Hei! Perussuomalaisten kuntavaaliohjelmassa julistetaan kouluille: ”Suomi on kristillinen maa ja se saa näkyä ja kuulua.” Perustelun sijaan vedotaan tyhmyyteen: ”Emme voi luopua perinteistämme vain koska joukossamme on ihmisiä, jotka ovat liian tyhmiä ymmärtääkseen näkemänsä.” Ohjelman tekstissäkään ei tätä kantaa mitenkään perustella.

Pitääkö perinnejulistus ymmärtää, että perussuomalaisille suvivirsi koulun kevätjuhlassa ei riitäkään, vaan että aina tarvitaan vielä lisäksi ”kevätkirkko” eli ev.-lut. jumalanpalvelus kirkossa? Että pääsiäisen monipuolinen käsittely koulussa ei riitä, vaan aina tarvitaan vielä ”pääsiäiskirkko” eli ev.-lut. jumalanpalvelus kirkossa?

Perustuslakivaliokunnan päätöksen mukaan uskonnolliselle tilaisuudelle pitää järjestää rinnakkainen, kaikille sopiva katsomuksellisesti neutraali ohjelma, koska kenenkään ei tarvitse osallistua uskonnonharjoittamiseen. Kai se on teille ok?

Tästä seuraa, että henkilökunnan pitää kaikille yhteisen kevätjuhlan lisäksi valmistella ja toteuttaa keväinen rinnakkainen ohjelma oppilaille, jotka eivät osallistu ev.-lut. jumalanpalvelukseen ”kevätkirkossa”. Ja valmistella ja toteuttaa varhaiskeväinen ohjelma heille, jotka eivät osallistu pääsiäiskirkkojumalanpalvelukseen kouluajalla. Niin kuin opettajilla ei olisi muutakin tekemistä!

Kai ymmärrätte, että koulupäivään liitetyn jumalanpalveluksen takia koulun pitää aina kysyä vanhemmilta, kumpaan ohjelmaan lapsi osallistuu, jumalanpalvelukseen vain rinnakkaiseen, kaikille sopivaan ohjelmaan ja laatia sen mukaiset oppilaslistat sekä valvoa, että oppilaat osallistuvat heille ilmoitettuun vaihtoehtoon. Onko tässä mitään järkeä?

Huomasin kuitenkin kuntavaaliohjelmassanne tyhmyysjulistuksen lisäksi myös järkeä: ”Perheiden rooli lasten ja nuorten kasvattamisessa on tietenkin ensiarvoinen. Koulu, kunta tai laajemmin valtio ei voi toimia joka asian hoitajana, muuten kuin silloin, kun mikään muu ei ole mahdollista.”

Tämä sopii mainiosti tunnustuksellisiin uskonnonharjoitustilaisuuksiin! Eivätkö ne ole kodin ja mahdollisen seurakunnan asia, ei kunnan palkkaamien opettajien ja varhaiskasvattajin työasia?!

Tervevettä järkeä ja jotain rajaa tarjoaakin tähän Opetushallituksen ohje; “Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.” (Opetushallitus-3903-2022)

Ottakaa järki käteen ja alkakaa kunnissa ajaa ja kannattaa tätä Opetushallituksen tarjoamaa selkeyttävää ratkaisua koulun ja kirkon suhteeseen. Tervettä järkeä ja tiettyjä rajoja tarvitaan lisää. Maltilliseen koulun ja kirkon suhteen uudistamiseen kunnissa!

Esa Ylikoski