 2) uskonnollisia ja niille vaihtoehtoisia tilaisuuksia (kevät 2021). Kysely sai 400 vastausta, joissa tuli esille monia uskonnon ja katsomuksen vapauden sekä yhdenvertaisuuden ongelmia kouluissa. Tulokset julkaistiin VA-lehdessä 2/21 ja 3/21. Samoja ongelmia nousee tietoon yhä myös esimerkiksi uskontokuntaan kuulumattomien vanhempien Facebook-ryhmässä.

Elämänkatsomustiedon oppilasmääristä hankittiin tuoretta tietoa. Vapaa Ajattelija pyysi lukuvuosilta 2021-22 ja 2022-23 suoraan kunnista tietoja ET:n osuuksista peruskoulun katsomusainevalinnoissa. Koska viimeiset viralliset tilastot ovat vuodelta 2018, tämä oli hyvin olennaista tietoa. Uutiset julkaistiin lehden numeroissa 2/2022 ja 1/2023. ET on kasvanut nopeasti vuoden 2018 jälkeen.

Liitto alkoi myöntää 80 euron ET-stipendejä sekä kevään että syksyn yo-kirjoituksissa valtakunnallisesti parhaiten kirjoittaneille uusille ylioppilaille. Yhdistykset jatkoivat edelleen ET-stipendien myöntämistä ylioppilaille ja peruskoulun päättäneille, joskus myös 6. luokan suorittaneille.

Liitto teki vuonna 2022 ja 2023 esityksiä hautaustoimilain uudistamiseksi sekä hautaustoimen kehittämiseksi muun muassa niin, että uudet hyvinvointialueet alkavat koordinoida hautaustoimea ja järjestää uskonnollisesti tunnustuksettomia, monikäyttöisiä seremoniatiloja hautajaisten jäähyväis- ja saattotilaisuuksiin.

Toimikaudella liiton nettisivuja uudistettiin, Facebook-ryhmämme jäsenmäärä ylitti 3000 ja näkyvyyttä Instagramissa lisättiin. Elokuussa 2022 pidettiin pitkän tauon jälkeen työryhmän järjestämänä kesäpäivät Näsijärven rannalla. Syksyllä 2022 oli myös liiton toimintaseminaari Hämeenlinnassa.

Kauden aikana liiton omistamia vuokra-asuntoja peruskorjattiin, korjausvelka väheni.

 

Valtiopäivien avajaisjuhlallisuuksiin kirkkojumalanpalveluksen rinnalle tuli 2023 tunnustukseton Demokratian ja sivistyksen juhla eduskunnan tiloissa.
Valtiopäivien avajaisjuhlallisuuksiin kirkkojumalanpalveluksen rinnalle tuli 2023 tunnustukseton Demokratian ja sivistyksen juhla eduskunnan tiloissa.

 

Jatkuvuutta

Sekulaariyhteisöjen ja -järjestöjen yhteistyö jatkui. Vuoden 2022 lopulla pidettiin yhteistyötapaaminen, johon kanssamme osallistuivat Prometheus-leirin Tuen eli Protun, Pro-Seremoniat Oy:n, Skepsiksen, Suomen Humanistiliiton ja Uskontojen uhrien tuen UUT:n edustajat. Myös Uskontokuntiin kuulumattomien vanhempien Facebook-ryhmän sekä Kantelupukin edustajien kanssa jatkettiin yhteistyötä.

Protu-leirien kysyntä kasvanut, hakijoita kaksinkertainen määrä paikkoihin nähden. Kasvun pullonkaulana on uusien aikuisohjaajien saaminen riittävästi vapaaehtoistyöpohjalta. Vapaa Ajattelija lehti käsitteli näitä Protun saavutuksia ja haasteita.

Väinö Voipio -palkinto myönnettiin Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian professori (emeritus) Timo Airaksiselle syksyllä 2020 ja Uskontojen uhrien tuki UUT ry:lle syksyllä 2022.

uskonnonvapaus.fi on laajin uskonnon ja vakaumuksen vapautta käsittelevä nettisivu, jossa on reilut sata kiinteää artikkelia, ja toimikaudella julkaistiin yli 50 uutista. Toteutettiin myös kuntavaalikone 2021 ja eduskuntavaalikone 2023. Sivua on yhä pitänyt yllä, päivittänyt ja kehittänyt Jori Mäntysalo.

Vapaa Ajattelija -lehteä ilmestyi kauden aikana 12 numeroa. joista kolme Uskomaton Vapaa Ajattelijaa yhdessä Helsingin seudun vapaa-ajattelijain kanssa. Toimikaudella on postitettu kirjastoihin ym. näytenumeroita, joiden jakelu tilaisuuksissa vaikeutui koronarajoitusten johdosta. Lehden ja sen erillisten juttujen julkaisu netissä sekä jakaminen sosiaalisessa mediassa on kehittynyt kauden aikana.

Liitto antoi sekä pyydettäessä että omaehtoisesti 15 lausuntoa ja kannanottoa. Lisäksi ennakoivia ehdotuksia säädösvalmisteluun. Niitä on lähetetty lausuntopalveluun viranomaisille, puolueille, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistoon YK:n ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallisen määräaikaistarkastelun (UPR) Suomen neljänteen määräaikaistarkasteluun sekä Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (EESC) perusoikeus- ja laillisuusryhmän kuulemiseen.

Julkiset esiintymiset messuilla ja festareilla tapahtuivat etupäässä yhdistysten kautta, mutta Educa-messut on liiton projekti. Omia keskustelutilaisuuksia on etupäässä yhdistyksillä. Nettituotantoa on ollut joillakin yhdistyksillä mm. tilaisuuksistaan. Radio- ja tv-esiintymisiä on ollut pyydettäessä; Esa Ylikoski oli haastateltavana Ylen Uudenmaan tv-uutisissa hautaustoimesta, Yle Kioskissa uskonnosta koulussa, Marja Sannikka -tv-ohjelmassa kirkon ja valtion suhteesta, Ylen Radio 1:n Kalle Haatanen -ohjelmassa vapaa-ajattelusta ja uskonnonvapauslaista.

Yhdistysten jäsenmäärän kehitys oli toimikaudella yleisesti ottaen melko vakiintunutta. Osalla pienistä yhdistyksistä oli liittomaksujen hoitamisessa katkoja, joista on nyt jatkettu eteenpäin. Varsinaista jäsenhankintakampanjaa yhdistysten jäsenhankinnan tueksi liitolla ei kaudella ollut.

Kansainvälisessa toiminnassa Humanists International (HI) on edelleen julkaissut systemaattisesti koottua tietoa eri maiden tilanteesta Ajatuksen vapaus -raportissa (http://fot.humanists.international/). Myös kampanjasivusto jumalanpilkkalakeja vastaan tuki toimintaa Suomessa (end-blasphemy-laws.org).

Modernin humanismin julistus julkaistiin vuonna 2022.

Vuonna 2023 liitto osallistuii Eurooppa-tason kapasiteetin kasvattamisen ja verkostoitumisen projektiin (Capacity Building and Networking), jolla kehitetään mm. seremoniapalveluja ja koulutustoimintaa. Toinen Eurooppa-tason projekti on European Policy Forum, joka koordinoi ja kehittää vaikuttamistoimintaa Euroopan unionissa ja Euroopan neuvostossa.

Pohjoismaisten järjestöjen toimintaa leimasi Kööpenhaminan maailmankongressin valmistelu ja järjestäminen. Yhteistyötä, tietojen ja kokemusten vaihtoa on päätetty jatkaa. Siihen kannustaa myös samantapainen uskontopoliittinen tilanne, kuten ev.-lut. kirkkojen aseman erityisyys.

Hallintoa ja työryhmätoimintaa

Liittovaltuusto ja liittohallitus olivat toimintakykyisiä, liittohallitus työskenteli pääosin nettikokouksilla. Taloustyöryhmä ja asuntotyöryhmä, korjausvelka väheni. Kannanottotyöryhmä, oma-aloitteisesti ja pyydettäessä. Lehden toimituskunta ja avustajat, vastaanottavainen. Koulutyöryhmä aloitti hyvin, tärkeällä saralla. Hautausmaatyöryhmä laajeni 2023 hautausmaayhdistysten neuvottelukunnaksi ja verkostoksi. Toimitila- ja kellarivarastotyöryhmät, sinnikkäästi, vesivahingosta huolimatta. Toimintaseminaari Hämeenlinnassa 2022, hyvä perinne kerran toimikaudessa.

Toimikauden lopussa tietenkin valmisteltiin liittokokousta ja esitykset Tavoitteet ja strategia 2023-26 ja Toimintasuunnitelma 2024 -asiakirjoiksi.

Lopuksi liittohallitus kiitti kaikkia vapaaehtoistoimijoita liiton toimielimissä, työryhmissä, verkostoissa, yhdistysten toimielimissä, työryhmissä ja verkostoissa sekä kaikkien yhdistysten kaikkia jäseniä ja myös yhteistyökumppaneitamme.