Tasavallan presidentti antaa tänään 1.3. virkaan astuessaan juhlallisen vakuutuksen. Hän ei ole joutunut valitsemaan uskonnollisesti julistuksellisen valan ja uskonnollisesti neutraalin juhlallisen vakuutuksen välillä, toisin kuin korkeat virkamiehet, ministerit ja armeijan alokkaat.

Tasavallan presidentin lisäksi myös kaikki oikeuden tuomarit ja todistajat antavat tätä nykyä maallisen vakuutuksen. Lakia muutettiin jokunen vuosi sitten niin, että valinnasta uskonnollisen valan ja uskonnollisesti neutraalin vakuutuksen välillä luovuttiin. Raamattu ei ole enää oikeussalissa todistajan edessä Suomen lain vaihtoehtona.

Suomessa olisi paikallaan muuttaa käytäntöjä niin, että myös alokkaat, ministerit ja virkamiehet saisivat hoitaa juhlallisen velvoittautumisen samaan tapaan kuin nyt tasavallan presidentti ja tuomarit. Onhan kaikilla maamme palveluksessa maallinen tehtävä.

Ja kun juhlallinen vakuutus sopii puolustusvoimain ylipäällikölle, sen pitäisi sopia myös alokkaille varusmiespalveluksessa.

Vapaa-ajattelijain liitto on tehnyt aloitteita siirtymisestä kaikille yhteiseen virkamiesvakuutukseen, ministerin vakuutukseen ja alokkaiden juhlalliseen vakuutukseen.

Jos vala-sanan käyttöä haluttaisiin muutoksesta säädettäessä jossain kohtaa, esimerkiksi armeijassa, välttämättä jatkaa, sen sisältö voisi olla uskonnollisesti neutraali, ilman uskonnollista julistusta. Olemme kuitenkin muistuttaneet, että armeijassa juhlallinen vakuutus säädettiin jo itsenäisyyden alussa, vuonna 1919, eli ennen uskonnonvapauslakia, joten se on aivan yhtä perinteinen kuin sotilasvalakin.