Lisäkäsiä tarvitaan Turussa

Turun vapaa-ajattelijat logo. Kuvassa sinisävyinen Vapaa-ajattelijoiden kolmoisliekkisymboli ja tekstit "TURUN VAPAA-AJATTELIJAT" ja "USKONNOTTOMIEN ETU- JA KULTTUURIYHDISTYS"

Yhdistyskierroksen esittelyvuorossa Turun Vapaa-ajattelijat.

Vapaa-ajattelijoi tois pual jokke.
Vapaa-ajattelijoi tois pual jokke.

RITVA AHONENAvaa artikkeli PDF-tiedostona

 

Vuosi on pyörähtänyt reippaasti käyntiin täällä Aurajoen rantamilla. Toimintasuunnitelmaamme on koottu perinteistä uskonnottomien etujen vaalimista ja kulttuuritoimintaa. Jaamme elämänkatsomustiedon stipendejä, järjestämme jäsentapaamisia, esittäydymme Turun päivässä ja Pride-marssilla, otamme kantaa epäkohtiin ja teemme korjausehdotuksia. Yhdistyksen aktiivit kokoontuvat kuukausittain keskustelemaan ja päättämään toiminnasta ja ideoita pursuaa enemmän kuin kerkiämme toteuttamaan. Lisäkäsiä tarvitaan eli sinä Turun seudulla asuva uskonnoton, tule mukaan toimintaan itsellesi sopivalla panoksella!

Edistämme uskonnotonta hautaustointa

Uskonnottomat hautajaiset lisääntyvät myös Turussa. Järjestämiseen saattaa vaikuttaa vieläkin selkeiden ohjeiden ja esimerkkien puute sekä sopivien saattotilojen vähäisyys. Turun Vapaa-ajattelijat on koonnut verkkosivuilleen tietopankin aiheesta. Sisältönä on seikkaperäinen opastus eri hautaustavoista ja mahdollisuuksista vainajan huomioimisessa. Siinä luetellaan mahdollisia hautauspaikkoja sekä paikallisia laadukkaasti palvelevia hautaustoimistoja sekä kerrotaan vapaa-ajattelijoiden ylläpitämistä hautausmaista. Vapaa-ajattelijayhdistykset voivat käyttää tietysti tietopankin rakennetta hyväksi omilla verkkosivuillaan.

Uusi suunta hautauksissa suosii vainajan tuhkan veteen sirottelua, ja kaupungeilla onkin pysyviä sirottelualueita jo runsaasti. Turku on tehnyt päätöksen kuudesta vesialueesta vuonna 2016. Niihin ei tarvitse kysyä lupaa tuhkan sirotteluun. Veteensirottelualueet ovat kuitenkin melko vaikeasti käytettävissä ilman venettä, minkä takia on tarvetta myös maalle sirotteluun. Yhdistyksemme on tehnyt aloitteen kaupungille, että se perustaisi katsomuksellisesti neutraalin kuivanmaan sirottelualueen, jossa olisi myös paikka nimilaatoille. Lisäksi veteensirottelualueiden rannoille olisi päästävä turvallisesti.

Uskonnottomien saattotilaisuuspaikkoja puuttuu myös Turusta. Seurakuntayhtymän kappeli on käytettävissä ja lähellä krematoriota, mutta yksi paikka ei riitä kasvavalle uskonnottomien ryhmälle, joista osa pitää uskonnollisen rekvisiitan esillä oloa epäasiallisena. Yksi ratkaisu on käyttää saattotilaisuuksiin työnväentaloja ja seurojentaloja, mutta saattaa olla, että neutraalien saattotilaisuuspaikkojen puutteen vuoksi tuhkahautauksissa yleistyy yksinkertaisempikin toimintamalli, jossa saatto- ja muistotilaisuus yhdistetään. Vainaja voidaan hyvästellä lähiomaisten kesken sairaalan tiloissa ja järjestää muistotilaisuus tuhkauurnan kanssa sopivan ravintolan kabinetissa.

Uskonnottomien juhlapuhujien lisäämiseksi Pro-Seremoniat-palvelukeskus järjestää maaliskuussa juhlapuhujakoulutuksen Turussa. Koulutus alkaa tiiviillä opintopäivällä, jossa opiskellaan puheen rakentamista ja jatkuu sekä harjoituksilla etätapaamisissa että kokeneiden puhujien puhetilaisuuksia seuraamalla. Juhlapuhujia tarvitaan lisää erityisesti hautaustilaisuuksissa, jotka ovat läheisille aina raskaita järjestää.

Ahaa-elämyksiä lukemalla

Turun Vapaa-ajattelijat on jo muutaman vuoden ajan pitänyt lukupiiriä jäsenilleen. Idean moottorina on ollut lukupiirin vetäjänä toimiva yhdistyksen kehitysvastaava Eero Suorsa.

Olemme tutustuneet yhteiskunnallisesti merkittävien tutkijoiden ja filosofien, kuten Tiina Arppen, Heta Gyllingin, Mona Mannevuon ja Timo Airaksisen ajatuksiin sekä maapallon eri suunnista tulevien proosakirjailijoiden töihin. Kevään ohjelma on yhdistyksemme verkkosivuilla kuten myös lista vuodesta 2018 käsittelyssä olleista teoksista, josta voit saada virikkeitä kirjastokäynnille.

Kokoonnumme lukupiiriin iltaisin välillä jonkin kahvilan nurkkaan ja välillä taas etänä. Etätapaamisiin mukaan ovat tervetulleita vapaa-ajattelijat eri puolilta Suomea. Tänä keväänä etätapaamisten kirjat ovat Immanuel Kantin Puhtaan järjen kritiikki (29.2.), Timo Airaksisen Filosofiaa raakana (30.5.) ja Douglas Stuartin Nuori Mungo (27.6.). Järjestelyjen takia pyydämme ilmoittautumaan yhdistyksen puheenjohtajalle kuhunkin tapaamiskertaan erikseen.

Oma historiikki puuttuu vielä

Pitkäaikainen toiveemme Turun Vapaa-ajattelijoiden omasta historiikista ei ole toteutunut sopivan kirjoittajan puuttuessa. Aihe voisi sopia opinnäytetyöksikin asiasta vakavasti kiinnostuneelle, onhan kyseessä merkittävä maallistumista edistävä yhdistys. Yhdistyksen historiaa on talletettuna Turun kaupunginarkistoon, ja sitä löytyy myös Vapaa-ajattelijain liitolta. Lisäksi keräämme vielä puuttuvista vuosista materiaalia pitkään mukana olleilta aktiiveilta. Jo nyt koossa oleva materiaali näyttää vireän ja sitkeän yhdistyksen, joka on toiminut uskonnottomien etu- ja kulttuurijärjestönä 88 vuotta.